El màxim de la pluja d'estels Leònids es produirà aquesta nit
Tenim uns dies de nits estables, tot i que no serenes, que coincideixen amb dos esdeveniments astronòmics: acabem de veure l'última superlluna de l'any i aquesta pròxima nit arriba el màxim de la pluja d'estels Leònids. Dos fets que, junts, no combinen gaire bé a l'hora d'observar-los.
Recull fotogràfic de la darrera superlluna de l'any. Gràcies per enviar-nos les vostres fotografies
El temps (@eltempsTV3) November 15, 2024
➡️ https://t.co/6qGDhfGXK6 #ElTemps3Cat pic.twitter.com/IpWRzVhdzz
Última superlluna de l'any
A les 21.29 hores del vespre del divendres 15 de novembre, la lluna ha assolit la fase plena. En aquest cas, ha estat una lluna plena de perigeu o superlluna, la quarta i última de l'any. Per veure la pròxima, caldrà esperar fins al 7 d'octubre del 2025.
Recordem que la supelluna amb la distància més curta a la Terra de les quatre que hem tingut aquest any va ser la del 17 d'octubre.
Galeria de fotos de la millor superlluna de l'any ? https://t.co/715nwxqtpv ? Manel Esteban /El Port de la Selva #ElTemps3Cat Moltes gràcies a tothom! pic.twitter.com/uLxcwaX2fU
El temps (@eltempsTV3) October 18, 2024
La pluja d'estels Leònids arriba al màxim d'activitat
La presència de la superlluna o la lluna gairebé plena d'aquestes nits serà un obstacle important per a l'observació de l'altre esdeveniment destacat, la pluja d'estels Leònids. Com més fosc millor, per observar una pluja de meteors.
Els estels Leònids són fruit del pas de la Terra pel rastre que deixa a l'espai el cometa Tempel-Tuttle. El fenomen es dona cada any entre el 6 i el 30 de novembre.
#LEÓNIDA #SPMN141124E CON ESPECTRO DE EMISIÓN SOBRE #GIRONA HOY a las 3h18m24s TUC (4h18 CET). La captaron Pep Pujols @Astroosona y @Josep_Trigo @ice_csic @IEEC_space desde Folgueroles, #Barcelona. Un evento meteórico del cometa Tempel-Tuttle al listado
Red Investigación Bólidos y Meteoritos (SPMN) (@RedSpmn) November 14, 2024
➡️https://t.co/dyrGf8tuXZ pic.twitter.com/3uURUppuOe
Segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, aquest any la màxima activitat tindrà lloc el 17 de novembre al voltant de les 5 hores de la matinada. Compte, que encara hi pot haver un màxim secundari, més feble, la nit del 19 al 20 de novembre.
Els meteors Leònids es mouen amb velocitats d'uns 75 km/s i són molt brillants. La quantitat de pluja de meteors varia molt d'un any a l'altre. En condicions normals, es calculen uns 10 a 20 meteors per hora. Cada 33 anys, quan el cometa passa més a prop del Sol, la pluja és molt més activa i pot esdevenir una "tempesta" d'estels que pot deixar milers de meteors per hora.
Com sempre aconsellem en aquests casos, cal buscar un lloc amb cel fosc, sense obstacles per a la vista, i sense instruments òptics. Els Leònids es poden veure en qualsevol punt del cel, però és millor mirar en la direcció oposada a la posició de la Lluna.
La pròxima pluja d'estels serà la dels Gemínids. És la segona més important de l'any i arribarà al màxim al voltant del 14 de desembre.