L'episodi de neu deixa algunes incidències a les carreteres i paisatges de postal
Protecció Civil alerta per mala mar i onades de fins a dos metres i mig des del Garraf a l'Empordà
La neu va fer acte de presència aquest dissabte. I ho va fer en diverses comarques on no hi neva habitualment. La cota de neu s'ha situat, en alguns punts, per sota dels 300 metres.
Protecció Civil ha rebaixat el nivell del Pla Neucat a prealerta perquè les nevades es restringeixen ara al Pirineu i Prepirineu. Les afectacions consideren que poden ser ja puntuals en funció de com avanci el front. L'atenció se centra ara en el front marítim. Protecció Civil alerta per mala mar i onades de fins a dos metres i mig des del Garraf a l'Empordà.
Protecció Civil demana als ciutadans que no s'acostin a les zones on trenquen les onades en les poblacions afectades per la mala mar. A l'interior, es continua demananat als ciutadans que facin un seguiment de la situació del temps i les carreteres. També recorden que, si s'ha de fer un desplaçament en zones on es preveu que hi nevi, cal portar cadenes i conduir amb prudència.
A Lloret el temporal s'ha endut bona part de la sorra de la Platja Gran. L'onatge ha afectat sobretot la meitat sud d'aquesta platja, on han quedat al descobert els espigons que subjecten la sorra i les rampes d'accés s'han hagut de tancar.
El pitjor ha passat
El pitjor de l'episodi ha passat sense conseqüències greus. La pitjor part ha estat per a les carreteres. Algunes han quedat intransitables temporalment i les màquines de treure neu han tingut força feina. Durant la tarda de dissabte s'ha viscut la pitjor incidència, amb 80 vehicles atrapats a Prades.
La neu ha deixat carreteres tallades i algunes zones de molt difícil accés.
Situació complicada a les carreteres de #Prades. Al minut: https://t.co/ONLcaQrYwd (Vídeo Desirée Armora) #Nevada324 pic.twitter.com/hjlInKtJzM
324.cat (@324cat) 27 de febrer de 2016
L'episodi de neu va afectar especialment les comarques de Tarragona, com ara el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà i el Montsant. Va afectar especialment la zona de la serra de Prades, on es van acumular fins a 25 centímetres de neu. També es van viure problemes a l'A-2 a la Panadella, a l'Anoia.
Vespre de cotxes atrapats
La neu de dissabte a la tarda va enxampar una vuitantena de vehicles a la carretera a Prades, al Baix Camp, i a Ulldemolins i Cornudella de Montsant, al Priorat. El director general de Protecció Civil, Joan Delort, va explicar que hi havia hagut un gran embús, probablement de gent que havia anat a veure la neu.
La majoria dels vehicles que es van quedar bloquejats no portaven cadenes. Delort va explicar que els Mossos van treballar per desfer l'embús i van rescatar petits grups de vehicles. Poc després de dos quarts de vuit del vespre, la situació va quedar normalitzada.
Els bombers van fer 60 serveis pel temporal de neu, aigua i vent. El telèfon d'emergències va rebre prop de 300 trucades per avisos, sobretot relacionats amb el trànsit.
Matí de dissabte amb palmeres caigudes i un petit tornado
Al matí, la nevada va ser abundant a l'altiplà central i a les comarques d'interior de Tarragona. Les nevades van arribar als 200 metres al prelitoral de Tarragona i a diverses comarques de Ponent. Els gruixos més importants de neu van caure en zones habituals de muntanya, com la Vall d'Aran, les zones altes del Pallars i del Ripollès, per exemple.
Més enllà de la neu, les pluges van ser generals i generoses. La pluja intensa va fer que la línia 1 de Rodalies de Renfe s'hagués de tallar durant una estona. A Calella va caure una palmera a la via del tren i es va haver d'interrompre la circulació de trens. Es van desallotjar 60 persones del tren, però sense cap ferit. Al cap de poc temps es va retirar l'arbre caigut i els trens van tornar a circular.
El servei + destacable, a Calella: palmera caiguda a la via fa evacuar un tren amb 60 passatgers de matinada. pic.twitter.com/VNOaRqyK96
Bombers. Generalitat (@bomberscat) February 27, 2016
A Sitges es va viure un possible tornado. El fenomen va tombar 4 palmeres i 7 fanals i va destrossar una de les carpes de les fires de la zona d'oci del passeig de la Ribera. Segons fonts de l'Ajuntament, la mànega va arribar a quarts de sis de la matinada i va fer destrosses importants, tot i que no es va haver de lamentar víctimes, ja que la zona d'oci havia tancat a les tres de la matinada.
Un possible cap de fibló ha fet caure 4 palmeres, 7 fanals i ha destrossat una carpa de les fires a #Sitges. pic.twitter.com/3VuPYUe3gv
Ajuntament de Sitges (@AjSitges) 27 de febrer de 2016
A part de les palmeres i els fanals, la mànega va destrossar completament una de les dues carpes que s'havien instal·lat a la zona amb vista a les fires de la setmana que ve. Alguns trossos de l'estructura metàl·lica de la carpa van acabar al balcó d'un quart pis proper.
A la costa, entre el Masnou i Montgat, un veler es va quedar sense motor i va estar navegant a la deriva durant 6 hores. Salvament Marítim va poder rescatar els tripulants, després de diversos intents, i els va remolcar fins al port del Masnou, al Maresme.
El temporal, per comarques
A les comarques de Lleida, el temporal de neu va emblanquinar poblacions a cotes més baixes de les previstes inicialment. La nevada va començar de matinada al Pirineu, però també en zones on és molt menys habitual que nevi. Va enfarinar bona part de la plana, a cotes de 400 metres. Amb el pas de les hores la nevada es va intensificar més cap al nord, Pirineu i Prepirineu.
A la Vall d'Aran la precipitació de neu va ser important. Al l'entrada del túnel de Vielha es van acumular gruixos de fins a 40 centímetres.
El temporal de neu va passar de puntetes per les comarques gironines. Només va fer acte de presència en llocs habituals per aquestes dates com la comarca de la Cerdanya, el Ripollès i alguns punts de l'Alta Garrotxa, mentre que a la resta la matinada va portar pluges abundants.