Judici a Rubiales: l'impacte social del petó a Hermoso que ha posat el consentiment al centre
Les pressions que va rebre Jenni Hermoso perquè exculpés Rubiales, segons les expertes, mostren una mentalitat masclista arrelada en el món del futbol
"Vaig sentir que estava fora de context, que el meu cap m'estava fent un petó". D'aquesta manera responia les preguntes de la fiscal la jugadora Jenni Hermoso dilluns passat en l'inici del judici del cas Rubiales.
El cas del petó no consentit que va rebre, i el pas que va fer per denunciar-ho, van més enllà del mateix fet en si. Suposa un abans i un després. Així ho afirmen expertes com la psicòloga Alba Alfageme, qui considera que "estem desnormalitzant situacions de violència que abans no titllàvem com a tals".
La valentia de Jennifer Hermoso i "l'efecte mirall"
El cas Rubiales suposa un punt d'inflexió i la "presa de la consciència col·lectiva d'actes (com un petó no consentit) que ara comencem a situar en l'esfera de les violències sexuals", segons Alfageme.
En aquest cas, Rubiales s'enfronta a dos anys i mig de presó per agressió sexual i coaccions i la resta d'acusats a un any i mig. Expertes en violència masclista consideren que no només estem parlant de la simbologia del petó, el cas evidencia un accés consentit al cos d'una altra persona amb l'afegit, a més, d'existir una relació de poder entre l'home i la dona. Una relació de desigualtat.
El cas hauria de provocar un efecte mirall per situacions de violència sexual "socialment acceptades" tant per homes que les han fet, com per les dones que les han patit. Casos com aquest poden ajudar moltes víctimes que han passat per una situació similar a identificar el fet i mentalment requalificar-lo.
Un exemple d'això, explica la jutge Lucía Avilés, el podem trobar en altres fets delictius que fa uns anys no es consideraven com a tals per part de la societat. Com la violència econòmica cap a les dones. És a dir, el cas Rubiales obre la porta a "una presa de consciència".
El context i l'abús de superioritat
"En cap moment vaig buscar aquell acte i se'm va faltar al respecte": en el judici, Jenni Hermoso va deixar clar que es va trobar en una situació que mai hagués volgut. Portar a judici el que va ser el seu cap, l'aleshores president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), va ser un pas difícil per la jugadora, del qual Hermoso va patir les conseqüències.
En el següent partit de la selecció, Jennifer Hermoso no va ser convocada. També, segons ella i una testimoni en el judici, l'RFEF la va deixar sola, sense suport.
Els fets passaven en un context amb diversos elements associats al discurs masclista, amb l'objectiu de sustentar la falsa tesi de Rubiales, que els fets van ser consentits.
El petó "inesperat" va condicionar la reacció de la jugadora en el moment dels fets i també posteriorment. El petó a Jennifer Hermoso el feia el seu cap jeràrquic laboral i els fets passaven en directe, durant l'entrega de premis per la victòria del mundial, un acte que es podria veure en directe per tot el món.
L'abús de superioritat és un element que es va apuntar durant la investigació del cas com a possible agreujant. Finalment, però, en els escrits d'acusació i de la fiscalia no s'ha tingut en compte.

Pressions a la jugadora
Les pressions que va rebre Jenni Hermoso perquè exculpés Rubiales mostren, segons les expertes, una mentalitat masclista arrelada en alguns àmbits del món del futbol.
A banda de Rubiales, en el judici s'acusa l'exentrenador, Jorge Vilda, l'exdirector esportiu, Albert Luque i l'exresponsable de màrqueting, Rubén Ribera, que s'enfronten a una pena d'un any i mig de presó per coaccions.
La Fiscalia els atribueix a tots, juntament amb Rubiales, les pressions a la jugadora. En l'escrit d'acusació, així ho planteja: "Els acusats van accedir al càrrec sota el mandat de Rubiales com a president de l'RFEF i, per tant, la seva privilegiada situació" depenia del fet que Rubiales sortís airós del cas.
L'estratègia de posar en dubte la dona
El cas del judici contra Luis Rubiales planteja com encara la societat arrossega tòpics que qüestionen les víctimes de violències sexuals. En el judici, la defensa de l'expresident de l'RFEF va intentar posar en dubte la declaració d'Hermoso a partir de la reacció posterior de la jugadora, quan celebrava la victòria del mundial.
Una estratègia judicial habitual que ja s'ha vist en altres casos anteriors similars. En el judici, Jennifer Hermoso va deixar clar que la seva reacció no treu sentit a com ho va viure i que no és necessari "haver de mostrar-se plorant".
Una reacció que no es va veure públicament, tot i que en el judici han confirmat diversos testimonis, entre els quals una amiga i companyes de la selecció. En la seva declaració van explicar que Jennifer Hermoso estava "molt afectada i plorant" en els dies posteriors als fets.