Crítiques al Congrés a la ministra d'Habitatge, que vol blindar els pisos de protecció oficial

Sumar i els socis habituals del govern espanyol posen pressió a Isabel Rodríguez per fer front a l'escalada de preus de l'habitatge

RedaccióActualitzat

La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, defensa blindar el parc públic de vivenda i aposta per una regulació dels lloguers. En la seva intervenció al Congrés, on s'ha fet un ple monogràfic sobre aquesta qüestió Rodríguez, ha posat la qüestió de l'habitatge al centre de les prioritats del govern espanyol i ha fet balanç de les actuacions de l'executiu en la matèria:

"El govern és conscient de la gravetat del problema. No és aliè a aquesta preocupació i prova d'això és que hem convertit les polítiques d'habitatge com un eix principal del mandat."

En aquest sentit, Rodríguez ha dit que cal blindar el parc d'habitatge públic perquè no caigui en mans privades com, assegura, ha succeït en el passat:

"Construir habitatge de protecció oficial en règim de propietat té una cara negativa. Ara no podem comptar amb aquest parc d'habitatge per fer-ne un ús social"

La ministra també ha mirat enrere per responsabilitzar els governs del Partit Popular, en primer lloc, per la llei de liberalització del sòl de l'executiu d'Aznar, i també per la manca d'inversió en habitatge públic del govern Rajoy:

"Des de l'any 2012 s'ha deixat de construir habitatge públic i aquest dèficit també l'estem pagant."

La ministra d'Habitatge també aposta per la regulació de preus i en aquest punt ha demanat la col·laboració de tots als agents. Aquest dimarts, ella mateixa es reunia a La Moncloa, juntament amb Pedro Sánchez, amb una trentena d'organitzacions socials i representants del sector de l'habitatge.

A la reunió hi van assistir una trentena de representants del sector de l'habitatge (Gustavo Valiente/Europa Press)

Isabel Rodríguez apel·la a les comunitats autònomes i als socis parlamentaris

Rodríguez també ha corresponsabilitzat a la resta d'administracions, especialment a les comunitats autònomes, a qui ha demanat que apliquin els instruments que tenen al seu abast.

Rodríguez ha lloat l'anunci del també socialista Salvador Illa de construir 50.000 pisos públics en sis anys i ha disparat amb bala contra la popular Isabel Díaz Ayuso, a qui responsabilitzi del problema del cost de l'habitatge a la seva comunitat:

"Les canyes van funcionar per guanyar eleccions però la barra lliure no serveix per abaixar el preu del lloguer a Madrid. Tenen instruments, utilitzin-los."

Isabel Rodríguez també ha mirat cap a la bancada dels socis parlamentaris del govern, a qui ha instat a donar suport als comptes per a l'any vinent per tal de dotar de més recursos les iniciatives d'habitatge: "Si volen que hi hagi nous pressupostos, aquests comptaran amb més recursos per a habitatge".

La ministra, però, ha admès que la qüestió de l'habitatge no se solucionarà de manera immediata: "Hem de ser rigorosos, no hi ha varetes màgiques". Ha parlat d'objectius estructurals i a llarg termini, com assolir el milió i mig d'habitatges públics a l'Estat, que equipararia Espanya amb la Unió Europea.
 

Sumar i els socis parlamentaris carreguen contra la ministra

La intervenció de la ministra d'Habitatge ha rebut crítiques per totes bandes: de l'oposició, dels socis parlamentaris i, fins i tot, del seu soci de govern.

Des de Sumar asseguren que el problema de l'habitatge no se soluciona amb més ofertes, sinó intervenint el mercat privat: "A Espanya no hi ha un problema de falta de cases i sòl, sinó que les cases estan segrestades per al turisme i l'especulació", ha dit el diputat de Sumar Alberto Ibáñez.

En aquest sentit, els socis de govern proposen que es destini l'1% del PIB a comprar habitatges que ja existeixen, que s'apliqui el dret tempteig i retracte i que es mobilitzi tot l'habitatge en mans de la Sareb. Des de Sumar han amenaçat a la ministra que, si no actua, "durarà el mateix que un pis de 600 euros a Idealista".

La diputada d'Esquerra Pilar Vallugera ha estat molt contundent amb el govern de Pedro Sánchez, a qui ha retret que en la cimera de l'habitatge d'ahir es reunís amb representants dels propietaris i els lobbies immobiliaris:  "És una vergonya que tinguem la sensació sistemàtica que vostès estan al costat dels propietaris".

Els republicans també han retret al govern que amenaci d'esgotar la seva capacitat normativa quan, assegura, l'Estat no ha deixat que Catalunya reguli en matèria d'habitatge. Vallugera ha dit que el suport a la Llei d'Habitatge era un pegat perquè Catalunya no podia tenir les competències, però ha avisat que "en cap cas és una habilitació" perquè l'Estat envaeixi les competències del govern català.

Des de Junts apunten que el problema de l'habitatge se solucionarà augmentant l'oferta. La diputada Marta Madrenas considera que aquesta és "una acció prioritària" i 
indica que "cal ampliar a marxes forçades el mercat públic, però també el privat".

El Partit Popular també ha estat crític amb la intervenció d'Isabel Rodríguez: "l'únic que s'ha pogut desxifrar de la seva compareixença són tres coses: el buit, el fum i el no-res". El diputat conservador Sergio Sayas també li ha etzibat a la titular d'Habitatge que "comunitats socialistes com Castella-la Manxa, Astúries o Navarra no estan aplicant" la Llei de l'Habitatge, en referència a la petició de la ministra perquè els governs autonòmics l'apliquin.
 

Els partits d'esquerres pressionen el govern

Rodríguez pren la paraula al Congrés encerclada per les crítiques dels partits d'esquerres i enmig d'una onada de protestes al carrer, que li exigeixen més mesures per abaixar el preu dels lloguers.

La compareixença arriba l'endemà que Esquerra hagi presentat un nou text de la proposició de llei sobre la regulació dels lloguers de temporada i que, ara sí, Junts s'avingui a tirar-ne endavant el tràmit parlamentari, que va tombar al mes de setembre.

El portaveu parlamentari de Sumar, Íñigo Errejón, ha avisat el PSOE que la legislatura pot dependre de la "cruïlla" de la política d'habitatge i ha demanat a Rodríguez que arribi al ple amb "propostes" i no "excuses".

Podem també ha elevat la pressió i ha obert una consulta a les seves bases per preguntar si ha de condicionar el suport als pressupostos generals del 2025 a la imposició de mesures per abaixar o establir topalls als preus del lloguer, entre d'altres.
 

Manifestacions arreu de l'Estat

Les darreres setmanes, més de 20.000 persones s'han manifestat a Madrid, unes 15.000 a València i 10.000 a les Canàries, pel dret a l'habitatge i contra la turistificació, i hi ha noves protestes convocades per col·lectius veïnals i d'habitatge a ciutats com Barcelona, Màlaga o Sevilla.

Just l'endemà de la manifestació a la capital espanyola, Pedro Sánchez va presentar una nova convocatòria de les ajudes del Bo Lloguer Jove, que estarà dotat amb 200 milions d'euros per donar ajudes de 250 euros a menors de 35 anys.

Més de 20.000 persones es van manifestar a Madrid el 13 d'octubre pel dret a l'habitatge
Més de 20.000 persones es van manifestar a Madrid el 13 d'octubre pel dret a l'habitatge (EFE/Chema Moya)

Lluny de satisfer els seus socis, la mesura ha provocat una onada de crítiques de Sumar, Podem o ERC, que consideren que la mesura només servirà per encarir el preu dels pisos, si no va acompanyada de polítiques dels preus dels lloguers; i de Junts, que apunta que amb els requisits que s'exigeixen per accedir a l'ajuda només podrien gaudir de l'ajut un 0,1% dels joves de Catalunya.
 

ARXIVAT A:
HabitatgeCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut