Guia dels Goya 2025: gran presència catalana entre les favorites de la nit
Les produccions catalanes acumulen 61 nominacions i ratifiquen la potència del sector en un any en què dos títols en català han omplert les sales de tot Espanya

Pere Gaviria
Periodista de Cultura de TV3 especialitzat en cinema i literatura
Ja està! Aquest dissabte arriben els Goya i ja s'acaba la temporada de premis cinematogràfics. D'àmbit espanyol, esclar. Perquè encara hem de saber el palmarès dels britànics Bafta (16 de febrer), dels francesos César (28 de febrer) i, per descomptat, dels Oscars de Hollywood (2 de març). Tots són guardons en què, per cert, està nominada l'actriu espanyola més polèmica del moment, la madrilenya Karla Sofia Gascón, cancel·lada de la promoció d'"Emilia Pérez" després dels seus polèmics missatges a la xarxa X.
Però la festa del cinema espanyol passarà de puntetes sobre un tema que l'afecta poc, tenint en compte que la producció francesa dirigida per Jacques Audiard i distribuïda internacionalment per Netflix només aspira al premi a millor pel·lícula europea. I ja s'ha confirmat que Karla Sofía Gascón no assistirà a la gala.
Alta presència de cinema català als Goya
Però més enllà dels Gaudí, a totes les gales de guardons de cinema espanyol, els Foqué, els Feroz i els mateixos Goya, hi han destacat les produccions catalanes.
Imprescindible i inevitable arrencar amb "El 47", que lidera les nominacions als Goya amb 14 categories, entre les quals millor pel·lícula, guió original, actriu i actor de repartiment (Clara Segura i Salva Reina) o actriu revelació (Zoe Bonafonte).
L'últim treball de Marcel Barrena ja ha estat reconegut amb el Gaudí i el Forqué a millor pel·lícula. És la història èpica de Manolo Vital, el conductor d'autobús que a finals dels anys setanta va segrestar l'autobús de la línia 47 per demostrar que podia arribar al barri de Torre Baró de Barcelona.

El seu protagonista, el polièdric Eduard Fernández, no està nominat per aquest paper a millor actor. En canvi, sí que aspira a endur-se un "cabezón" en aquesta categoria per un altre de les seves magistrals interpretacions de la temporada, la de "Marco", en què dona vida a l'impostor que durant anys va fer creure que havia sobreviscut a un camp de concentració nazi.
L'actor català ja ha estat reconegut amb el Forqué per aquesta història sense producció catalana però que és la història d'un personatge català, el d'Enric Marco. Als Goya, la pel·lícula dels bascos Aitor Arregi i Jon Garaño, coneguts com els Moriarti pel nom de la seva productora, aspira també a millor direcció, guió, maquillatge i perruqueria --impressionant la transformació d'Eduard Fernández-- i efectes especials.

Però la gran competidora a tots els nivells de "El 47" ha estat una altra pel·lícula catalana, "Casa en flames", de Dani de la Orden. Aquesta competència a la taquilla els ha portat a batre rècords i aconseguir que més d'un milió de persones a tot Espanya anessin al cine a veure una cinta en català, tot un rècord històric.
Els cops de colze ficticis i escenificats entre Marcel Barrena i Dani de la Orden tornen als Goya. La comèdia dramàtica que gira al voltant d'una família de classe mitjana alta que es troba a la Costa Brava per buidar i vendre una segona residència acaba encenent els ànims de tothom. "Casa en flames" té vuit nominacions: millor pel·lícula, millor actor per a Alberto San Juan, millor actriu per a Emma Vilarasau, millor actor de repartiment per a Enric Auquer i dues actrius de repartiment, Macarena García i Maria Rodríguez Soto, a més de disseny de producció. Cap dels dos directors, però, aspira al Goya a millor direcció.

Una altra de les grans favorites també és una producció catalana, "Segundo premio", d'Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez. Els acadèmics espanyols han valorat especialment aquesta cinta sobre la trajectòria del grup indie de Granada Los Planetas, que va ser l'escollida per representar Espanya als Oscars, tot i que no va passar la primera selecció de Hollywood. Acumula 11 nominacions, entre les quals millor pel·lícula, millor direcció i dos actors revelació per a Cristalino i Daniel Ibáñez.
També parla de música i també té producció catalana "La estrella azul", de Javier Macipe, amb vuit nominacions. Narra la història d'un músic de l'escena musical alternativa a Saragossa i la seva epopeia per terres sud-americanes per recuperar la passió per la música. Pel·lícula, direcció novella per a Javier Macipe, guió... És una cinta que es va estrenar a Sant Sebastià el 2023, però que es va estrenar oficialment el 2024 i, per això, opta a aquesta edició dels Goya. Una estratègia contrària als que pensen que les pel·lícules que arriben al cinema a començaments de l'any queden oblidades quan arriben les gales de premis.

De l'últim treball de Pilar Palomero, "Los destellos", els acadèmics n'han nominat bàsicament les interpretacions. Patricia López-Arnaiz com a protagonista; Antonio de la Torre com a actor de repartiment, que aconsegueix la seva quinzena nominació --cosa que el posa per davant de qui tenia el rècord en nominacions fins ara, Penélope Cruz--, i la fantàstica interpretació de Marina Guerola com a actriu revelació.
"La infiltrada", la principal competidora
Emma Vilarasau o Patricia López-Arnaiz competiran per al premi a millor actriu amb Carolina Yuste, la protagonista de l'altra gran favorita de la nit, "La infiltrada", d'Arantxa Etxevarría que suma tretze nominacions.

El públic ha donat suport a aquesta cinta que explica la història d'una policia que es fa passar per etarra i s'infiltra en un comando d'ETA i que s'ha convertit en la pel·lícula dirigida per una dona cineasta amb més espectadors de tot el cinema espanyol. I, en general, els Goya solen premiar les pel·lícules que han tingut bona rebuda a les sales.
"La infiltrada" també pot guanyar la millor pel·lícula, millor direcció, millor guió o millor actors de repartiment per a Luis Tosar o la catalana Nausicaa Bonnín.
Pedro Almodóvar, candidat a millor director
Si els acadèmics opten per donar una pàtina més internacional als premis, poden decantar-se per premiar Tilda Swinton o Julianne Moore com a millor actriu. "La habitación de al lado", el primer llargmetratge en anglès de Pedro Almodóvar, arribarà aquest dissabte a Granada amb 10 nominacions.
Es pot endur guió i direcció, però el cineasta més internacional d'Espanya es queda fora de la selecció a millor pel·lícula, tot i que va aconseguir el Lleó d'Or del festival de Venècia.

"La virgen roja", entre les més nominades
Els lectors de novel·les potser recorden el cas d'Hildegart Rodríguez que va inspirar "La madre de Frankenstein" d'Almudena Grandes. Era un cas real que ara ha arribat al cinema de la mà de Paula Ortiz. "La virgen roja" és una altra favorita dels Goya amb nou nominacions.
Com Almodóvar, Paula Ortiz opta a millor direcció però no pas a millor pel·lícula. I la protagonista, Najwa Nimri, no ha aconseguit colar-se en la selecció de millors actrius.

Bonus track: què més hem de saber abans del Goya?
La guanyadora del Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, "Polvo serán", de Carlos Marques-Marcet, només té una nominació, la de millor actor protagonista per a Alfredo Castro, mentre que la seva parella a la pel·lícula, Ángela Molina, no està nominada.
Atenció amb Laura Weissmahr, que podria confirmar que arrasa en premis a actriu revelació i arriba com a favorita en aquesta categoria després d'haver-se endut el Gaudí i el premi a millor interpretació femenina al festival de Valladolid.

El català Miguel Faus torna a estar entre els finalistes com a millor direcció novella per a "Calladita", una de les sorpreses de la temporada en què també es fa un retrat de les classes altes catalanes a través d'una minyona d'origen llatí.
A la categoria de pel·lícula d'animació també hi ha molta presència del cinema català amb cintes com "Buffalo Kids", "Guardiana de dracs", "Papallones negres" o "Rock Bottom".
I a la categoria de curtmetratge de ficció, molt pendents de "La gran obra", d'Àlex Lora --ja fora de la carrera als Oscars--, i en el curtmetratge documental, d'"Els buits", d'Isa Luengo, Sofia Esteve i Marina Freixa Roca.
3Cat participa en nou pel·lícules nominades que sumen 43 nominacions: "El 47" (14), "Segundo premio" (11), "Casa en flames" (8), "Los destellos" (4), "Salve Maria" (2), "Polvo serán", "Los pequeños amores", "¿Es el enemigo? La película de Gila" i "Disco Ibiza Locomía" (1).
Tot a punt per a la gala dels Goya 2025 a Granada
A banda de les 28 estatuetes que es repartiran la nit de la 39a edició dels Premis Goya, també es lliurarà el Goya d'Honor a l'actriu Aitana Sánchez-Gijón, el màxim reconeixement que atorga l'Acadèmia de Cine espanyola. I el Premi Goya Internacional 2025, que s'entregarà a Richard Gere, per la seva "extraordinària contribució a l'art cinematogràfic" i pel seu compromís social, tal com va destacar l'acadèmia en el moment de l'anunci.
La gala d'aquest dissabte 8 de febrer tindrà lloc al Palau de Congressos i Exposicions de Granada i estarà presentada per primera vegada a la història dels premis per dues actrius: Maribel Verdú i Leonor Watling.
Els Goya continuen apostant per la cerimònia itinerant. A més de Madrid i Barcelona, a les últimes edicions han passat per Valladolid, Màlaga, València i Sevilla.
Llista completa de nominacions als Premis Goya 2025
Millor pel·lícula
- "Casa en flames"
- "El 47"
- "La estrella azul"
- "La infiltrada"
- "Segudo premio"
Millor direcció
- Pedro Almodóvar ("La habitación de al lado")
- Arantxa Echevarría ("La infiltrada")
- Paula Ortiz ("La virgen roja")
- Aitor Arregi i Jon Garaño ("Marco")
- Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez ("Segundo premio")
Millor actriu protagonista
- Emma Vilarasau ("Casa en flames")
- Julianne Moore ("La habitación de al lado")
- Tilda Swinton ("La habitación de al lado")
- Carolina Yuste ("La infiltrada")
- Patricia López Arnaiz ("Los destellos")
Millor actor protagonista
- Alberto San Juan ("Casa en flames")
- Eduard Fernández ("Marco")
- Alfredo Castro ("Polvo serán")
- Urko Olazabal ("Soy Nevenka")
- Vito Sanz ("Volveréis")
Millor actriu de repartiment
- Macarena García ("Casa en flames")
- Maria Rodríguez Soto ("Casa en flames")
- Clara Segura ("El 47")
- Nausicaa Bonnín ("La infiltrada")
- Aixa Villagrán ("La virgen roja")
Millor actor de repartiment
- Enric Auquer ("Casa en flames")
- Salva Reina ("El 47")
- Óscar de la Fuente ("La Casa")
- Luis Tosar ("La infiltrada")
- Antonio de la Torre ("Los destellos")
Millor actriu revelació
- Zoe Bonafonte ("El 47")
- Mariela Carabajal ("La estrella azul")
- Marina Guerola ("Los destellos")
- Laura Weissmahr ("Salve Maria")
- Lucía Veiga ("Soy Nevenka")
Millor actor revelació
- Óscar Lasarte ("¿Es el enemigo? La película de Gila")
- Cuti Carbajal ("La estrella azul")
- Pepe Lorente ("La estrella azul")
- Cristalino ("Segundo premio")
- Daniel Ibáñez ("Segundo premio")
Millor direcció novella
- Miguel Faus ("Calladita")
- Pedro Martín-Calero ("El llanto")
- Javier Macipe ("La estrella azul")
- Sandra Romero ("Por donde pasa el silencio")
- Paz Vega ("Rita")
Millor guió original
- Eduard Sola ("Casa en flames")
- Alberto Marini i Marcel Barrena ("El 47")
- Javier Macipe ("La estrella azul")
- Aitor Arregi, Jon Garaño, Jorge Gil Munarriz i Jose Mari Goenaga ("Marco")
- Amelia Mora i Arantxa Echevarria ("La infiltrada")
Millor guió adaptat
- Àlex Montoya i Joana M. Ortueta ("La casa")
- Pedro Almodóvar ("La habitación de al lado")
- Pilar Palomero ("Los destellos")
- Mar Coll i Valentina Viso ("Salve Maria")
- Iciar Bollain i Isa Campo ("Soy Nevenka")
Millor direcció de fotografia
- "El 47"
- "La habitación de al lado"
- "La infiltrada"
- "Segundo premio"
- "Soy Nevenka"
Millor muntatge
- Nacho Ruiz Capillas ("El 47")
- Javier Macipe i Nacho Blasco ("La estrella azul")
- Victoria Lammers ("La infiltrada")
- Fernando Franco ("Los pequeños amores")
- Javi Frutos ("Segundo premio")
Millor música original
- Arnau Bataller ("El 47")
- Arturo Cardelús ("Dragonkeeper: Guardiana de dracs")
- Fernando Velázquez ("La infiltrada")
- Alberto Iglesias ("La habitación de al lado")
- Sergio de la Puente ("Verano en diciembre")
Millor cançó original
- "Show me", de Fernando Velázquez ("Buffalo kids")
- "El borde del mundo", de Valeria Castro ("El 47")
- "Los Almendros", d'Antón Alvárez i Yerai Cortés ("La guitarra flamenca de Yerai Cortés")
- "La virgen roja", de Maria Arnal ("La virgen roja")
- "Love is the worst", d'Alondra Bentley i Isaki Lacuesta ("Segundo premio")
Millor direcció de producció
- "Casa en flames"
- "El 47"
- "La infiltrada"
- "La virgen roja"
- "Segundo premio"
Millor direcció d'art
- "El 47"
- "La habitación de al lado"
- "La virgen roja"
- "Segundo premio"
- "Volveréis"
Millor disseny de vestuari
- "Disco, Ibiza, Locomía"
- "El 47"
- "La habitación de al lado"
- "La virgen roja"
- "Segundo premio"
Millor maquillatge i perruqueria
- "El 47"
- "La habitación de al lado"
- "La infiltrada"
- "La virgen roja"
- "Marco"
Millor so
- "La estrella azul"
- "La habitación de al lado"
- "La infiltrada"
- "La virgen roja"
- "Segundo premio"
Millors efectes especials
- "El 47"
- "Dragonkeeper: Guardiana de dracs"
- "La infiltrada"
- "La virgen roja"
- "Marco"
Millor pel·lícula d'animació
- "Buffalo Kids"
- "Dragonkeeper: Guardiana de dracs"
- "Papallones negres"
- "Rock Bottom"
- "Superklaus"
Millor curtmetratge d'animació
- "Cafuné"
- "El cambio de rueda"
- "La mujer ilustrada"
- "Lola, Lolita, Lolaza"
- "Wan"
Millor curtmetratge documental
- "Ciao bambina"
- "Els buits"
- "Las novias del sur"
- "Los 30 (no) son los nuevos 20"
- "Semillas de Kivu"
Millor curtmetratge de ficció
- "La noche eterna"
- "Cuarentena"
- "El trono"
- "La gran obra"
- "Mamántula"
Millor pel·lícula europea
- "El conde de Montecristo" (França)
- "Emilia Pérez" (França)
- "Flow" (Letònia)
- "La quimera" (Itàlia)
- "La zona d'interès" (Regne Unit)
Millor pel·lícula documental
- "Domingo, domingo"
- "La guitarra flamenca de Yerai Cortés"
- "Marisol, llámame Pepa"
- "Mi hermano Ali"
- "No estás sola"
Millor pel·lícula iberoamericana
- "Agárrame fuerte" (Uruguai)
- "Aún estoy aquí" (Brasil)
- "El jockey" (Argentina)
- "El lugar de la otra" (Xile)
- "Memorias de un cuerpo que arde" (Costa Rica)
- ARXIVAT A:
- CinemaPremis Goya