L'oferta de graus universitaris a Catalunya és "excessiva i massa especialitzada"
Segons l'informe de l'Observatori del Sistema Universitari, el nombre de titulacions creix més del doble que a la resta de l'Estat, des del pla Bolonya
L'oferta de graus universitaris a Catalunya ha augmentat un 30% des que el 2007 es va implantar el pla Bolonya d'ordenació de l'espai universitari europeu, molt per sobre de la mitjana de l'Estat, que va ser del 13%.
Segons l'Observatori del Sistema Universitari, això converteix l'oferta en "inintel·ligible per a les famílies" que han de triar estudis per als seus fills.
D'acord amb l'informe fet per aquesta associació, que aplega professors d'universitats públiques catalanes, hi ha un excés d'oferta i, a més, graus massa especialitzats.
En la presentació de l'estudi, la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, va explicar que a la UAB hi ha casos de titulacions que no estarien del tot justificades.
"Hi ha títols avui -a la meva pròpia universitat-, no vull enganyar-nos, que són absolutament específics, i només donen una visió d'una part molt petita del mercat de treball. És això el que volem? Jo tinc dubtes que això sigui el correcte. En la meva opinió, no ho és."
Segons els autors de l'informe, els graus haurien de donar una base de coneixement sòlida i deixar l'especialització per als màsters o postgraus.
També recomanen més cooperació entre les universitats i amb les administracions per ordenar l'oferta.
Pel catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Albert Corominas, cal planificar, en comptes de deixar el mercat que actuï.
"S'ha de contraposar la idea de planificar -diu Corominas- amb la de competir. No es tracta que cada universitat tingui iniciatives i totes s'aprovin per veure què passa, sinó que s'ha de planificar perquè la manca de planificació porta a la redundància i a l'augment de costos."
Alerten que hi ha graus tan específics i tan vinculats a les necessitats actuals del mercat que poden quedar obsolets a curt termini.
"Dret, filosofia, medicina... -explica-. Podem pensar que el món canvia ràpidament, però d'aquí unes dècades es continuaran estudiant. Creació i disseny de videojocs no és tan segur que d'aquí 50 anys se segueixi estudiant. Tu tens un grau, tens un títol i resulta que s'extingeix."
A més, alguns graus, com el d'Administració i Direcció d'Empreses, van arribar a rebre fins a 19 denominacions diferents.
Segons la radiografia del curs 2017-18, a Espanya es van oferir un total de 2.854 graus universitaris, dels quals el 75% es van impartir en universitats públiques i el 25% en centres privats.
- ARXIVAT A:
- Educació Universitat