
Google integra la IA al buscador: un canvi de paradigma amb moltes incògnites
El nou model de cerca serà més conversacional i retornarà a l'usuari respostes a mida en lloc d'una llista d'enllaços com fins ara
Els models d'intel·ligència artificial ja han començat a canviar la manera com busquem informació a la web. Però l'AI Mode, la novetat anunciada aquest dimarts per Google, podria suposar un abans i un després en la manera com interactuem amb els motors de cerca.
Eines com ChatGPT, el seu motor de cerca SearchGPT o Perplexity són capaces de buscar, sintetitzar i presentar informació en forma de conversa, de manera directa i adaptada a les necessitats de l'usuari. Google n'ha pres nota i fusionarà la seva intel·ligència artificial --Gemini 2.5-- amb el seu motor de cerca, que acapara el 90% de la quota de mercat mundial.
L'objectiu, generar respostes fetes a mida per a l'usuari i oferir-li tot allò que busca amb una sola cerca.
Cecilio Angulo, president de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial i delegat del rector de la UPC per a la IA, explica en què consisteix aquesta novetat: "Ara, Google et retorna les pàgines web que ha indexat amb les paraules que has introduït. A partir d'ara, utilitzarà models de llenguatge extens, que raonaran sobre el que els has demanat. No es quedarà amb la primera resposta, sinó que agafarà informació en funció de les pàgines web que rastregi i et donarà feedback perquè l'ajudis a refinar la recerca."
El que vol Google és presentar respostes prou completes, amb enllaços a fonts i context, i entaular una conversa perquè l'usuari no necessiti sortir de Google per obtenir la informació:
"El que busquen aquestes companyies és l''scroll' infinit, que estiguis tota l'estona navegant amb ells perquè és la forma d'aconseguir més dades i posar més anuncis."
La fundadora d'Xnet i activista digital Simona Levi considera que la integració de la IA als motors de cerca és un pas normal: "Cada cop utilitzem més la IA com a motor de cerca perquè és molt més precisa i els cercadors estan massa contaminats per la publicitat."
"Scroll" infinit i menys tràfic web
Les incògnites que genera aquest canvi de paradigma són moltes: serà més difícil per a l'usuari distingir entre la resposta i la font d'informació, que quedarà diluïda en el text generat per IA? L'autoria del contingut es perdrà pel camí de la interpretació, la selecció i la sintetització de Google? Què se'n farà, del tràfic que genera actualment el motor de cerca cap a webs de mitjans de comunicació, creadors de contingut, empreses o fòrums?

Angulo apunta que aquesta nova manera de navegar reduirà el trànsit web, però també pot tenir una contrapart: "Els creadors de continguts hauran d'aprendre a generar les metadades per tal que acabis anant a la seva pàgina web.
Pel que fa als biaixos en la cerca d'informació, Simona Levi no creu que hi hagi canvis significatius: "Pel que fa a biaixos, tots dos en tenen, però la IA és molt més àgil i precisa."
L'amenaça de les fake news
Si l'autoria es perd o queda diluïda, també ho fa la legitimitat que confereix una font concreta. En aquest sentit, segons Cecilio Angulo, la IA "magnifica" el risc que es difonguin notícies falses, però matisa que "això no és nou".
Simona Levi apunta que l'origen de la desinformació és un altre:
"La desinformació no la genera la intel·ligència artificial per se, igual que no la genera internet. Bàsicament, la desinformació la financen els entorns ideològics, en particular les mateixes inversions dels partits polítics."
També sorgeix el dubte sobre fins a quin punt una font de contingut pot negar-se a cedir la seva informació perquè Google generi respostes a mida. Angulo creu que hauria d'existir aquesta opció, però és pessimista amb aquesta qüestió legal: "Sembla que l'administració pública va perdre la guerra en el moment en què Zuckerberg no va entrar a la presó per vendre dades que no eren seves."
"Abans de l'estiu ho tenim aquí"
Google va presentar dimarts aquest canvi al cercador en el congrés anual de desenvolupadors de l'empresa californiana. Segons el director executiu, Sundar Pichai, aquest canvi suposa una "reinvenció total" del cercador.
La novetat de Google ja ha entrat en funcionament als Estats Units, però tot apunta que aviat arribarà a Europa. "Dependrà una mica de la competència, però abans de l'estiu ho tenim aquí segur", vaticina Angulo.
- ARXIVAT A:
- GoogleIntel·ligència artificial