
Mapa de zones vulnerables per nitrats: el govern proposa incloure-hi vuit municipis i treure'n tres
A Catalunya, les zones vulnerables per excés de nitrats afecten la meitat dels municipis i al voltant del 40% del territori
Ramon Radó
Periodista del 324.cat
Les zones vulnerables per excés de nitrats afecten el 40% del territori i prop de la meitat dels municipis catalans. La presència de compostos nitrogenats, especialment de nitrats, és el problema de contaminació difusa més important a les aigües subterrànies de Catalunya, segons la Generalitat.
Ara el govern planteja treure tres municipis de la llista de zones vulnerables: Blanes, Cubells i Tavertet, i afegir-n'hi vuit que superen el llindar de nitrats en aigües subterrànies, segons l'Agència Catalana de l'Aigua. Són Corbera d'Ebre, Gavet de la Conca, Jorba, Marçà, el Pla de Santa Maria, el Perelló, Ponts i Sant Sadurní d'Anoia.
Aquest és el mapa dels municipis amb zones vulnerables a la contaminació per nitrats:
L'Agència Catalana de l'Aigua hi ha detectat concentracions sostingudes de presència de nitrats a les aigües subterrànies, que superen el nou llindar de 37,5 mil·ligrams per litre.
A les conques internes, el 45% de les masses d'aigua subterrània presenten incompliments per nitrats. Pel que fa a la part catalana de l'Ebre, el percentatge se situa en un 19%.
Corbera d'Ebre i Marçà, entre els municipis afectats
A Corbera d'Ebre, la mostra de nitrats es va prendre en un antic pou que ja no s'utilitza. L'Ajuntament veu desproporcionat que tot el municipi es consideri zona vulnerable i ha demanat ser-ne exclòs. Però, segons l'ACA, la mostra és representativa dels recursos hídrics de tot el municipi.
L'alcalde, Antonio Álvarez Gironés, alerta que això suposaria més restriccions a l'activitat ramadera i dificultaria l'obertura de noves granges:
"Som un poble agrícola i la gent jove ara està tornant; hi ha gent que es voldria fer alguna grangeta, i això ens preocupa perquè els limita."

A Marçà, dels dos pous que hi ha, la mostra també es va prendre en un únic punt. De moment està en desús, però l'Ajuntament treballa per poder fer-ne servir l'aigua en un futur, tal com explica l'alcalde, Josep Maria Piqué Castellnou:
"En perspectiva de les sequeres que hi ha, hem demanat un filtre de carbó per poder fer-lo anar si algun dia necessitem aigua."
Tots dos ajuntaments tenien de temps fins a aquest mes d'abril per presentar al·legacions, abans que es publiqui la resolució final.
Un equip de TV3 ha visitat Corbera d'Ebre i Marçà i ha parlat amb els dos alcaldes sobre la decisió de la Generalitat:
- ARXIVAT A:
- Medi ambientContaminació