Sotrac a la borsa dels fabricants de cotxes europeus i asiàtics per l'anunci d'aranzels de Trump

Les automobilístiques alemanyes, que venen 450.000 cotxes l'any als EUA, demanen negociar

RedaccióActualitzat

L'anunci de Donald Trump d'aplicar aranzels del 25% a tots els cotxes fabricats fora dels Estats Units ha provocat més reaccions a la nova política comercial proteccionista dels Estats Units.

La Unió Europea i diversos governs europeus i mundials han mostrat el seu malestar amb la decisió de Trump, que també ha tingut una resposta clara a les borses, amb un efecte immediat en el valor de les principals empreses d'automòbils, també dels Estats Units.

Tant la majoria de parquets europeus com Wall Street han registrat pèrdues. La borsa de Frankfurt és la que més ha cedit, un 0,70%, mentre que París ha caigut un 0,51% i Londres, un 0,27%. A Espanya, l'Ibex-35 ha corregit el descens, que ha arribat a l'1% en l'obertura, i ha tancat amb un retrocés del, 0,07%. 

El preu de les accions de Volkswagen, Stellantis, BMW o Porsche ha baixat pel temor de l'efecte de les aranzels. El valor del fabricant de components Valeo també se n'ha ressentit.

A Nova York, han tancat amb pèrdues tant l'índex tecnològic Nasdaq (-0,53%) com el Dow Jones (-0,37%) i la caiguda de les automobilístiques l'ha encapçalat General Motors, que ha perdut un 7,3%. Ford ho ha fet gairebé un 3,9% i Stellantis, un 1,25%. 

Tesla, la companyia d'Elon Musk, ha evolucionat de forma diferent i pujava un 2,15% en l'arrencada pel vaticini que es veuria beneficiada pels aranzels. Al final de la sessió l'increment s'ha quedat en un 0,4%. 

A l'obertura dels mercats al Japó i a Corea del Sud aquest dijous, els grans fabricants nipons (Toyota, Honda, Nissan i Mazda) i coreans (Kia i Hyundai) també han patit fortes caigudes.

 

Els fabricants alemanys demanen negociar

El president de l'Associació Alemanya de la Indústria Automobilística, Hildegard Müller, ha demanat que s'obrin negociacions entre els EUA i Europa per trobar un acord bilateral.

Müller ha assegurat que els aranzels suposaran "un obstacle important per a les empreses i per a l'entramat global de les cadenes de subministrament de la indústria, amb conseqüències negatives especialment per als consumidors, incloent-hi Nord-amèrica".

BMW, Mercedes, Porsche i Volkswagen venen uns 450.000 cotxes cada any als Estats units. Alemanya és el país europeu que més hi exporta.

Europa torna a carregar contra els aranzels de Trump

Una de les primeres respostes a la mesura ha arribat de la Comissió Europea. La seva presidenta, Ursula von der Leyen, ha dit que la UE "lamenta profundament" aquests aranzels, però que continuarà "buscant solucions negociades".

Von der Leyen ha reiterat que els aranzels són "perjudicials per a les empreses i pitjors per als consumidors", tant a la UE com als EUA. A més, ha afirmat que la indústria de l'automoció "impulsa la innovació, la competitivitat i la creació de llocs de treball d'alta qualitat".

En el mateix sentit, el portaveu de la Comissió, Olof Gill, ha expressat aquest dijous en roda de premsa que les mesures aranzelàries de Trump van "en la direcció errònia".

El ministre d'Economia espanyol, Carlos Cuerpo, ha demanat una resposta "conjunta i unificada" als nous aranzels de Trump, tot i que preferiria una "solució negociada" al conflicte comercial.

Cuerpo ha anunciat una resposta "àgil" i "proporcional" i ha assegurat que des d'Europa "es protegirà els sectors, les indústries i també els consumidors".

El ministre francès de Finances, Éric Lombard, ha titllat de "molt males notícies" l'anunci de Trump, i el seu homòleg alemany, Robert Habeck, ha demanat una "resposta ferma" d'Europa.

El primer ministre del Japó, Shigeru Ishiba, també s'ha referit a una mesura que afecta els grans fabricants de cotxes del seu país.

Ishiba ha dit que posaran "totes les opcions sobre la taula".

Trump fa enfadar (més) els veïns americans

El recentment estrenat primer ministre canadenc, Mark Carney, també s'ha mostrat irritat amb el president Trump. 

Carney ha qualificat els aranzels d'"atac directe" contra els treballadors canadencs i ha avisat que el país hi respondrà de manera unificada.

"Defensarem els nostres treballadors, defensarem les nostres empreses, defensarem el nostre país. I el defensarem units. Els Estats Units estan dividits, i això debilita."

També ha afirmat que el Canadà plantejat una "àmplia renegociació" de totes les relacions amb el país veí per reduir-ne dràsticament la dependència. La relació que han tingut durant dècades "s'ha acabat", ha subratllat. 

Més al sud, el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha etzibat que Trump "no és el xèrif del món" i ha amenaçat de posar en pràctica la "llei de reciprocitat" amb l'aplicació d'aranzels als productes estatunidencs.

El primer ministre del Canadà, Mark Carney, en una compareixença aquest dimecres
El primer ministre del Canadà, Mark Carney, en una compareixença aquest dimecres (Reuters/Blair Gable)

La indústria automobilística, en alerta

L'Associació Europea de Fabricants d'Automòbils (ACEA) ha advertit aquest dijous que els nous aranzels perjudicaran els fabricants de cotxes de tot el món, també els dels Estats Units.

De fet, el mateix Elon Musk, propietari de Tesla i mà dreta de Trump, ha reconegut que els aranzels impactaran també en la seva empresa.

"És important assenyalar que Tesla no en sortirà indemne. L'impacte dels aranzels a Tesla és significatiu", ha dit.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsDonald Trump AutomocióEconomia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut