La Junta d'Andalusia i La Moncloa firmen la pau sobre Doñana amb un pacte milionari
El govern andalús i l'espanyol han signat un protocol amb inversions de 1.400 milions per al desenvolupament sostenible d'aquest espai natural que enterra el projecte de PP i Vox per legitimar els regadius il·legals
Després de setmanes de negociacions i mesos de conflicte, finalment ja hi ha acord sobre Doñana. El govern espanyol i la Junta d'Andalusia han signat un protocol per al desenvolupament sostenible d'aquest espai natural.
El pacte preveu tancar regadius il·legals a canvi d'ajudes als agricultors i inversions als municipis de l'entorn.
Concretament, s'han acordat inversions de 1.400 milions d'euros en 14 localitats i regular els regadius de la corona nord de Doñana.
Els agricultors d'aquesta zona rebran 100.000 euros per hectàrea si abandonen els cultius i es tornen a naturalitzar les terres.
D'aquesta manera, s'enterra la polèmica llei que va començar a tramitar el Parlament andalús i que preveia legitimar els regadius il·legals del voltant del parc.
Acord Junta-Moncloa
Així ho contempla l'acord que aquest dilluns han signat a Almonte, a Huelva, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, i la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera.
El document especifica que els agricultors cobraran en cinc anys, a raó de 20.000 euros anuals, i que la major part d'aquesta ajuda de 100.000 euros per hectàrea, 70.000 euros, els aportarà el govern de l'Estat.
La Junta hi posarà 20.000 euros i la Diputació de Huelva, que s'ha sumat a aquesta solució, ho complementarà amb 10.000 euros més.
Tant Moreno com Teresa Ribera han insistit a mostrar la seva satisfacció per aquest acord "històric", han dit, que té com a objectiu fonamental la preservació de Doñana, que han definit com una joia natural.
Adeu a una llei polèmica
El pacte suposa un gir de 180 graus respecte a la llei que volia tirar endavant la Junta d'Andalusia.
Amb els vots de Vox i PP al Parlament andalús, la norma pretenia regularitzar unes 700 hectàrees de regadius que es trobaven fora d'ordenació.
Es tracta de terrenys ubicats en cinc municipis al nord de la corona forestal de Doñana: Almonte, Bonares, Lucena del Puerto, Moguer i Rociana del Condado.
Això, quan la superfície de regadiu amb hivernacle ha augmentat més d'un 30% els últims 10 anys i moltes de les noves explotacions s'alimenten de pous oberts sense permís.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, va sentenciar el juny del 2021 que Espanya no va protegir de manera adequada els aqüífers que alimenten les zones humides de Doñana ni tampoc els hàbitats naturals que hi ha.
Els científics alerten que el parc s'està morint
Els responsables científics del parc van posar el crit al cel per aquella iniciativa. Després de quatre anys de sequera, els regadius estan esgotant els aqüífers i, a causa d'això, asseguren que el parc s'està morint.
El resultat és que els últims anys les tres llacunes del parc que eren permanents ja no ho són, i més de la meitat de les grans no s'inunden des del 2013, per la sequera, però sobretot pels regadius.
Amb les llacunes seques, el nombre d'ocells aquàtics que passen l'hivern a Doñana ha baixat dràsticament: en només un any han passat de 470.000 exemplars a només 87.000.