La insòlita pràctica dels resorts de les Maldives que canvien el fus horari per als turistes
Argumenten que millora l'estada dels clients, que poden fer activitats al matí o al vespre amb menys calor i els coincideix la posta de sol amb el sopar
Disposats a gaudir de les vacances i la relaxació que ofereixen els resorts a les illes Maldives, deixar el rellotge de banda pot ser un gest alliberador, però ni el lleure en un paradís com aquest està exempt de la tirania de l'horari. Fins al punt que alguns complexos hotelers han adaptat l'horari oficial del país a trobar la manera d'aprofitar més les hores de sol.
L'horari oficial de les illes Maldives és de 5 hores més que el fus horari de Greenwich (+5 GMT). És l'hora que regeix a la capital, Male', però no en totes les illes de l'arxipèlag.
Les Maldives, amb unes 1.200 illes, ocupen uns 90.000 km² a l'oceà Índic. La seva economia depèn majoritàriament del turisme, que ocupa moltes de les 200 illes habitades, amb més de 160 resorts, alguns dels quals en illes particulars.
"L'hora de l'illa"
A aquests complexos de luxe que ocupen tota una illa s'hi arriba des de l'aeroport de Velana, a Male', amb un hidroavió. Sovint allunyats de la capital, els hostes no hi tornen fins al final de la seva estada. Un cop arriben al seu allotjament, però, es troben amb un nou horari, l'anomenada "hora de l'illa".
"Com que la majoria dels complexos turístics de les Maldives es troben a les seves pròpies illes privades i sovint a quilòmetres de Male', solen funcionar segons les seves pròpies regles, és a dir, l'"hora de l'illa", perquè els viatgers puguin aprofitar una hora addicional de llum del dia i gaudir plenament del complex", explica a la CNN Zhilah Vego, director de vendes i màrqueting del St. Regis Maldives Vommuli Resort.
Aquest és un dels sis hotels que la cadena Marriot té a l'arxipèlag, i en tots hi regeix "l'hora de l'illa". Una altra companyia hotelera, Soneva, amb múltiples propietats a les Maldives, també adopta el seu horari, que anomena "temps de Soneva".
En tots dos casos, l'ajust de l'hora significa que el sol surt a les 7 del matí en lloc de les 6, hora oficial de les Maldives.
"Amb el sol sortint a les 7 del matí, es pon a les 19.15, i així els nostres hostes gaudeixen de la llum del dia i poden córrer sense tanta calor al matí o fer esports frescos al vespre, escapant-se de la calor màxima del dia", diu a la mateixa cadena Charles Morris, director general de Soneva Jani.
Fer coincidir la posta de sol amb el sopar
Altres complexos turístics que adopten un horari no oficial argumenten raons similars: poden oferir als seus clients més activitats a l'aire lliure abans de la posta de sol o a primera hora del matí. Però, sobretot, poden oferir en el marc idíl·lic d'aquestes illes el complement espectacular de les seves postes de sol cap a les 19.45, coincidint amb l'hora de sopar.
I, ja de nit, també permet als hostes gaudir d'altres activitats a la llum de la lluna.
Evidentment, les hores de sol són les mateixes, però es distribueixen d'una altra manera. Els que defensen "l'hora de l'illa" consideren que d'aquesta manera es pot oferir més comoditat a l'hoste.
"No es tracta de tenir més llum, sinó de tenir-la en el millor moment."
Conscients que viure en aquesta bombolla horària pot desconcertar alguns clients, als complexos on es fa el canvi d'horari un majordom els avisa perquè no facin tard a les excursions o perdin el vol de tornada a l'aeroport.
Compte a no perdre l'avió
Per descomptat aquests canvis d'horari no són oficials, I no tots els complexos turístics de les Maldives canvien la seva hora, ni hi estan a favor. Com per exemple el complex Kurumba, el més antic del país, a escassa distància amb llanxa ràpida de la ciutat.
"Aquí a Kurumba Maldives no fem servir l'hora de l'illa i no ho hem fet mai, simplement perquè, com a primer complex turístic de les Maldives, no existia el concepte d'hora de l'illa", diu Ali Farooq, gerent del centre turístic de Kurumba, que es va obrir el 1972. Una altra raó, explica a la CNN, són els seus empleats.
"Molts dels membres del nostre equip es desplacen des de Male', així que també ens agrada respectar la seva conciliació de la vida laboral i familiar, i la nostra experiència és que els hostes troben més còmode i menys confús estar en una zona horària. Kurumba és a poca distància amb llanxa ràpida des de l'aeroport, de manera que no perden temps quan s'allotgen aquí."
Per raons industrials també a Espanya encara es manté el canvi d'horari entre l'hivern i l'estiu per aprofitar les hores de llum. Un canvi que la majoria de països no fan. Pocs són els beneficis de canviar l'hora en la nostra latitud i, en canvi, els detractors esgrimeixen nombrosos estudis sobre els efectes negatius que té per a la salut.
- ARXIVAT A:
- Turisme