
Les relacions humanes, la reflexió social i la conciliació familiar marquen les obres internacionals del Trapezi de Reus
ACN Reus - Suspesos a l'aire i entre giragonses, dos integrants de Balbál Company proposen reflexionar sobre les relacions humanes sense dir-se res a 'Ninguna palabra'. És una de les obres de la Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi de Reus, que s'ha representat aquest dijous. La fira reforça vincles amb companyies d'arreu per refermar la seva potència com aparador internacional. "En aquest festival el públic està més present mentre que altres només són per vendre. Aquí és una mica més relaxat en aquest sentit", ha destacat a l'ACN l'artista Josefina Castro. Al parc de la Festa, Cirque Pardi! ha estrenat 'Low cost paradise', una obra que fa "un mosaic" de la societat actual. Una trentena de companyies mostraran les novetats del sector fins diumenge.
L'aparcament de sant Francesc de Reus és el punt on els artistes Josefina Castro i Daniel Ortiz conversen sense paraules mentre fan equilibris en un quadre aeri d'un trapezi. Acompanyats per una veu en off, els dos integrants de la Balbál Company s'expressen amb el cos i els gestos per convidar als espectadors a reflexionar sobre les relacions personals, els comportaments i les emocions. Segons Castro, es tracta d'una proposta de circ contemporani que versiona la disciplina tècnica i l'acosta al públic a través d'un relat que els apel·la.
Aquest és el primer cop que la Balbál Company, instal·lada a Tolosa (França), actua a la Fira del Circ de Catalunya. Per a Castro, aquest fet representa una oportunitat. D'una banda, per coincidir amb el públic, i de l'altra amb professionals del sector amb qui compartir les novetats amb què cada companyia treballa. "Per a les companyies independents com la nostra, aquest tipus de festivals ens van molt bé", ha assegurat. En aquesta línia, un cop més s'han organitzat les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts, que pretén afavorir sinergies i complicitats entre professionals i entitats del món del circ d'arreu, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions.
Es tracta d'una proposta que també celebren des de la companyia Cirque Pardi!; del contacte entre professionals, l'artista Marta Torrents n'ha destacat la possibilitat de treballar plegats perquè "la cultura segueixi en pobles i ciutats", alhora que permet "sortir del món de les pantalles". "L'espectacle ens fa somiar i ens fa veure la vida d'una altra manera", ha asseverat.
Pel que fa a 'Low Cost Paradise', la carpa del parc de la Festa ha estat testimoni d'una obra que fa una crítica social en una obra on es mesclen diverses disciplines circenses, teatre, dansa i música en directe. Tot plegat, sota la mirada "educada en circ" del públic del Trapezi. "És una passada que sigui un festival amb (gairebé) trenta anys d'història, això fa que vingui un públic acostumat a la cultura. Feia molt temps que no actuàvem en un festival on pots anar a veure un espectacle de circ d'hora i mitja per cinc euros, són entrades que estan a un preu per a tothom, això és un regal", ha remarcat Torrents.
Reivindicant els artistes nacionals que han migrat per formar-se
La companyia Cirque Pardi! també està instal·lada a França, si bé els seus integrants són de diversos països. Torrents ha assenyalat que en el seu cas, va haver de marxar de Catalunya per formar-se professionalment a l'estranger. Precisament aquest perfil d'artistes que han hagut de migrar per formar-se és el que la 29a edició de Trapezi ha volgut reivindicar amb una programació de companyies internacionals amb artistes del país.
La fira s'allargarà fins aquest diumenge, amb una cinquantena d'actuacions als carrers i places de la capital del Baix Camp, però també en carpes i sales d'espectacles de la ciutat.
- ARXIVAT A:
- Baix Camp