Llum verda a Aspides, la missió de la UE que protegirà els vaixells mercants al mar Roig

L'operació, en la qual Espanya no participa, durarà almenys un any i comptarà amb quatre fragates militars que defensaran les embarcacions dels atacs houthis

El mateix dia que un vaixell britànic ha rebut un greu atac al golf d'Aden, en una acció reclamada pels houthis, la Unió Europea ha aprovat l'operació Aspides ("escuts" en grec).

Es tracta d'una missió naval al mar Roig que, almenys durant un any, preveu escortar i protegir els vaixells mercants dels atacs que aquest grup de rebels van començar a llançar al novembre com a represàlia per les actuacions d'Israel contra Palestina.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha assenyalat que la missió "és un pas important cap a una presència europea més forta al mar per protegir els interessos de la Unió".


L'operació tindrà l'objectiu d'abatre els possibles míssils o drons llançats pels houthis als vaixells mercants que naveguen pel golf Pèrsic, el golf d'Oman, el golf d'Aden i el mar Roig. Amb tot, no preveu atacar preventivament les posicions dels rebels com fa l'operatiu liderat pels Estats Units a la zona, que porta per nom Guardià de la Prosperitat.

Els atacs dels rebels houthis estan comprometent el comerç internacional
Els atacs dels rebels houthis estan comprometent el comerç internacional (Europa Press/Mohammed Mohammed)

Espanya no participa en la missió de defensa

La missió Aspides la formaran quatre fragates de França, Alemanya, Grècia i Itàlia, i diversos estats membres també hi aportaran mitjans tècnics. En previsió que ara s'arribés a aquest acord, una fragata alemanya ja s'ha anat acostant a la zona des del 8 de febrer. Allà aviat rebrà el reforç d'una altra de francesa, una de grega i una d'italiana. 

De fet, Grècia comandarà l'operatiu des d'una caserna general que s'ubicarà en un vaixell italià. En canvi, Espanya ha confirmat que de moment no hi participarà, però que "respecta" l'actuació.

Els houthis han llançat des del novembre una trentena d'atacs contra vaixells mercants de diferents països que navegaven pel mar Roig, el golf d'Aden i l'estret de Bab el-Màndeb, amb l'argument que pertanyien a Israel o es dirigien cap a un port israelià.

El Rubymar, al mar Negre, el 2022
El Rubymar, al mar Negre, el 2022 (Reuters)

Un vaixell britànic, l'última víctima dels atacs

Precisament, aquest dilluns els houthis han reivindicat un atac contra un vaixell de bandera de Belize i propietat britànica al golf d'Aden, davant les costes del Iemen. Es tracta del Rubymar, que ha quedat molt malmès i podria enfonsar-se. Segons l'empresa de seguretat del vaixell, la tripulació està fora de perill.

La tensió que es viu a la zona ha fet que les principals navilieres mundials continuïn ajustant les rutes per evitar travessar el mar Roig, per on circula el 8% del comerç mundial de cereals, el 12% del comerç de petroli i el 8% del comerç mundial de gas natural liquat.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeIsraelGazaGuerra a GazaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut