12 morts i 2.800 ferits, molts de Hezbollah i sanitaris, en explotar milers de busques al Líban
El ministre d'Informació libanès ha qualificat d'"agressió israeliana" les detonacions, que també han ferit l'ambaixador iranià al Líban
Prop de 2.800 persones han resultat ferides i com a mínim 12 han mort aquest dimarts en diferents punts del Líban per l'explosió dels dispositius buscapersones que duien a sobre.
Entre els ferits hi ha personal mèdic i també centenars de membres de Hezbollah. En un comunicat han confirmat la mort de 12 dels seus membres sense especificar les circumstàncies, i donen el condol als familiars de tots els "màrtirs" de les detonacions. A més dels ferits a territori libanès, afirmen que hi ha 14 membres de Hezbollah que han resultat afectats a Síria.
Tant Hezbollah com el govern libanès acusen Israel de l'explosió. La milícia libanesa ha reiterat que "continuarà" les seves operacions de suport a Gaza.
"El que va succeir ahir augmentarà la nostra determinació i resolució de continuar en el camí de la gihad i la resistència."
Entre els morts hi hauria els fills de dos diputats de Hezbollah. El ministeri de Salut libanès ha explicat que 200 dels ferits estan greus.
La pitjor bretxa de seguretat
Una font de la milícia ha confirmat a l'agència Reuters que la detonació d'aquests dispositius electrònics que utilitzen per comunicar-se suposa la "pitjor bretxa de seguretat" que ha patit el grup des que va començar la guerra amb Israel, ara fa gairebé un any.
De fet, la milícia havia optat per aquesta via de comunicar-se des que va detectar que l'exèrcit israelià havia aconseguit captar les seves comunicacions a través de telefonia mòbil.
Per ara, l'exèrcit israelià s'ha negat a fer cap comentari sobre les explosions.
El ministre de Telecomunicacions libanès, Johanny Corn, ha deixat entendre que els aparells haurien estat introduïts al país expressament amb l'objectiu de detonar-los. Corn ha explicat que els dispositius que han explotat formaven part d'un carregament que "va arribar fa poc" al Líban:
"Encara no en tinc detalls, però sé que aquest carregament de dispositius va arribar ara fa poc."
En una roda de premsa d'urgència, Corn també ha explicat que les bateries dels aparells s'han escalfat, motiu pel qual alguns dels usuaris l'han tirat abans de l'explosió. "Potser s'ha activat a distància, però no sabem com", ha afegit.
Corredisses als hospitals
Arreu de país s'han pogut veure corredisses d'ambulàncies i ferits arribant ensangonats als hospitals per ser atesos d'urgència, especialment als suburbis del sud de Beirut.
El cap de l'hospital públic de Nabatie, al sud del país, Hassan Wazni, ha detallat que unes 40 persones estan sent ateses a les seves instal·lacions per ferides a la cara, els ulls o les extremitats.
L'agència de notícies iraniana Mehr assegura que l'ambaixador iranià al Líban, Mojtaba Amani, és un dels ferits per les explosions. Algunes càmeres de seguretat com aquesta han captat les explosions, en unes imatges que poden ferir la sensibilitat.
L'onada d'explosions ha durat aproximadament una hora des que hi ha hagut les detonacions inicials, que van començar cap a tres quarts de quatre, hora local.
Per ara, no se sap què ha provocat les detonacions.
Mobilització general del personal sanitari
El Ministeri de Salut ha demanat que tot el personal mèdic es dirigeixi als seus centres per ajudar a fer front al gran nombre de ferits que hi arriben per rebre atenció urgent.
A més, ha indicat als treballadors sanitaris que no utilitzin aparells buscapersones.
La Creu Roja Libanesa ha enviat més de 50 ambulàncies i 300 professionals mèdics d'emergència per ajudar en l'evacuació de les víctimes.
Hezbollah va disparar míssils contra Israel just després dels atacs del 7 d'octubre dels pistolers de Hamas a Israel. La milícia libanesa i Israel han estat intercanviant foc constantment des d'aleshores.
- ARXIVAT A:
- IsraelGuerra a GazaLÍBANHezbolà