Les famílies bullen per la calor a les aules: el hashtag #SensCouenelsFills s'escampa
Moltes aules han superat els 30 graus de temperatura aquests dies (Pixabay / Gerd Altmann )

Més de 30 graus a l'aula: #SensCouenelsFills denuncia els efectes de la calor a l'escola

Centres educatius i famílies es queixen de la calor que han de suportar els infants a les aules i demanen mesures urgents

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Dos hashtags triomfen a les xarxes socials en les últimes hores denunciant la calor que han de suportar infants i joves a les aules d'escoles i instituts de tot Catalunya on no tenen cap sistema de climatització per combatre les altes temperatures.

Sota les etiquetes #SensCouenelsFills i #ProuDesmaisalesAules, desenes de pares i mares, alumnes i professors han penjat fotografies amb termòmetres a les classes, a diverses hores del dia, que marquen entre 30 i 35 graus.

Es queixen del malestar que provoca aquesta calor en els infants que la pateixen i com els afecta en la concentració i l'aprenentatge, i demanen una solució urgent al Departament d'Educació.

A les fotografies penjades a les xarxes socials hi ha imatges tant de classes de parvulari com de primària o secundària. L'Escola Lavínia de Barcelona ha pujat un vídeo on es pot veure que el termòmetre arribava als 32,5 graus al migdia:


L'AFA de l'Escola Ítaca, també de Barcelona, ha penjat una foto d'un termòmetre marcant els 31 graus:

En un centre d'Artés s'han assolit els 34 graus, i gairebé els 35 en un centre del Pont de Vilomara, segons han informat els sindicats.

 

 

 


Asseguren que els centres educatius són els únics edificis públics sense sistemes de climatització i demanen, a menys d'una setmana d'acabar el curs, que es prenguin mesures urgents davant l'onada de calor, que aquest divendres es preveu que arribi a rècords històrics.

Insten els centres a denunciar-ho a Treball

A la iniciativa s'hi han sumat també sindicats com la USTEC, el majoritari entre els professionals de l'educació en l'ensenyament públic, que a Ponent insten els centres a denunciar-ho davant la justícia o el Departament de Treball, ja que treballar en aquestes condicions viola la normativa de seguretat i salut laboral.


L'article setè del reial decret sobre seguretat i salut al lloc de treball estableix que la temperatura dels locals on es facin treballs sedentaris habituals en oficines o similars ha d'estar compresa entre els 17 i 27 ºC, i la dels locals on es facin treballs lleugers ha d'estar compresa entre els 14 i 25 ºC.

Des de CCOO s'ha enviat una instància al departament denunciant la seva "inacció" i instant-lo a reaccionar i facilitar als centres les mesures adients per fer front a l'onada de calor.

Altres escoles, com el CEIP Pau Romeva, han denunciat, a més, que tampoc se'ls ha permès buscar solucions pel seu compte. En concret, asseguren que les famílies han comprat desenes de ventiladors a través de l'AFA, però no se'ls ha permès instal·lar-los a les aules.

El consorci d'Educació de Barcelona ha anunciat aquest divendres, però, que sí que instal·larà de moment una part d'aquests ventiladors a dues aules com a prova pilot i més endavant, si cal, s'instal·laran tots els aparells, per valor de 10.000 euros.

Més de sis hores a 30 graus

Marta Casas, periodista i una de les mares amb fills a l'Escola Lavínia que ha promogut aquesta iniciativa, ha explicat aquest divendres les raons de la protesta al programa "Els matins", de TV3: "No és adient ni sa per als nostres fills ni per als mestres seguir les classes en aquestes circumstàncies, encara que abaixin les finestres o facin jocs d'aigua. Aguantar sis hores a 30 graus fa que no et trobis bé, tenen mal de cap, demanen aigua constantment. Tenim constància que dos alumnes a Manresa i una monitora a Barcelona han arribat a marejar-se per aquesta calor."

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha reconegut, en el mateix programa, que no poden posar aparells d'aire condicionat a totes les aules "perquè no és sostenible" i ha defensat estendre les mesures passives actuals, com "posar persianes, estors o la ventilació creuada, aprofitar més espais d'ombra a l'aire lliure i adaptar l'activitat lectiva a les circumstàncies actuals."


Educació no preveu tancar centres

El Departament d'Educació ha reaccionat a les queixes dient que pràcticament totes les escoles al juny fan jornada intensiva, alhora que ha subratllat que no entra dins dels seus plans tancar centres o reduir-ne l'horari més del que ja es fa. Alerta, en aquest sentit, que "no hi ha garanties" que els infants, sobretot els més vulnerables, estiguin millor al carrer o a casa que a l'escola i que, per tant, "les escoles i instituts han de complir amb la seva funció social".

Alhora recorda les "mesures preventives" que "ja tenen sobre la taula totes les escoles", com ara abaixar persianes en hores directes de sol, potenciar la ventilació creuada, la hidratació constant o l'adequació d'espais polivalents per fer activitats substitutòries en hores de més calor.

Finalment, Educació afegeix que l'emergència climàtica fa que tots els centres de treball i també les escoles tinguin un repte per al futur proper, que és adaptar-se a les freqüents onades de calor.

ARXIVAT A:
Educació Onada de calor
Anar al contingut