Pla mitjà del president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, i del representant de l'Espai Antiracista de Sa…
Pla mitjà del president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, i del representant de l'Espai Antiracista de Salt i Girona, Mostafà Shaimi, l'11 de desembre del 2018 (horitzontal)

Les comunitats islàmiques de Catalunya demanen ajuda per formar els imams

ACN Barcelona.-El president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIC), Mohamed El Ghaidouni, ha demanat ajuda per formar els més de 300 imams de Catalunya. Durant la seva compareixença a la Comissió d'Investigació sobre els atemptats del 17 i 18 d'agost de 2017 al Parlament, ha explicat que el discurs que ha copsat sobre els imams, és que han de dominar el català, rebre formació i estar controlats. "Qui ho ha de fer i en què s'han de formar?", s'ha preguntat. Ha valorat la importància que coneguin el català, però ha dit que el problema "és la matèria en sí que s'ha de transmetre", i ha lamentat que les administracions no s'hi hagin posat en contacte per ajudar-los en aquest punt. La seva proposta és que una universitat del Marroc faci els continguts religiosos i una de Catalunya els de valors democràtics. "És una responsabilitat vostra", ha dit dirigint-se als parlamentaris.

El Ghaidouni ha exposat que només duent a terme la formació adequada dels imams es podrà "respondre a les necessitats dels creients catalans de manera compatible amb els valors del país". Ha comentat que sense aquesta formació seguiran buscant les respostes "a internet, als llibres del segle III, i en altres llocs que no tenen res a veure amb la realitat catalana i social del nostre país".El president de la UCIC ha lamentat que no s'exigeixen criteris per registrar les comunitats religioses a Catalunya o Espanya. "Estem gestionant comunitats religioses des del desconeixement, almenys en aquesta matèria, sense coneixements de gestió, i per tant sense poder controlar els possibles processos que ens poden néixer dins d'una comunitat religiosa, i això és molt perillós", ha reconegut. També ha demanat ajuda per formar a les juntes de les comunitats religioses ja que "hi ha una legislació enmig que han de saber, i també han de saber detectar els possibles perills que poden tenir cadascú a les seves comunitats". Una "proposta clara"Ha dit que tenen una "proposta clara" per dur a terme aquesta formació i que l'estan treballant amb la Direcció General d'Afers Religiosos, però ha reclamat suports per "avançar". Ha afegit que la seva proposta es basa en una formació els continguts de la qual es faci a partir de dues universitats. Els continguts en matèria religiosa els faria una universitat del Marroc, la matèria de formació en valors democràtics es faria des d'una universitat de Catalunya, i tot comptaria amb la supervisió de la UCIC i de la Direcció General d'Afers Religiosos. "Només s'ha d'activar", ha reblat.També pel que fa als imams, El Ghaidouni ha explicat que des dels atemptats es graven el 80 % dels sermons dels divendres. La voluntat ha dit que és analitzar i contrastar els discursos amb les informacions que apareixen per tal de determinar si "transmeten alguna idea que pugui xocar contra els nostres valors".

Anar al contingut