Osca

La Diputació d'Osca defensa que la llengua que es parla a la Franja és el català i no el LAPAO

La Diputació d'Osca ha d'aprovat una moció en què defensa que el que es parla a la Franja és català i no el LAPAO. La proposta ha tirat endavant amb el vot a favor dels socialistes i l'oposició del PP i el Partit Aragonès. El text demana que es derogui la llei de llengües que va canviar el nom de la llengua i mostra la preocupació perquè els estudiants, per exemple, no puguin convalidar els coneixements de català.

RedaccióActualitzat
La Diputació d'Osca ha aprovat aquest dijous una proposta de llei presentada pel PSOE en què es demana que es derogui la llei de llengües aprovada pel govern d'Aragó i que denomina LAPAO la llengua catalana que es parla de la Franja de Ponent. La moció ha tirat endavant amb els 13 vots a favor dels socialistes. El PP, amb els seus nou vots, i el Partit Aragonès, amb els seus tres representants, hi han votat en contra.

La moció considera que el govern d'Aragó ha fet un "ridícul històric" a l'anomenar LAPAO el català i LAPAPYP l'aragonès, i destaca la preocupació pels problemes que pot causar aquesta llei als habitants de la Franja a l'hora de convalidar els estudis de català.

Miquel Gràcia, vicepresident de la Diputació d'Osca i alcalde d'Areny de Noguera, a la Ribagorça, critica la decisió de les Corts d'Aragó: "Això comporta uns perjudicis directes, com poden ser els acords que teníem a Catalunya de la convalidació del tema del català en determinats nivells quan aquests estudiants aragonesos van a la Universitat de Lleida, a Barcelona, o a treballar a la part catalana". "El govern de l'Aragó ha volgut legislar per confrontar". La Universitat de Saragossa no li ha donat suport i "ha quedat en evidència que han generat debat on no n'hi havia", ha afegit Gràcia.

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PP a la Diputació d'Osca, Sandra González, ha explicat que s'han oposat a la moció perquè consideren que la llei de llengües "respecta totalment el pensar dels ciutadans de la zona". Mostra d'això és que un estudi encarregat a la Universitat de Saragossa l'any 1995 assenyala que el 91% de la població de la Franja afirmava que parlava aragonès o modalitats de l'aragonès i només un 9% defensava que parlava català.

La iniciativa aprovada aquest dijous se suma a altres mostres de rebuig a la llei de llengües com ara la moció aprovada a mitjans de maig per l'Ajuntament del Campell en defensa del català a la Franja o la moció aprovada per l'Ajuntament de Lleida en què també reclamava al govern d'Aragó la retirada de la llei.

Més de 8.000 persones han firmat un manifest a internet contra la denominació de LAPAO. El promouen lectors de l'escriptor de Mequinensa Jesús Moncada. Entre els firmants hi ha escriptors com Jaume Cabré i Pep Coll, polítics i també actrius com Montserrat Carulla.

A més, una trentena d'alcaldes aragonesos de pobles catalanoparlants van reclamar aquest dissabte a Mequinensa que es derogui la llei de llengües de l'Aragó i que continuï l'ensenyament en català.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut