
Lupin, el GPS de tecnologia espanyola que podria guiar astronautes i vehicles a la Lluna
Es tracta d'un sistema de navegació similar al Google Maps que ofereix el posicionament precís a la Lluna sense necessitat de senyals enviats des de la Terra
L'empresa espanyola GMV ha desenvolupat un sistema de navegació pioner per a la Lluna. Lupin, una tecnologia similar al GPS de Google Maps, però dissenyada per operar al satèl·lit natural de la Terra, promet fer l'exploració lunar més àgil i precisa.
En els pròxims anys, quan els astronautes i robots tornin a trepitjar la Lluna, podrien utilitzar aquest sistema per orientar-se en un terreny inhòspit i sense connexions terrestres. Steven Kay, responsable del projecte Lupin a GMV, explica la transcendència d'aquest projecte:
"Acostem Europa a establir una presència d'éssers humans a la Lluna i, potencialment, això seria un pas cap a l'exploració de Mart o la presència humana a Mart."

Innovació amb l'ESA
Aquest avanç s'emmarca dins del Programa d'Innovació i Suport a la Navegació (NAVISP) de l'Agència Espacial Europea (ESA), que busca desenvolupar noves tècniques de posicionament, navegació i sincronització per a l'exploració de la superfície lunar.
Lupin no dependrà dels senyals enviats des de la Terra, com ocorre actualment amb altres sistemes espacials, sinó de satèl·lits instal·lats en l'òrbita lunar.
A diferència del nostre planeta, la Lluna no compta amb una infraestructura de satèl·lits que permeti als vehicles i astronautes determinar la seva posició en temps real. Així doncs, les missions actuals depenen de càlculs interns o senyals enviats des del nostre planeta, fet que provoca latències que dificulten la presa de decisions ràpides en situacions complexes.
D'aquesta manera, el projecte espanyol proposa que els futurs astronautes i vehicles no depenguin de les comunicacions terrestres, la qual cosa elimina els retards i possibles zones d'ombra comunicativa, especialment en àrees com el pol sud lunar o la cara oculta, on la cobertura és limitada.
Proves a Fuerteventura
Per comprovar la fiabilitat del sistema, GMV ha dut a terme una sèrie de proves al Parc Natural dels Volcans a Fuerteventura. Aquest terreny àrid i rocós, que recorda a la superfície lunar, ha servit com a banc de proves ideal per simular les condicions en què operarà Lupin.
Segons Steven Kay, "s'han simulat diferents condicions i tipus d'entorns lunars, incloent-hi proves nocturnes amb una combinació de llum solar simulada per imitar les condicions d'il·luminació a la Lluna, i també en foscor total utilitzant únicament la il·luminació a bord del rover per navegar."

Aquest avanç col·loca Espanya en una posició destacada en la carrera espacial. Amb missions com Artemis III de la NASA i els plans de la Xina i altres països per tornar a la Lluna, la innovació tecnològica es converteix en un element clau per al futur de l'exploració lunar.
Lupin optimitzarà les rutes i permetrà una autonomia més gran dels vehicles i astronautes. El seu
"Volem que aquests rovers cartografiïn la superfície de la Lluna de manera ràpida i segura perquè els astronautes puguin tornar al cap d'uns anys, treballar allà i establir bases permanents."
Tot i l'èxit de les proves i l'aprovació del sistema Lupin per part de l'ESA, encara queden anys perquè les missions que utilitzin aquesta tecnologia siguin una realitat.