Dos walkie-talkies sense bateria en una botiga de Beirut
Dos walkie-talkies sense bateria en una botiga de Beirut

Israel hauria planejat l'atac als busques de Hezbollah fa 2 anys, molt abans de la guerra de Gaza

Mentre la societat del Líban continua commocionada per l'onada d'explosions que han matat una trentena de persones i n'ha ferit més de 3.000, Israel reforça el front del nord

RedaccióActualitzat

Màxima tensió al Pròxim Orient després de la nova onada d'explosions aquest dimecres al Líban contra membres de Hezbollah; unes explosions que s'afegeixen a les detonacions dels buscapersones del dia anterior. En total, hi ha una trentena de morts --entre ells una nena-- i milers de ferits.

Tot torna a apuntar cap a Israel, que fa anys que utilitza els senyals de mòbil per localitzar i bombardejar els membres de Hamas, Hezbollah i altres milícies, i per això el líder de Hezbollah va ordenar al febrer deixar de fer-ne servir.

L'alternativa per la qual va optar, els buscapersones, han resultat encara una opció pitjor, i segons els detalls que es van coneixent, el motiu és que Israel els hauria parat una trampa preparada fa anys, molt abans de la guerra de Gaza.


Més de dos anys de preparació dels busques explosius

Segons un reportatge del diari The New York Times, que ha parlat amb una dotzena de funcionaris nord-americans coneixedors dels plans d'Israel, els primers busca amb explosius van arribar al Líban fa dos anys.

Aquestes fonts afirmen que els serveis secrets israelians van crear l'empresa hongaresa BAC Consulting que va fabricar els busques amb una marca i una tecnologia comprades a una empresa de Taiwan.

Per amagar la relació amb Israel, es van crear unes quantes empreses pantalla més, i les estratègies de màrqueting utilitzades haurien aconseguit que Hezbollah els escollís com a subministradors dels aparells.

BAC hauria acceptat també clients normals, als quals hauria subministrat busques convencionals, però per a Hezbollah n'hauria fabricat amb uns grams d'explosiu a la bateria i amb tecnologia per fer-los detonar.

Les fonts afegeixen que després de l'ordre del líder de Hezbollah de prescindir dels mòbils, haurien arribat al Líban uns quants milers més de busques per substituir les comunicacions internes de la milícia.

Segons aquestes fonts, els responsables d'intel·ligència d'Israel es referien als busques com a "botons" que es podien pitjar quan arribés el moment adequat, que hauria estat aquesta setmana.

Funeral per dos membres Hezbollah al sud de Beirut
Funeral per dos membres de Hezbollah a Ghobeiry, al sud de Beirut (Reuters)

Walkie-talkies possiblement falsificats

El que encara no queda clar és com hauria manipulat Israel els walkie-talkies que aquest dimecres van matar 25 persones en la segona onada d'explosions.

Yoshiki Enomoto, director de l'empresa japonesa que els fabricava, ha comparegut per dir que feia 10 anys que havien venut els últims i que sospita que els que tenia Hezbollah eren una falsificació.

Aquesta falsificació s'hauria fabricat per ordre d'Israel, i Enomoto ho argumenta explicant que la fabricació tal com la feien al Japó no deixava marge per a manipular-los:

"Tenim unes línies de producció robotitzades que són molt ràpides i, per tant, no hi ha temps de posar-hi un explosiu."


Societat libanesa commocionada

De moment, els més de 35 morts i més de 3.000 ferits que deixa ja aquest episodi han commocionat i atemorit la societat libanesa.

A la por persistent d'una gran guerra ara s'hi suma la paranoia, perquè ningú sap si els seus aparells electrònics, des de ràdios fins a mòbils, poden matar-los.

Ho explica, per exemple, Mustafà Sibai, veí de Beirut:

"Evidentment que tenim por. Els meus fills, els meus nebots, tots nosaltres. Com ens podem sentir segurs en aquesta situació? Qui pot confiar en el seu telèfon?"


I la pregunta d'aquest dijous al Líban és: dimarts van ser els busques, aquest dimecres els walkie-talkies. De quina forma pot atacar ara Israel?


Israel reforça el front del nord

Des que va començar la guerra a Gaza, Hezbollah --que opera al sud del Líban-- manté un intens foc creuat amb Israel i a ningú se li escapa que l'exèrcit israelià podria aprofitar el moment de debilitat que viu la milícia; una debilitat que no ha impedit que a les últimes hores s'hagin intensificat els atacs transfronterers.

Mentrestant, Israel està reforçant el front del nord amb tropes provinents tant de Gaza com de Cisjordània.

L'exèrcit està en alerta alta i diu que encara no ha utilitzat totes les seves capacitats contra Hezbollah.

ARXIVAT A:
LíbanHezbollahGuerra a GazaIsrael
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut