"L'autisme no desapareix quan et fas gran": els afectats denuncien manca de suport específic
La Federació Catalana d'Autisme demana a les administracions que es reconegui de manera especialitzada aquest trastorn als serveis socials i "polítiques concretes" per fer-hi front
Un de cada 81 catalans té un trastorn de l'espectre autista, i any rere any la prevalença és més gran. De fet, al món, els casos d'autisme han crescut un 250% en 10 anys i no se sap l'origen d'aquest augment perquè no es destinen recursos a la investigació d'aquest trastorn.
Des de la Federació Catalana d'Autisme denuncien que aquesta condició no està reconeguda en cap cartera dels serveis socials i que les persones afectades per autisme veuen vulnerats "sistemàticament" els seus drets fonamentals.
Insisteixen que cal reconèixer aquest trastorn de manera específica, cosa que ara mateix no passa, i reclamen més dotacions de recursos a les famílies, que ara mateix han d'acudir a entitats socials o a serveis privats, perquè el sistema públic està col·lapsat.
La directora gerent de la Federació Catalana d'Autisme, Neus Pallerols, reclama que hi hagi més professionals especialitzats i destaca que és bàsic que els diversos departaments del sistema sanitari treballin de manera conjunta per abordar correctament l'atenció als afectats per aquesta condició:
"Hem d'estar reconeguts amb serveis amb necessitats específiques i personal especialitzat. Cal fer un treball interdepartamental, perquè l'autisme abasta totes les àrees de la vida. I no desapareix quan et fas gran, sinó que continua en la vida adulta."
Un exemple seria el cas de les escoles, on els infants amb aquesta condició autista no tenen el suport necessari per seguir el dia a dia a l'escola i, per tant, tampoc se'ls permet fer activitats extraescolars o anar de colònies. Reclamen una figura d'un acompanyant que sigui expert en autisme per donar suport a les persones durant tota la jornada escolar.
Garantir l'accés de les persones amb autisme a l'entorn laboral
Amb motiu del Dia Mundial de l'Autisme, el 2 d'abril passat, diverses entitats del manifest associatiu català, com ara Aprenem Autisme, van promoure un manifest on reclamaven l'accés de les persones autistes a tots els sectors.
Les entitats critiquen els estigmes encara existents sobre aquesta condició i recalquen que és "fonamental" comprendre l'autisme com un "ampli espectre". Per això reclamen igualtat d'accés, oportunitats i serveis per a totes les persones afectades, i insten els responsables polítics a fer tot el possible per garantir l'exercici ple de drets.
En el manifest, les associacions també adverteixen que les persones autistes i les famílies han patit "rebuig, exclusió i discriminació" i reclamen poder sentir-se part de la societat com a "ciutadans valuosos".
- ARXIVAT A:
- Salut