
La UE respon a l'aplicació dels aranzels de Trump amb 26.000 milions d'euros en taxes als EUA
Trump respon als contraaranzels de la UE: "Ara ens toca a nosaltres. Farem aranzels recíprocs"
Europa ha anunciat l'aplicació d'aranzels a partir de l'1 d'abril als productes exportats pels Estats Units a Europa per valor de 26.000 milions d'euros.
L'anunci arriba el dia en què entren en vigor els aranzels del 25% a les importacions d'acer i alumini europeus anunciats pel president nord-americà.
Segons el comunicat de la Comissió Europea, la mesura busca "igualar l'abast econòmic dels aranzels dels Estats Units".
Mentrestant, assegura, "la Unió Europea està disposada a treballar amb l'administració dels EUA per trobar una solució negociada".
"Les mesures esmentades anteriorment poden ser revertides en qualsevol moment si es trobés aquesta solució."
La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha dit que lamenta "profundament" l'aplicació d'aranzels per part dels Estats Units i que "són dolents per als negocis i, encara pitjor, per als consumidors".
Igual que la UE, el Canadà també ha respost Donalt Trump amb uns gravàmens compensatoris. Aquesta mitjanit posa en marxa unes taxes del 25% a l'alumini i l'acer, i també a altres productes com ordinadors o maquinària esportiva. Tot plegat per valor de 20.000 milions de dòlars.
La resposta de Trump als aranzels de la UE: "Seran recíprocs"
Trump ja ha reaccionat a l'anunci d'aquest dimecres dels contraaranzels de la UE i no ha sorprès ningú: ha respost amb més aranzels.
"I tant que respondré", ha assegurat afirmant que "no hi ha res més just" que els aranzels recíprocs.
Trump ha tornat a dir que Europa ha maltractat el seu país i que el dèficit comercial s'ha de corregir.
"La Unió Europea ens tracta molt malament i ho ha fet durant anys. Ara és el nostre torn, també ens toca. Farem aranzels recíprocs. Així que el que ens cobrin, els cobrarem. No sé de què es queixen"
Coincidint amb la visita del primer ministre irlandès, Micheál Martin, a la Casa Blanca, Trump ha assegurat que "Dublín també s'ha aprofitat dels Estats Units".
El president dels Estats Units ha lloat l'estratègia irlandesa d'atraure empreses nord-americanes amb les seves polítiques fiscals i ha culpat els governs demòcrates d'haver-les deixat escapar.
"Respecto molt Irlanda i el que van fer. Però els Estats Units no haurien d'haver deixat que passés. Teníem líders estúpids, que no tenien ni idea, perquè no eren empresaris. I ara Irlanda té tota la indústria farmacèutica dels Estats Units a les seves mans."
Quins aranzels entren en vigor aquest dimecres?
Els aranzels que els Estats Units comencen a aplicar aquest dimecres són els que graven totes les importacions d'acer i alumini amb un 25% d'impostos.
Aquesta mesura implica, doncs, que les empreses dels Estats Units que vulguin comprar acer i alumini a qualsevol país estranger hauran de pagar un quart del preu en impostos.
En els països exportadors d'aquests materials, l'efecte esperable d'aquest encariment és que les empreses nord-americanes els compraran menys acer i alumini, amb l'impacte econòmic que això els implicarà.
Amb aquests aranzels del 25% a totes les importacions d'alumini i acer als Estats Units, Donald Trump espera estimular la indústria del país, fent que les empreses produeixin localment en comptes de recórrer a les importacions.
Els crítics, però, consideren que els aranzels suposaran un augment de preus al país i que els consumidors n'acabaran pagant la factura.
L'aplicació d'aquesta mesura arriba després que Trump va imposar aranzels a les importacions de la Xina, el Canadà i Mèxic, els seus principals socis comercials.

El Regne Unit titlla de "decebedors" els aranzels de Trump
El secretari de Comerç del Regne Unit, Jonathan Reynolds, ha dit que mantenen "totes les opcions sobre la taula" per respondre als aranzels aplicats per Trump, que considera "decebedors".
Tanmateix, no ha anunciat cap mesura en represàlia als aranzels dels Estats Units.
Reynolds ha assegurat que s'està negociant un acord econòmic amb els Estats Units.
La Xina acusa Trump de violar les normes del comerç internacional
La portaveu del ministre d'Exteriors xinès, Mao Ning, ha assegurat aquest dimecres que el seu país prendrà "totes les mesures necessàries" per protegir els seus interessos.
Mao, a més, ha acusat Donald Trump de violar les normes de l'Organització Mundial del Comerç.
La Xina és un dels països més castigats per la nova política aranzelària dels Estats Units. El gegant asiàtic ha respost a l'augment dels aranzels per part de Trump amb l'aplicació de noves taxes a la seva carn i alguns productes agrícoles.
427 empreses catalanes afectades
Els aranzels que apliquen els Estats Units tenen un impacte directe també sobre empreses exportadores catalanes.
Segons càlculs oficials, el nombre d'empreses catalanes afectades pels aranzels és de 427.
Són empreses que treballen amb acer i alumini a l'engròs, però també les que venen eines metàl·liques, maquinària, mobles, parts de vehicles o màquines de gimnàs.
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaEstats UnitsComissió Europea