Barcelona

La vida als oceans està amenaçada per l'acidesa que provoca el CO2

Un equip de científics catalans i australians ha investigat el nivell d'acidesa dels oceans del planeta i ha conclòs que la situació actual no té precedents en els últims vint milions d'anys. El procés, anomenat d'"acidificació dels oceans", suposa una pèrdua del pH de l'aigua per l'augment del CO2. El descens afecta les espècies marines calcàries, com els coralls.

Actualitzat
El diòxid de carboni antropogènic, el que genera l'activitat humana, és absorbit per l'atmosfera, les plantes i, gairebé una tercera part, pels oceans, que ajuden a regular l'escalfament del planeta.

L'augment de CO2 provoca, però, una acidificació gradual de les aigües i una pèrdua de pH, que perjudica els organismes calcaris, és a dir, coralls, mol·luscos o crustacis. Eva Calvo, investigadora del CSIC, adverteix que aquests són els animals que tenen més problemes per formar el seu esquelet, quan els nivells d'àcid es disparen.

Els ecosistemes marins reaccionen als canvis

L'estudi, compartit entre investigadors de Catalunya i Austràlia, alerta que el nivell actual d'àcid als oceans no té precedents en els últims 20 milions d'anys. Carles Pelejero, professor de la investigació per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, afirma que a final de segle, si la tendència es manté, no es podran trobar precedents en els últims 40 milions d'anys. Per frenar l'acidificació dels oceans mundials l'única via, segons els investigadors de l'estudi, és reduir les emissions de CO2.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut