L'entrega del premi s'ha fet aquest dimarts a Sabadell (Fundació Antingues Caixes Catalanes)

L'escriptora Aida Sunyol guanya el 45è Premi BBVA Sant Joan amb la novel·la "Mercromina"

La docent i escriptora de Cardedeu debuta amb una obra en què s'inspira amb sentit de l'humor en el punt d'inflexió que li va suposar la crisi dels trenta anys

Redacció/ACNActualitzat

La docent i escriptora cardedeuenca Aida Sunyol Sánchez ha recollit aquest dimarts el 45è Premi BBVA Sant Joan per la seva novel·la de debut, "Mercromina".

Segons el jurat, es tracta d'una obra "coral i urbana" escrita amb "nervi, ritme i intel·ligència narrativa" que retrata amb sentit de l'humor les relacions d'uns personatges joves instal·lats en una inestabilitat permanent. El llibre, que va començar com un recull de relats, s'ambienta a la ciutat de Barcelona. 

El guardó el convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport del BBVA i que està dotat amb 35.000 euros lliures d'impostos. En l'edició d'enguany, hi optaven un total de 99 obres, amb la novel·la com a gènere majoritari.


Ruptures, soledat i hedonisme

"Mercromina" aborda un univers coral, urbà i cacofònic de ruptures, soledats i retrobaments inesperats de joves i no tan joves instal·lats en l'hedonisme i la inestabilitat afectiva permanent.

L'autora se centra a explorar l'atomització de les relacions, la tensió entre la solitud i l'anhel de connexió, el desencís, la inadequació i la precarietat de les generacions crescudes a l'ombra del tombant de segle.

De fet, Sunyol admet que tot plegat prové de la seva pròpia "crisi dels trenta anys", la qual va suposar un "punt d'inflexió" en la seva vida. "És un moment en què abandones una joventut en la qual es poden prendre decisions extravagants i maneres de viure exploratòries per entrar en una maduresa que t'obliga a reconfigurar les coses", opina. 


Relats convertits en una novel·la

L'escriptora --que exerceix també de professora impartint Biologia i Geologia en una escola-- ja havia escrit prèviament articles i històries, però no va ser fins al 2023 quan "Mercromina" va prendre forma, passant d'un llibre de relats a una novel·la.

"Em vaig adonar que hi havia certes ressonàncies entre els personatges i que explicaven una mateixa història", recorda. "Va ser un procés relativament ràpid". Per això, admet que guanyar un premi com aquest és tot un "orgull", i més quan es tracta d'una primera novel·la. 

La docent i escriptora va néixer a Cardedeu l'any 1990 (ACN/Eli Don)

Una història vestida amb ironia i humor 

La trama de l'autora compta amb molts personatges que retraten a una generació a cavall "d'un món convencional" i un "procés de fragmentació" que desemboquen en certa "neurosi". D'aquí també prové el títol: "Mercromina", un producte farmacèutic que cura ferides "poc profundes" però que es coneix pel seu "color cridaner". 

Pel que fa a l'estil, Sunyol fa ús de l'humor i la ironia, dos elements que li permeten explicar històries quotidianes a través d'una òptica que posa en relleu "l'absurditat". Finalment, pel que fa al lloc, tot plegat transcorre a la capital catalana, un "element important" que funciona com un "personatge més".

"Retrato una Barcelona en transformació, amb elements més combatius, referents d'una època, però també amb una pèrdua d'aquest esperit més transgressor, més escèptica i fèrtil per determinats tipus de persona i moviments", detalla. 


99 originals i 6 finalistes 

El jurat ha escollit la guanyadora per majoria entre les 99 obres que optaven al Premi BBVA Sant Joan, entre novel·les, reculls de narracions, llibres de viatges, memòries i biografies i assajos, entre d'altres.

Coincidint amb la 45a edició del Premi, s'ha anunciat la creació d'una nova Categoria Jove que es convocarà paral·lelament al prestigiós guardó per tal d'arribar a nous col·lectius i fomentar l'escriptura en català entre els joves de 18 a 35 anys en llengua catalana.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut