Notre-Dame reobre amb una cerimònia fastuosa cinc anys després de l'incendi

El mal temps ha obligat a centrar la cerimònia a l'interior del temple, on Emmanuel Macron ha felicitat a qui ha reconstruït la catedral per haver "aconseguit l'impossible"

Actualitzat

Cinc anys i mig després de l'incendi, la catedral de Notre-Dame de París ha reobert les portes. França ha celebrat aquest dissabte 7 de desembre del 2024 una data molt especial, el dia en què s'ha posat el punt final a una reconstrucció en un temps rècord per recuperar l'esplendor d'un edifici històric.

Tot i que el mal temps ha obligat a canviar els plans inicials i moure tots els actes a dins del temple, la cerimònia de reobertura ha estat fastuosa.

L'arquebisbe de París, Laurent Ulrich, ha estat l'encarregat de reobrir oficialment la catedral de Notre-Dame. Després de colpejar amb la seva creu les portes del temple, els càntics li han donat pas des de l'interior.

A dins de la catedral, al cor de París, l'estaven esperant unes 1.500 persones, entre les quals hi havia una quarantena de caps d'estat i de govern com el president electe dels EUA, Donald Trump, o el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Aquest últim ha estat aplaudit durant molta estona en la seva entrada a la catedral.

El president francès, Emmanuel Macron, la primera dama francesa, Brigitte Macron, i l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, s'han quedat drets davant la façana de l'edifici, que ha fet repicar les campanes.

Ha estat llavors quan l'arquebisbe Ulrich s'ha dirigit a la porta de la catedral per convidar a passar el president francès, la primera dama i l'alcaldessa de París.

Tot seguit, Macron ha dirigit unes paraules als assistents a l'acte, just abans de celebrar la primera missa a la "nova" Notre-Dame.

Interior de la catedral de Notre-Dame de París, durant l'acte d'inauguració
Interior de la catedral de Notre-Dame de París, durant l'acte d'inauguració (Reuters/Ludovic Marin)


"Les campanes sonen de nou"

Emmanuel Macron ha arrencat el seu discurs expressant la "gratitud de la nació francesa" a tots els qui han "salvat, ajudat i reconstruït" la catedral de Notre-Dame.

"Sí, aquest vespre les campanes sonen de nou. Podríem no haver tornat a escoltar-les mai."

El president francès ha felicitat a qui han reconstruït la catedral per haver "aconseguit l'impossible" i ha agraït especialment la "bravura" dels bombers que la van "salvar" i als "més de 2.000 homes i dones" que en cinc anys han participat en aquest procés.

Macron ha qualificat la gesta i la solidaritat com "una metàfora orgullosa del que és una nació i del que hauria de ser el món". I ha dit que és "una lliçó de fragilitat, d'humilitat i de voluntat".

Un cop celebrada la cerimònia institucional, Notre-Dame acollirà aquest diumenge la primera missa amb fidels que s'havien inscrit prèviament.

Emmanuel Macron, durant el seu discurs en l'acte d'inauguració de la catedral de Notre-Dame
Emmanuel Macron, durant el seu discurs en l'acte d'inauguració de la catedral de Notre-Dame (EFE/Thibault Camus)


Reunió entre Macron, Trump i Zelenski

A l'acte d'inauguració hi assistiran 1.500 convidats, entre els que es compten una quarantena de caps d'estat i de govern.

El president francès, Emmanuel Macron, ha rebut aquest dissabte a la tarda Donald Trump, en el que és el seu primer viatge oficial a l'estranger com a president electe dels Estats Units.

Trump i Macron han mostrat molt bona sintonia a les escales de l'Elisi, i el mandatari nord-americà ha definit la seva relació com a "excel·lent"

Una hora més tard, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també ha arribat a l'Elisi per ser rebut pel president francès. Un cop a l'interior, hi ha hagut una reunió a tres, amb la invasió russa a Ucraïna com a tema principal.

En acabar, Zelenski ha valorat com a "bona i fructífera" la trobada entre els tres líders polítics.

Trump, Macron i Zelenski a l'Elisi, on han mantingut una reunió aquest dissabte
Trump, Macron i Zelenski a l'Elisi, on han mantingut una reunió aquest dissabte (Reuters/Sarah Meyssonnier)


El papa Francesc envia un missatge d'agraïment

Entre els convidats internacionals també hi han assistit els reis belgues Felip i Matilde; el president alemany, Frank-Walter Steinmeier; la primera dama dels Estats Units, Jill Biden; el cap d'estat paraguaià, Santiago Peña, o el de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi o el multimilionari i propietari d'SpaceX, Tesla i X, Elon Musk.

Els reis d'Espanya, Felip VI i Letícia, en canvi, han declinat la invitació per assistir a la reobertura.

El papa Francesc, per la seva banda, no ha assistit a la cerimònia, però ha fet arribar un missatge que ha estat llegit per un representant.

El pontífex ha tingut un agraïment especial pels bombers i altres treballadors "que han salvat del naufragi un monument històric" i s'ha felicitat per la reobertura de portes.

"Notre-Dame tornada a ser visitada i admirada per una munió de gent de totes les provinences, religions i cultures." 

Certificació de la Unesco

La reobertura de Notre-Dame, a més, arriba després d'una altra bona notícia: la Unesco ja ha certificat que la restauració de la catedral ha complert amb les regles de patrimoni.

La Unesco ha avaluat fins a tres vegades les obres de reconstrucció des de la fatídica data de l'incendi el 2019. Finalment, ha confirmat la seva plena compatibilitat amb el valor de l'edifici com a patrimoni de la humanitat.

De fet, la Unesco ja ha assegurat que el 2025 treballarà per a recopilar els "ensenyaments d'aquesta restauració", perquè les bones pràctiques que s'han utilitzat es puguin aplicar en altres monuments d'arreu del món.

ARXIVAT A:
IncendisFrançaNotre-Dame
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut