Imprevisibles i en zones habitades: preocupació al Japó per l'augment d'atacs d'ossos
Dues persones mortes i 167 de ferides des de l'abril han alertat les autoritats, que recomanen tancar les portes i no evitar anar sols en zones boscoses
Els atacs d'ossos estan augmentant al Japó a un ritme sense precedents, i això ha posat en alerta les autoritats del país. Segons les dades del govern, aquest any, des del mes d'abril, 167 persones han resultat ferides i dues han mort per l'atac d'un os.
Una raó, segons els experts, podria ser la falta d'aliment que fa que els animals s'acostin a les zones habitades. Les autoritats japoneses adverteixen la població que prengui precaucions.
La xifra d'atacs i de ferits ja superen els nivells històrics registrats des del 2007, any en què el govern va començar a comptar aquests successos. En 17 de les 47 prefectures del Japó hi ha hagut atacs per ossos, però el 70% dels casos --109 entre abril i setembre-- s'han registrat a Honshu, al nord de l'illa principal del Japó, segons dades publicades a principis d'octubre pel Ministeri de Medi Ambient.
A Honshu, la prefectura d'Akita és la zona més afectada, amb 53 persones ferides per l'atac d'un os, seguida d'Iwate, amb 30 ferits, i una quinzena a Fukushima, segons les dades oficials que recull la cadena NHK.
Una persona va morir a l'agost a Iwate, en el que va suposar la primera mort per un os salvatge a la prefectura des del 2009. L'altre mort havia estat al maig a l'illa nord del país, Hokkaido, on es va trobar un pescador mort per un os bru.
I aquest mes d'octubre, una dona ha estat trobada morta a la ciutat de Toyama, al centre del Japó. Se sospita que ha estat víctima de l'atac d'un os, però encara no s'ha confirmat.
Atacs imprevisibles i en zones habitades
Es tracta d'atacs sobretot protagonitzats per ossos negres asiàtics --també anomenats de lluna-- i ossos bruns Ussuri, que habiten aquestes zones. Les dades parlen d'atacs no provocats o impredictibles. Abans, els atacs d'ossos es donaven sobretot contra les persones que s'endinsaven als boscos per recollir plantes o fruits, o excursionistes desprevinguts en zones muntanyoses, però actualment els animals s'acosten a les zones habitades.
El garatge de casa, la parada de l'autobús o el cotxe són llocs inusuals, segons els experts, on hi ha hagut atacs. De fet, més de la meitat de les víctimes a la prefectura d'Iwate van ser atacades dins o prop d'habitatges, i al voltant de la meitat van patir ferides greus.
Els experts adverteixen que els ossos al Japó tenen un comportament diferent que en altres llocs del món, com ara els Estats Units, on les poblacions d'ossos estan molt controlades i llargament estudiades, com explica una pàgina dedicada als consells per a excursionistes. "Tot i que els ossos negres o de lluna són considerats tímids i s'espanten fàcilment en presència d'humans, els atacs indiquen comportaments impredictibles", adverteixen.
La divisió de conservació de la natura del govern de la prefectura d'Iwate alerta que es pot trobar amb un os "a qualsevol lloc" i afegeix que un 20% de les víctimes havien pres mesures de protecció.
Per què els ossos s'acosten a les zones habitades?
Els experts i els governs locals atribueixen aquest comportament dels animals a l'augment de la població dels ossos i la falta d'aliment. La temporada passada hi va haver abundància de glans i baies als boscos, i això va afavorir el creixement dels cadells d'os.
Ara, la producció de glans i baies és més baixa i no n'hi ha prou per alimentar els ossos abans de la temporada d'hibernació, que per aquesta raó es podria endarrerir. Els ossos busquen menjar en zones més àmplies i s'acosten a les zones habitades.
La població d'ossos està creixent els darrers anys al Japó. Els exemplars d'ossos negres han passat de 12.000 el 2012 a uns 44.000 actualment. A més, a l'illa de Hokkaido, hi ha uns 12.000 ossos bruns, el doble que el 1990.
El professor de la Universitat Rakuno Gakuen Sato Yoshikazu, expert en ecologia dels ossos, aconsella a la gent que visqui prop de zones poblades d'ossos que eviti entrar sola als boscos o a les muntanyes. I també recomana que quan hi entrin facin sorolls mentre caminen amb articles com campanes i xiulets. Fins i tot poden portar esprai contra els ossos.
No miris l'os als ulls
Les vendes d'aparells per defensar-se o foragitar els ossos s'han disparat al Japó. Per exemple, i tot i que alguns experts en qüestionen l'efectivitat, el 90% de les anomenades campanes d'os es venen al Japó,
Entre les recomanacions que fa el Ministeri de Medi Ambient nipó a la població hi ha:
- No deixar menjar o restes de menjar a l'abast, que puguin cridar l'atenció dels animals
- Que els agricultors no deixin fruita caiguda a terra
- Tancar les portes de les cases
- No endinsar-se sol en zones boscoses on hi pugui haver ossos
- Portar alguna cosa que faci soroll
I si et trobes amb un os, aconsella el següent:
- No mirar mai als ulls de l'os perquè, segons els experts, els animals ho interpreten com una forma de desafiament
- Tampoc fugir, perquè detecten la por de la víctima
- Quedar-se quiet
I mentre que els conservacionistes proposen repartir receptacles amb baies i glans en zones segures per als ossos i lluny dels humans, el governador de la prefectura d'Akita ha fet, per primera vegada, una crida a caçar ossos: pagarà 5.000 iens --uns 30 euros-- per cada exemplar capturat, i també subvencionarà el cost de la munició.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientBiodiversitatJapó