La icona de Grindr, en un telèfon mòbil (Flickr/Rivan Radic)

Grindr elimina la geolocalització a la Vila Olímpica per protegir els atletes LGBTIQ+

L'empresa vol evitar que els atletes que fan servir la seva app puguin ser identificats i garantir així la seva seguretat, després dels escàndols dels Jocs Olímpics de Rio i Tòquio

Actualitzat

Grindr, una de les apps de cites més populars entre el col·lectiu LGBTIQ+, ha decidit limitar temporalment alguns dels seus serveis a la Vila Olímpica de París. Així ho ha anunciat la companyia en un comunicat, on explica també que ho ha fet per mantenir la privacitat dels atletes.

Durant les dues setmanes que duraran els Jocs Olímpics de París 2024, més de 10.000 atletes passaran per la capital francesa. Molts d'ells ja han començat a allotjar-se a les instal·lacions de Saint-Denis, Saint-Ouen i L'Île-Saint-Denis; i si n'hi ha algun que és usuari de Grindr i ha obert l'aplicació, haurà vist que la seva localització no està disponible.

L'explicació és que Grindr vol evitar la localització exacta dels seus usuaris a la Vila Olímpica, per impedir que puguin ser identificats pel públic i garantir-los la seguretat. Així, mentre durin els Jocs, no existeix la possibilitat de fer servir la funció "Explorar", per veure els perfils que hi ha a la vora, ni tampoc la de "Desplaçar-se" dins del recinte.

A més, el botó de mostrar la distància està desactivat per defecte, i cadascú podrà decidir si l'activa o no.
 

Sense vídeos ni captures de pantalla

Entre la resta de mesures, Grindr també ofereix als esportistes l'opció il·limitada d'enviar fotos efímeres o d'esborrar missatges ja enviats, dues opcions fins ara reservades als seus usuaris prèmium.

En canvi, no permetrà que es puguin fer captures de pantalla de les fotos de perfil, i l'enviament de vídeos també s'ha suprimit.

En el seu comunicat, Grindr expressa que ha pres totes aquestes mesures pensant en els atletes que no han explicat públicament que són LGBTIQ+, i en aquells que venen de països on ser-ho és perillós o directament il·legal. Per aquestes persones, "fer servir l'app té el risc que alguns curiosos intentin identificar-los i exposar-los", assegura l'empresa, que no vol carregar amb aquesta responsabilitat.

"Ser un atleta LGBTIQ+ implica desafiaments únics, especialment per a aquells que venen de llocs amb falta de drets i protecció per a la nostra comunitat."

La Vila Olímpica de París, pocs dies abans de l'inici dels Jocs
La Vila Olímpica de París, pocs dies abans de l'inici dels Jocs (Reuters/Benoit Tessier)


Les polèmiques de Rio 2016 i Tòquio 2020

Aquestes mesures tenen origen en un escàndol durant els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, quan un periodista del digital nord-americà The Daily Beast va fer servir l'app per connectar amb atletes sobre els quals va parlar més tard en un article. Malgrat que no donava noms, algunes descripcions eren prou acurades per identificar de qui parlava.

Tot un perill per a les persones que venien de països on l'homosexualitat està castigada, pel qual el mitjà va acabar retirant l'article i demanant perdó públicament.

Però és que en els Jocs de Tòquio 2020 es va repetir una situació similar, quan alguns atletes que havien fet servir Grindr van aparèixer de forma no volguda en vídeos de TikTok.

Per tot això, durant els Jocs Olímpics d'hivern de Pequín 2022, Grindr ja va prendre la decisió de desactivar els serveis de localització a la Vila Olímpica, per intentar així que els atletes LGBTIQ+ poguessin connectar entre ells sense preocupar-se de rebre alguna atenció no desitjada.

Homofòbia d'estat: 62 països castiguen ser LGBTIQ+

Segons les dades actualitzades d'Amnistia Internacional, el 2024 encara hi ha 62 països que castiguen les relacions entre persones del mateix gènere amb penes de presó, o fins i tot físiques. D'aquests, n'hi ha 12 que contemplen la pena de mort: l'Aràbia Saudita, Brunei, l'Iran, Mauritània, Nigèria, Iemen i Uganda, i potencialment a l'Afganistan, Emirats Àrabs, Pakistan, Qatar i Somàlia.

A l'Àfrica, l'associació per la defensa dels drets humans constata que les persones LGBTIQ+ pateixen abusos i discriminació en països com el Camerun, Kènia, Senegal, Tanzània o Togo; i a l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica en països com Bahrain, Egipte, Marroc o Tunis també se'ls empresona per "conducta immoral".

A més, AI també denuncia que els delictes d'odi es mantenen elevats a l'Amèrica Llatina, amb especial incidència a l'Argentina, el Salvador, Haití, Hondures, Mèxic, República Dominicana o Veneçuela; i denuncia que el Brasil és el país més mortífer del món per a les persones trans.

A Europa també hi ha una situació de regressió dels drets de les persones LGBTIQ+. Segons AI, el col·lectiu veu especialment vulnerats els seus drets en països com Letònia, Lituània, Bulgària, Croàcia, Sèrbia, Hongria, Moldàvia o Rússia.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Jocs OlímpicsHomofòbia
Anar al contingut