La Bressola acusa l'Ajuntament de Perpinyà de bloquejar el projecte d'institut
L'associació que promou l'ensenyament en català ha recorregut als tribunals la decisió que li impedeix adquirir el convent de Santa Clara
La Bressola, l'associació que aplega les escoles de la Catalunya Nord que fan l'ensenyament en català, acusa l'Ajuntament de Perpinyà de bloquejar el projecte d'obrir el primer centre de secundària i batxillerat, anunciat aquest setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar, en què l'entitat celebra el seu 45è aniversari.
Expliquen que ja havien fet la paga i senyal per comprar el monestir de Santa Clara de Perpinyà per adaptar-lo com a col·legi-liceu, però que, en l'últim moment, el consistori, governat per l'extrema dreta, ha fet ús del dret de tanteig i retracte per poder-se quedar l'edifici.
Una maniobra que la Bressola ja ha dut als tribunals amb l'argument que l'Ajuntament governat per Louis Aliot, del Reagrupament Nacional, l'antic Front Nacional de Marine Le Pen, no té cap projecte per al convent de Santa Clara que justifiqui exercir el dret també anomenat de preempció.
Guillem Nivet, advocat de la Bressola, ha explicat: "Dues setmanes abans, l'Ajuntament estava disposat a donar els seus propis serveis a la Bressola per ajudar en el projecte, i això demostra que no tenien cap projecte, i no en tenen cap."
Nivet es mostra convençut que l'única raó d'aquest dret de preempció és de fer obstacle al projecte de la Bressola.
Un projecte que vol donar sortida als centenars d'alumnes que any rere any estudien en el sistema immersiu dels vuit centres que la Bressola té distribuïts arreu del territori de la Catalunya Nord.
Suport institucional
Els responsables de la Bressola van visitar per primera vegada el monestir de Santa Clara, al barri de Vernet de Perpinyà, que feia tres anys que estava en venda sense que cap particular ni cap administració s'hi hagués interessat.
Després de dues visites van constatar que és idoni per acollir uns 350 alumnes de secundària i batxillerat, i a l'agost van tancar un acord de compravenda amb les monges clarisses.
Van fer-ho, paradoxalment, després de rebre el suport de l'Ajuntament, que els va dir que no tenia cap projecte per a aquest espai i que "celebrava" la notícia de l'adquisició.
També del suport de la vicepresidenta de la Regió d'Occitània, Agnès Langevine, que va prometre una aportació econòmica, i del prefecte del Departament dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, que va mostrar-s'hi a favor.
La signatura va obrir un termini de dos mesos en què l'administració té dret a exercir el dret de tanteig i retracte, que l'Ajuntament de Perpinyà va exercir en l'últim moment amb l'argument que vol adquirir el monestir per preservar "el patrimoni", però sense presentar cap projecte.
Recursos davant la justícia
"Tenim un sentiment d'incomprensió i de traïció", ha declarat el president de la Bressola, Joan-Sebastià Haydn, després de saber la decisió de l'Ajuntament, que la directora general de la Bressola, Eva Bertrana, explica que van conèixer pel notari després que els tornessin els 60.000 euros de paga i senyal.
En una entrevista al programa "Més 324", Bertrana ha declarat: "Innocents no som. Sabem que aquest batlle [Aliot], precisament, molt amic de la catalanitat, de les llengües regionals, del que no fa olor de francès no ho és."
També ha explicat que ara mateix no tenen solució per als alumnes que ja han començat a cursar secundària i els que ho faran el pròxim curs.
De moment, esperen que prosperin els dos recursos presentats aquest dijous al Tribunal Administratiu de Montpeller, un dels quals amb caràcter d'urgència, i que els tribunals els donin la raó en el termini d'un mes i mig.
D'altra banda, ja s'han mobilitzat i han convocat una manifestació per al dissabte 23 d'octubre a les onze del matí, a la plaça Catalunya de Perpinyà, amb el lema "L'escola en català! Col·legi a Perpinyà! Liceu a Perpinyà! Defensem el català!".
- ARXIVAT A:
- Català