La gala s'ha celebrat a Múrcia i ha reunit els xefs més reconeguts de l'Estat (Europa Press/Javi Carrión)

La Guia Michelin 2025 dona la primera estrella a nou restaurants catalans

Catalunya suma 77 estrelles, set més que en l'edició anterior de la guia gastronòmica

Ferran Vila / Ramon RadóActualitzat

La Guia Michelin ha lliurat aquest dimarts les seves cobejades estrelles, amb les quals reconeix la bona feina i la innovació dels restaurants de l'estat espanyol.

Mentre que en l'edició anterior Catalunya només va sumar dos nous restaurants amb estrella, aquest any nou restaurants catalans s'han incorporat a la llista.

Es tracta de Casa Nova, Citrus del Tancat, Divinum, Esperit Roca, Fishology, Mae, Prodigi, Teatro Kitchen & Bar i Voramar.

Per altra banda, han conservat les tres estrelles tots els cinc restaurants catalans que ja les tenien: El Celler de Can Roca, Cocina Hermanos Torres, Lasarte, ÀBaC i Disfrutar. Aquesta categoria ha tingut com a única novetat la incorporació del restaurant asturià Casa Marcial.

D'entre els restaurants catalans amb dues estrelles, cap ha aconseguit pujar a la categoria màxima, mentre que el Moments, del xef Raül Balam, ha perdut la segona estrella que tenia des del 2012. També ha perdut l'única estrella el restaurant Xerta, de Barcelona.

En total, en la nova guia Catalunya suma 77 estrelles --set més que l'any passat-- repartides entre 62 restaurants. Ho pots veure en aquesta taula:


Què en destaquen els crítics de la guia?

La primera nova estrella que s'ha conegut ha estat la del restaurant Casa Nova, de Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès. La guia en destaca la plena sintonia amb el medi ambient. De fet, l'any passat va aconseguir una estrella verda. "Andrés Torres ofereix una cuina actual que ens parla de l'entorn, la memòria i els seus viatges de cooperació", asseguren.

També entra a la llista el Citrus del Tancat d'Alcanar, del xef Aitor López. Un projecte "vinculat al territori, ja que tenen un hort ecològic, estan envoltats de fruiters i elaboren la seva cuina mediterrània amb productes de proximitat".

L'altra novetat és el Divinum de Girona, que "descobreix, en un ambient de cordialitat exquisida, el que aquí defineixen com una cuina moderna de records". "Fan fantàstiques reinterpretacions dels clàssics catalans", explica la guia sobre el restaurant d'Arnau Casadevall i Isidre Soler.

A tocar de Girona, també ha aconseguit estrella l'Esperit Roca, el nou restaurant dels germans Roca a la fortalesa de Sant Julià de Ramis, capitanejat pel xef Raúl Sillero. "El nou projecte dels Roca és molt més que un restaurant, ja que té caràcter multidisciplinari i busca ser un centre gastronomicocultural", en destaquen els crítics.

Una altra estrella ha anat cap al Voramar de Portbou, que la guia recomana per als apassionats "dels mar i muntanya". "Només treballen amb els millors productes de temporada, i ofereixen deliciosos pans artesanals", expliquen sobre el restaurant de Guillem Gavilan i Pau Jamàs.

Pel que fa a la capital catalana, quatre restaurants s'han afegit a la llista amb la seva primera estrella. 

S'estrenen el Fishology, de Riccardo Radice, que "experimenta la seva original proposta al voltant dels peixos i mariscs, tractats en salaons, maduracions, embotits".

També el Mae, de Diego Mondragón i German Espinosa, que "reconstrueix el concepte del sincretisme gastronòmic combinant productes i sabors de latituds molt diferents".

L'altra novetat és el Prodigi, on "el xef Jordi Tarré està sorprenent, cada dia, amb unes propostes fidels al producte local de temporada i a la tradició culinària catalana, això sí, molt ben actualitzada".

Per últim, també s'afegeix a la llista el Teatro Kitchen & Bar, d'Oliver Peña, del qual destaquen que es tracta d'una "experiència diferent", "amb tota la proposta culinària girant al voltant del teatre i del món escènic".

Les quatre estrelles verdes i els Bib Gourmand

Durant la gala també s'han conegut quatre noves estrelles verdes per a restaurants catalans, amb les quals es premia els establiments compromesos amb la gastronomia sostenible, la natura i el futur del planeta.

Es tracta de Bistrot 1965, a Castelló d'Empúries; Espai Amunt, a Ulldecona; La Boscana, a Bellvís; i Restaurant 1497, a Vallromanes.

A més, tant el Bistrot 1965 com l'Espai Amunt han estat reconeguts amb la categoria Bib Gourmand, que reconeix els establiments més informals però "de gran qualitat".

Aquestes són les novetats de la Guia Michelin 2025 a Catalunya:


La cerimònia ha tingut lloc a l'Auditori i Centre de Congressos Víctor Villegas de Múrcia, i ha reunit els 15 xefs distingits amb tres estrelles, els 32 que en tenen dues i bona part dels 225 que actualment en tenen una.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut