Les vaques del cap de Creus utilitzen GPS per pasturar sense tancats elèctrics

Un nou sistema de tancat virtual amb geolocalització i sons d'avís delimita la zona de pasturatge i substitueix els fils tradicionals

RedaccióActualitzat

Les vaques del Parc Natural del Cap de Creus estan avaluant un nou model de tancat. Ja no ensopeguen amb els tradicionals pastors elèctrics: ara segueixen les directrius d'un GPS.

Una vintena de vaques de la raça Angus pasturen lliurement gràcies a una prova pilot que substitueix els tancaments tradicionals per un sistema de geolocalització i sons d'avís. Es coneix com a "tancat virtual", una tecnologia que podria revolucionar la ramaderia extensiva.

Cada animal porta un collar amb GPS i una placa solar que li dona autonomia total. Quan s'acosta al límit de la zona permesa, el collar emet un senyal acústic que va augmentant en intensitat.

Si l'animal no gira cua, rep una lleugera descàrrega elèctrica, com explica Òscar Palou, tècnic d'agricultura del parc:

"Rep una descàrrega molt petita, molt inferior a la que rebria si tingués un pastor elèctric tradicional. En qüestió de dues setmanes, la vaca ja ha après que aquell so l'està avisant que arriba al seu límit."

Aquesta tecnologia no només millora el control de la pastura, sinó que contribueix a la prevenció d'incendis, perquè permet dirigir el bestiar cap a zones de desbrossament natural, com subratlla Ponç Feliu, director del parc:  "Tenir vaques pasturant aquí és estratègic per seguir fomentant això: la lluita preventiva contra els incendis i foment de la biodiversitat".

El ramader Manel Anglada, partícip de la prova, en celebra els resultats:

"L'experiència és que porto aquí uns tres mesos i ens ha anat perfecte. No s'ha escapat cap vaca. Per tant, és fantàstic, la gent pot passejar, no hi ha fils. Jo penso que és el present de la ramaderia extensiva a tot arreu."

 

 

ARXIVAT A:
Ciència i tecnologiaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut