La inflació es menja les pujades de salari i el poder adquisitiu cau un 2,5% des de la pandèmia
Segons un informe de l'OCDE, els salaris reals han caigut, a més d'Espanya, a Itàlia, Alemanya i els països nòrdics
Els salaris a Espanya encara no han recuperat el nivell d'abans de la pandèmia. Han pujat, però tot el guany se l'ha menjat la inflació, de manera que des de l'últim trimestre del 2019, els sous reals han baixat un 2,5%.
Ho diu l'OCDE, que assenyala com durant el primer trimestre d'aquest any, 16 dels 35 països estudiats encara no han recuperat poder adquisitiu.
Itàlia i els nòrdics, a la cua
La caiguda és encara més pronunciada en el cas d'Itàlia, on els salaris reals han caigut gairebé un 7%, la República Txeca (-7,5%), Suècia (-7,5%), Finlàndia (-5,9%) o bé Dinamarca (-3,5%). Dins la zona euro, Alemanya també ha vist reduït el poder adquisitiu dels salaris, amb una baixada del 2%.
I més enllà del continent europeu, cauen els salaris reals a Austràlia (-4,7%), Nova Zelanda (-6,1%) i molt lleugerament als Estats Units (-0,7%). En canvi, hi ha països on la tendència ha anat cap a l'altra banda, com ara Portugal (+5,5%), Grècia (+3,5%) o Polònia (+9%).
També és cert que l'increment de salaris via conveni (al voltant d'un 3% a Catalunya en l'últim any) i la moderació de la inflació durant uns quants mesos, ha contribuït a reduir el forat, perquè en l'últim informe de l'OCDE la pèrdua de poder adquisitiu a Espanya arribava al 5,3%.
La inflació torna a retallar els salaris
Però en els últims mesos la inflació torna a moure's clarament per damunt del 3% i l'informe de l'OCDE, que també es fixa en números a curt termini, detecta una frenada en la recuperació del poder de compra a països com Espanya o els Estats Units.
En els últims mesos, els salaris pujaven per damunt de la inflació, però aquesta tendència s'ha aturat, segons recullen les ofertes de feina a plataformes online, una de les fonts d'informació que utilitza l'estudi. De fet, l'OCDE reconeix que la millora dels últims mesos s'explicava, sobretot, perquè la inflació s'ha anat moderant, i no tant per una pujada dels sous.
El salari mínim sí que recupera poder adquisitiu
En canvi, els increments del salari mínim des del 2022 sí que s'han traduït en una recuperació del poder adquisitiu. En concret, des de l'últim trimestre del 2019 fins aquest 2024, el salari mínim oficial a Espanya ha pujat un 26%. La inflació se n'ha menjat una part important, però tot i això, la millora real ha estat del 6,5%.
De mitjana, a l'OCDE, l'increment del salari mínim real ha estat del 12,8%. L'informe descarta que la millora de l'SMI hagi representat un problema per al creixement de l'ocupació.