Investiguen la denúncia d'una menor al Regne Unit per violació múltiple al metavers
La policia britànica investiga una agressió sexual virtual en el joc Horizon Worlds, de Meta
La policia britànica investiga un cas de violació múltiple al metavers. Concretament, en el joc de realitat virtual Horizon Worlds, de Meta, on un grup d'adults hauria atacat una menor de setze anys, segons detalla el Daily Mail.
En aquest món virtual, aparentment inofensiu, la jove anava equipada amb unes ulleres i uns sensors que li permetien tenir sensacions com si fossin reals. I aquí, en la interacció amb altres participants, hauria estat atacada alhora per diversos avatars d'homes adults.
Fonts properes a la investigació asseguren que, tot i que no hi va haver agressió física, sí que va patir un gran impacte psicològic:
"Aquesta jove va experimentar un trauma psicològic similar al d'algú que ha estat violat físicament. Hi ha un impacte emocional i psicològic sobre la víctima que va més enllà de qualsevol lesió física".
Els límits entre la realitat i la virtualitat
Dissenyada per ser una experiència completament immersiva, els usuaris d'Horizon Worlds creen els seus propis avatars com una representació animada d'ells mateixos en línia: Poden dissenyar-los i després controlar-los mentre fan servir un equip de realitat virtual.
Per això, el cas suscita un debat important sobre els límits entre la realitat i la virtualitat i quines implicacions legals han de tenir els fets que passen al metavers.
L'advocat expert en dret digital Jordi Bacaria assegura a TV3 que "és interessant que la policia anglesa apunti com a motiu d'investigació que podria existir càstig penal, perquè també es tracta d'una agressió a la dignitat d'aquesta nena":
"Però aquí falta un altre element: L'avatar és l'existència d'una persona? Els juristes a Espanya tenen molts dubtes. Alguns estan en contra que l'agressió d'un avatar sigui delicte."
El paper de les companyies
Mentrestant, la plataforma ha assegurat que disposa d'una protecció automàtica per limitar l'espai personal i que no es puguin acostar avatars desconeguts.
Amb tot, la qualificació del joc a través del sistema PEGI no indica una edat recomanada, sinó que avisa els pares que els continguts que es trobaran els seus fills dependran de la selecció dels usuaris. Un avís a navegants que el joc pot tenir diverses cares.
L'expert en intel·ligència artificial de la UOC Josep Curto assegura que les companyies no fan prou:
"Una cosa és el que diuen Facebook, i Meta per extensió, i una altra cosa és el que fan. El que fan desafortunadament no és suficient. I poden fer coses, poden bloquejar aquests usuaris, poden investigar el seu historial i qui hi ha darrere."
Per tot plegat, fins i tot l'Interpol es prepara per abordar aquest tipus de situacions en el metavers i si s'han de considerar delicte. El debat està obert.