Les PCR són necessàries per al diagnòstic, però poden donar falsa sensació de seguretat

El professionals sanitaris són els que han de prendre la decisió de qui es fa la prova de la Covid i en quin moment

Mònica Bertran i Brancós / Guillem Prieto MarínActualitzat

Per evitar la propagació de la Covid-19, una de les eines clau són les proves PCR, que detecten els infectats per coronavirus.

Des de principis de març, el nombre de PCR que s'han fet a Catalunya no ha deixat de créixer.

L'11 de març -dia en què l'OMS va declarar la Covid-19 pandèmia mundial- a Catalunya se'n feien 15 per cada 100.000 habitants, amb una taxa de confirmats de poc més de 6 i mig.

Era un moment en què hi havia escassetat d'aquestes proves a tot el món i només es reservaven per als casos greus.

A partir d'aleshores, se'n comencen a fer de manera més massiva perquè hi ha més material disponible, també als CAP, i s'arriba al pic del 24 de maig amb 777 per cada 100.000 habitants.

Però ara ha augmentat clarament la capacitat de fer proves PCR i, a finals del mes de juliol, eren 1.044 per cada 100.000 habitants, amb 81 confirmats per cada 100.000.

I com que se'n poden fer moltes més, també es detecten molts més casos lleus i asimptomàtics.

 

La prova PCR és una eina imprescindible per tallar les cadenes de contagi i també és una eina de diagnòstic que serveix per a uns moments determinats, tenint en compte el temps d'incubació de la malaltia, entre d'altres.

La prova la decideixen els sanitaris

La primera decisió que va anunciar el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en prendre el càrrec és que triplicarien el nombre de PCR i en farien també als contactes estrets. Però a qui i quan es fa la prova és una decisió que ha de prendre un professional sanitari.

"Que la gent no interpreti que anirà al centre i dirà 'he tingut un contacte i voldria que me la fessin'. No és això."

Es tracta d'una prova bàsica per detectar nous casos, aïllar-los i tallar les cadenes de transmissió, però s'ha de tenir clar que no cura, com subratlla el director de la unitat de resposta a la Covid, Jacobo Mendioroz.

"La PCR és útil per al diagnòstic, però no evita la malaltia."

Serveix per saber si una persona està infectada en un moment determinat. És, per tant, una foto fixa que pot arribar a donar una falsa sensació de seguretat.

Jordi Vila, cap de Microbiologia de l'Hospital Clínic:

"Qui et diu que avui ets PCR negativa i d'aquí quatre o cinc dies, per les teves circumstàncies, l'has adquirit i aleshores ets positiu."

El que fa la PCR és detectar material genètic del virus.

Quan una persona s'infecta, el virus entra dins de les cèl·lules i es va replicant. No és fins després de quatre o cinc dies que n'hi ha una quantitat suficient perquè la PCR sigui capaç de detectar-lo. Per això, la prova als contactes no es pot fer immediatament.

"Si m'ho faig demà, segurament sortiré negatiu. Ara, si m'ho faig després de tres o quatre dies d'haver estat en contacte amb tu, aleshores sí."

Encara que sigui negativa, els contactes estrets han de continuar aïllats durant 14 dies. Perquè el període d'incubació pot arribar a durar tot aquest temps.

I, en canvi, també hi ha persones que moltes setmanes després d'infectar-se donen positiu, però es creu que ja no poden contagiar.

"Perquè la resposta immunitària que has desenvolupat en forma d'anticossos enfront del virus està bloquejant aquest virus."

És per això que no s'acostuma a fer PCR per donar l'alta.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut