La xifra de víctimes mortals per la guerra a Gaza ha superat les 40.000 persones

Les converses per l'alto el foc a Gaza acaben sense acord, però amb un apunt optimista

Els països patrocinadors de les converses de Doha les han qualificat de "serioses" i "constructives", però Hamas avisa que queda molt camí per recórrer

RedaccióActualitzat

La primera ronda de negociacions per un alto el foc a Gaza han acabat aquest divendres després de dues jornades de treball amb la delegació israeliana a Doha, Qatar.

Si fa dos dies tothom era molt pessimista, aquest divendres sembla que les converses van per bon camí, segons han dit els mediadors --Estats Units, Egipte i Qatar--.

En canvi, Hamas, que no hi ha enviat representants per reivindicar el seu descontentament amb la proposta, avisa que encara queda molt per recórrer. Es preveu que la setmana vinent es reprenguin les negociacions al Caire.

Que no s'hagin trencat les converses es pot considerar un avenç, tot i que els atacs continuen al marge de la via diplomàtica. Les últimes hores han mort deu persones en un bombardeig israelià contra una fàbrica al sud del Líban i quinze més en un habitatge del centre de Gaza.


Optimisme dels Estats Units

Pel president dels Estats Units, Joe Biden, l'acord està més a prop que mai: la Casa Blanca ha presentat una proposta de la qual queden detalls importants per tancar --com la durada de l'alto el foc o la gestió dels corredors a la Franja--, però de la qual diuen que conté progressos significatius.

El secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken, viatja a la zona aquest dissabte per apuntalar l'optimisme de Biden de cara a un acord.

Així mateix, els països patrocinadors de les converses les han qualificat de "serioses" i "constructives" i han lloat que s'hagin celebrat en un "ambient positiu".

En un comunicat conjunt, els Estats Units, Qatar i Egipte s'encomanen la tasca de "tancar les bretxes" que impedeixen l'acord entre Israel i Hamas, amb el temor encara viu d'una guerra regional.  

També qualifiquen de "coherent" la nova proposta amb la iniciativa original que va presentar Biden el maig passat, i que la milícia islamista reivindica com a punt de partida.

Manifestació per l'alliberament d'ostatges israelians a Tel-Aviv (Reuters/Florion Goga)


Hamas insisteix en la retirada israeliana

Tant és així que Hamas acusa el govern de Benjamin Netanyahu d'imposar esmenes a la proposta dels Estats Units, i així, obstaculitzar l'intercanvi d'ostatges israelians i presoners palestins. A més, insisteix que l'acord ha d'incloure el cessament de les operacions militar i la retirada completa de l'exèrcit israelià.

Per la seva banda, Israel ha agraït els esforços dels mediadors, i els demana més pressió a Hamas perquè acceptin l'acord per l'alliberament dels ostatges.

Amb tot, els mediadors recorden que "no hi ha temps per perdre" i diuen que "no hi ha excuses perquè cap de les parts justifiqui un retard". Just aquesta setmana, la xifra de víctimes mortals per la guerra a Gaza ha superat les 40.000 persones.

"És l'hora d'alliberar els ostatges i presoners, iniciar un alto el foc i implementar l'acord. El camí està aplanat per aconseguir aquest resultat, salvar vides, oferir ajuda a la població de Gaza i calmar les tensions a la regió", conclouen els mediadors.

Atac de colons radicals

Tot això, el dia que l'ONU i la comunitat internacional han condemnat l'últim atac de colons radicals contra Jit, un poble palestí de Cisjordània. Amb total impunitat, aquest dijous van assaltar-lo i van atemorir els veïns, que avui ens han ensenyat com van cremar cotxes, cases i van matar un jove de la població.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a GazaPròxim Orient
Anar al contingut