L'oposició és gairebé invisible a Rússia un any després de la mort d'Aleksei Navalni
La repressió policial de les protestes per la mort del líder opositor i la guerra d'Ucraïna han despolititzat els joves russos, ara més preocupats per la inflació
En el primer aniversari de la mort del líder opositor rus Aleksei Navalni en una presó de l'àrtic, l'oposició és pràcticament invisible a Rússia. En els darrers dotze mesos s'han detingut unes 700 persones arran de les protestes per la misteriosa mort de l'enemic públic número u de Vladímir Putin.
Avui, la seva tomba ubicada al cementiri Borísovski, a Moscou, s'ha omplert de flors i missatges de record dels seus seguidors, mentre a fora del recinte hi ha una forta presència policial.

Símbol de l'oposició al Kremlin
La mort sobtada de Navalni als 47 anys va causar commoció entre els seus adeptes, que el veien com l'únic capaç d'enfrontar-se al Kremlin i liderar canvis democràtics a Rússia. El seu entorn manté que va morir assassinat al dur penal de Sibèria, però el Kremlin ho nega i Washington no hi veu proves d'assassinat.
Ja el 2020 un intent d'enverinament va estar a punt de costar la vida a Navalni i es va desfermar el rebuig internacional contra el Kremlin. Malgrat això, el líder opositor abanderat de la lluita contra la corrupció, un cop guarit a Alemanya, va tornar a Rússia i va ser empresonat, cosa que va desencadenar el seu tràgic final.
Un any després, la repressió policial ha desarticulat les protestes per la seva mort i ha desembocat en la detenció de centenars de persones. Entre d'altres hi ha, fins i tot, tres advocats del mateix Navalni, acusats d'activitats contra l'Estat, que han estat condemnats a penes de tres a sis anys de presó.
La despolitització dels joves
La repressió i la manca de canals de comunicació han acabat silenciant l'oposició a Rússia i despolititzant els més joves. Ho explica Denis Volkov, director del Centre rus d'Estudis Levada Center que explica que "en general això li passa a la majoria de la població de Rússia, però es nota sobretot entre els joves, que no tenen un punt de vista polític clar".
"La major part dels joves ara són apolítics"
Els russos no volen ficar-se en política. El que realment els neguiteja és l'augment constant dels preus per la guerra d'Ucraïna, que a final de mes farà tres anys que va començar.
Ben Nobel, expert en Rússia de la Universitat de Londres, explica que "el cost de la vida s'ha disparat a causa de la inflació. Això es deu a la gran quantitat de recursos que es destinen a la guerra".
De fet, afirma, aquesta és ara per ara la principal preocupació del Kremlin, que "ho percep com l'amenaça més clara contra el règim. Ho veu com un desafiament més gran que el que li pugui suposar l'oposició a l'estranger", assegura.
A la Rússia actual, qualsevol reivindicació del nom de Navalni porta a la presó, i els opositors s'han d'amagar a l'espera de temps millors.
- ARXIVAT A:
- RússiaAleksei Navalni