
Multen 400 camions cada dia per avançaments prohibits a l'AP-7 a les Terres de l'Ebre
Parlon anuncia l'ús de la intel·ligència artificial (IA) per introduir sistemes de vigilància després d'un primer trimestre tràgic pel que fa a la sinistralitat
Fins a 400 camions són enxampats fent avançaments prohibits cada dia a l'AP-7 al seu pas per les Terres de l'Ebre. Per aquest motiu, la Generalitat reforçarà les restriccions i estendrà la prohibició que els camions puguin fer avançaments en el tram entre Calafat, a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), i Ulldecona (Montsià).
Així ho ha anunciat la consellera d'Interior, Núria Parlon, que ha comparegut al Parlament per analitzar l'evolució de la sinistralitat viària a Catalunya. En el primer trimestre del 2025 han mort 41 persones a les carreteres catalanes, un augment de la mortalitat del 46% en comparació amb el mateix període de l'any passat.
Més enllà de l'ampliació del tram on els camions tindran prohibit avançar, que ara ocuparà uns 50 quilòmetres, Parlon ha avançat que Trànsit utilitzarà la intel·ligència artificial (IA) per introduir sistemes de vigilància per sancionar els camions que incompleixen la norma. La consellera ha explicat que aquest sistema està en fase de proves, i que ha estat així com han detectat 400 incompliments diaris, en els darrers dos mesos, per part de camioners que han estat sancionats. Així mateix, s'intensificaran els controls dels Mossos a l'autopista.
Mesures als enllaços de l'AP-7
Però aquest no és l'únic ús que es vol donar a la IA precisament a l'AP-7. La mateixa tecnologia servirà per informar amb antelació i a temps real de la situació del trànsit, i això permetrà instal·lar panells a altres vies que hi connecten. Per exemple, a l'enllaç de la C-32 amb l'AP-7, de manera que els vehicles podran decidir si accedeixen o no a l'autopista.
Un altre punt conflictiu de l'AP-7 és el tram entre Santa Perpètua de Mogoda i Barberà del Vallès, on es prepara una divisió de carrils que s'hauria de poder implementar a finals de primavera o principis d'estiu i que ha de permetre ordenar i separar els fluxos de circulació.
Panells de velocitat regulats per IA
La IA també serà present en el nou sistema de velocitat variable en vies com l'AP-7 i la C-58. S'estan enllestint els detalls del projecte per implantar la velocitat variable en un tram de 150 quilòmetres de l'AP-7 entre Maçanet de la Selva (la Selva) i el Vendrell (Baix Penedès), que regularà el trànsit amb un límit de velocitat mínima de 60 quilòmetres per hora i màxima de 120 quilòmetres per hora, en funció de les condicions viàries i meteorològiques. El projecte està més avançat a la C-58, on està previst que la velocitat variable s'implementi des de Sant Quirze del Vallès fins a l'entrada de Barcelona el 2026.
Més actuacions
A més, la Generalitat també farà servir sistemes tecnològics controlats per IA per alertar els conductors de la presència de fauna a les carreteres en deu punts de la xarxa viària, i vol implantar l'ús de càmeres amb IA per detectar infraccions com l'ús del mòbil al volant o si no es fa servir el cinturó de seguretat.
Entre la resta de mesures, Trànsit preveu incorporar nous radars i un altre helicòpter, que es concentraran en els 1.100 quilòmetres de carreteres més crítics, i estudia pintar a l'asfalt d'algunes carreteres la traçada idònia per evitar xocs i sortides de via per part de motoristes.