
Ja no cal anar al CAP a gestionar la baixa per una cirurgia sense ingrés: ho fa l'hospital
En el cas dels parts, el centre tramitarà l'alta de les mares que ja estaven de baixa perquè puguin tramitar el permís de maternitat, que s'ha de gestionar a la Seguretat Social
Els Hospitals de la Xarxa Pública de Catalunya (Siscat) ja poden tramitar directament les baixes laborals pels casos de cirurgia major ambulatòria, i en els parts donaran l'alta.
Els hospitals públics tramiten --des d'aquesta setmana-- directament la baixa laboral en el cas d'una cirurgia major ambulatòria, les que no requereixen un ingrés.
I en el cas dels parts, quan la mare ja estava des d'abans de baixa, se li donarà l'alta.
Així s'evita que els pacients hagin d'anar personalment a buscar-la al CAP i alhora que els metges de família hagin de fer la paperassa. El que continua sent necessari --perquè ho tramita la Seguretat Social-- és haver d'anar a gestionar el permís de maternitat.
Implementació progressiva
El sistema s'ha començat a introduir progressivament aquest dilluns, i arribarà a tots els centres de la xarxa pública.
D'aquesta manera, es treu un maldecap a pacients i familiars, que ja no hauran de fer un tràmit personalment quan sovint hi ha problemes de mobilitat o convalescència, i es treu feina als professionals de l'assistència primària. Fins ara només es donaven tres dies de marge per tramitar aquesta baixa.

Com funciona en el cas de cirurgia major ambulatòria?
El sistema està pensat per a cirurgies majors ambulatòries (CMA), que són les intervencions de cirurgia major que no requereixen l'ingrés a l'hospital. Es calcula que la mesura pot afavorir la tramitació de pràcticament tots els pacients en situació laboral activa, més del 97%, que necessitin tramitar la baixa laboral segons el seu diagnòstic associat.
D'aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a cinc dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l'alta en el mateix acte administratiu.
Pel que fa a la resta de pacients amb baixes més llargues, el centre hospitalari només els farà la baixa, i el seguiment posterior es continuarà fent des de l'atenció primària i comunitària, que quan ho consideri tramitarà l'alta del pacient.
Aquest nou sistema de gestió de les baixes laborals per CMA des dels centres hospitalaris es calcula que estalviarà entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris a l'atenció primària.

I en el cas de part?
En el cas dels parts, els hospitals tramitaran només l'alta de les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Es calcula que és el cas del 41% de les dones que ingressen a l'hospital per tenir el seu nadó.
Això permetrà a les mares fer un altre tràmit que continua sent necessari el de gestionar el permís de maternitat, que fa la Seguretat Social.
S'estima que la tramitació de l'alta evitarà gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP per fer la gestió.
Aquest nou sistema s'ha provat des del març a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i des de l'abril als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida.
- ARXIVAT A:
- SalutDrets laborals