L'actor Robert de Niro amb la Palma d'Or honorífica, aquest dimarts al Festival de Cinema de Canes (Reuters)

L'al·legat de Robert de Niro a Canes contra Trump: "No ens podem quedar asseguts i mirar"

Li han donat la Palma d'Or honorífica al Festival de Canes, i ha aprofitat per qualificar Trump d'"inculte" i "materialista"

Redacció/AgènciesActualitzat

L'actor nord-americà Robert de Niro ha aprofitat que aquest dimarts li han donat la Palma d'Or honorífica al Festival de Canes per fer un al·legat en contra del president del seu país, Donald Trump.

En la cerimònia d'inauguració del festival ha rebut el guardó de mans del seu col·lega Leonardo di Caprio, i després ha fet un petit discurs en què ha dit que els artistes són "una amenaça per als feixistes":

"Al meu país estem lluitant ferotgement per la democràcia que crèiem que estava garantida, i això ens afecta a tots. L'art abraça la diversitat i per això l'art és una amenaça. Per això som una amenaça per als autòcrates i els feixistes."

De Niro ha qualificat Trump de "filisteu", terme d'origen bíblic que significa "inculte" i també "materialista", i l'ha criticat per "retallar el finançament i el suport a les arts, les humanitats i l'educació":

"Ara ha anunciat un aranzel del 100% a les pel·lícules produïdes fora dels Estats Units. Pensem-hi un moment: no es pot posar preu a la creativitat, però sembla que sí que s'hi pot posar un aranzel. Per descomptat, això és inacceptable."

Leonardo di Caprio aplaudeix Robert de Niro després de donar-li la Palma d'Or honorífica, aquest dimarts a Canes (Reuters)

"No podem quedar-nos asseguts i mirar"

L'actor nord-americà no s'ha limitat a criticar les polítiques de Trump: ha fet una crida a "tothom qui es preocupa per la llibertat" perquè "s'organitzi i protesti":

"Tots aquests atacs són inacceptables, i aquest no és només un problema americà, és mundial. I a diferència d'una pel·lícula, no podem quedar-nos asseguts i mirar: hem d'actuar i hem d'actuar ara, sense violència, però amb gran passió i determinació."

De Niro ha acabat el parlament dient en francès el lema de la Revolució Francesa i també de la França actual: "Llibertat, igualtat i fraternitat", i ha rebut una gran ovació del públic de la sala que l'estava escoltant.

Binoche parla de Gaza i Depardieu

L'arrencada del festival d'aquest any ha estat farcida de política: a més del discurs de De Niro sobre Trump, la presidenta del jurat, l'actriu francesa Juliette Binoche, s'ha referit a la guerra de Gaza.

Ho ha fet amb motiu del documental protagonitzat per la fotoperiodista palestina Fàtima Hassouna que es veurà al festival, i que va morir a mitjans d'abril en un atac israelià amb míssils a Gaza:

"El dia abans de la seva mort va saber que la pel·lícula que protagonitzava havia estat seleccionada pel festival. La Fàtima hauria d'haver estat amb nosaltres aquesta nit, però l'art queda, és el poderós testimoni de les nostres vides i dels nostres somnis."

Binoche també ha fet referència a la condemna a l'actor Gérard Depardieu, feta pública aquest mateix dimarts, per agressió sexual a dues dones durant el rodatge d'una pel·lícula el 2021.

L'actriu ha dit que Depardieu no és "un monstre", sinó només "un home que ha perdut la seva aura pels fets portats davant dels tribunals", i ha reflexionat sobre com el poder corromp:

"Una estrella de cinema és un home, un rei és un home, un president és un home. Allò sagrat és el moment en què creem, actuem o dirigim. Quan ens dessacralitzen, com li han fet a ell, ens fa reflexionar sobre el poder del qual algunes persones s'apropien. Per a mi, el poder és en un altre lloc."

L'actriu Juliette Binoche, presidenta del jurat d'aquest any, aquest dimarts al Festival de Cinema de Canes (Reuters)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsDonald Trump CinemaFestival de Canes
Anar al contingut