La Vall d'Hebron elabora un mètode per fer un tractament personalitzat per l'hepatitis C
El nou sistema permet determinar els subtipus del virus, la seva variabilitat i identificar si hi ha infeccions mixtes
Investigadors de la Vall d'Hebron han desenvolupat un sistema per identificar sense cap marge d'error tots els genotips del virus de l'hepatitis C. Amb aquesta tècnica es pot oferir un tractament farmacològic personalitzat per a cada pacient i s'obtenen millors resultats.
El sistema ideat pels investigadors permet, per primer cop, identificar els set genotips que es coneixen del virus i cada un dels seus 67 subtipus. D'aquesta manera, es pot personalitzar el millor tractament per a cada pacient. Rafael Esteban, cap del servei d'Hepatologia de la Vall d'Hebron, explica que "si vostè és genotip 2 o genotip 3, el tractament és absolutament diferent, i la resposta i les taxes de curació també."
Amb les tècniques que hi havia fins ara, hi havia un 15% d'error a l'hora d'identificar el tipus de virus. La nova metodologia encerta al 100%. S'ha desenvolupat en col·laboració amb la indústria farmacèutica. Tot i que encara s'està perfeccionant, ja està patentada i a disposició de la xarxa pública de salut. De fet, ja estan rebent mostres de pacients d'altres hospitals que no han respost bé al tractament. Segons Rafael Esteban: "Això, quan no hi havia tractaments, no tenia cap sentit. Avui en dia, que cada vegada hi ha més medicaments, té molt sentit perquè hi ha malalts que poden ser resistents a un medicament i en canvi sensibles a un altre."
Per constatar la importància de seqüenciar bé el virus, només un exemple: el Sofosbuvir, en global, té una taxa de curació del 90%, però en casos de malalts ja cirròtics, amb un genotip concret, el 3, pot no superar el 60% i, en els casos en què falla, crear resistència i limitar així les opcions terapèutiques futures.