Nova eina per predir trombosis en pacients amb càncer i millorar-ne la supervivència
L'indicador, anomenat Oncothromb i dissenyat per l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i el Gregorio Marañón de Madrid, permetrà millorar també la qualitat de vida dels malalts
Els pacients amb càncer tenen un alt risc de patir algun tipus de trombosi --un coàgul que obturi una vena o artèria--, que és, de fet, la segona causa de mortalitat en malalts oncològics després del mateix tumor.
Hi ha medicaments per evitar-ho, com l'heparina o els anticoagulants, però com que també tenen greus efectes secundaris, no es poden receptar de forma genèrica i només s'administren si el pacient ja ha patit episodis previs de trombosi o té antecedents familiars.
Ara, un equip d'investigadors de l'Hospital Sant Pau de Barcelona i del Gregorio Marañón de Madrid han creat una eina per predir aquest risc de trombosi de forma més fiable.
Aquesta eina, anomenada Oncothromb, permetrà personalitzar encara més els tractaments de quimioteràpia, de manera que s'administri anticoagulants només als pacients que més ho necessiten i s'evitin riscos innecessaris a la resta.
El descobriment permetrà millorar tant la supervivència com la qualitat de vida dels pacients, com ha explicat a TV3 el doctor José Manuel Soria, director de la Unitat Genòmica de Malalties Complexes de l'Institut de Recerca de Sant Pau:
"El fet que un malalt oncològic faci una trombosi augmenta el nombre d'hospitalitzacions, les visites a Urgències, pot suspendre o endarrerir el tractament, té un impacte molt alt en el pronòstic de la malaltia, tant en la supervivència com en la qualitat de vida del pacient".
La trombosi "és prevenible, es pot tractar amb anticoagulants", continua el doctor Soria, "però donar el tractament no és banal, té uns efectes secundaris importants, principalment l'hemorràgia, que en molts casos és mortal" i per això "no es dona de forma universal".
Una eina ràpida i fàcil d'implementar
Faltava l'eina que identifiqués clarament els pacients de risc "i això és el que hem fet nosaltres", conclou el Doctor Soria, que destaca, a més, que aquest risc es podrà avaluar en el mateix moment del diagnòstic.
Més del 80% dels casos de trombosi en malalts oncològics es desenvolupen en els sis primers mesos un cop identificada la malaltia:
"El risc de trombosi es concentra en els primers mesos, per tant, un valor afegit és que es pugui avaluar en el moment del diagnòstic. Quan l'oncòleg demani un seguit de proves, podrà demanar aquest indicador o 'score', que ja està validat en un estudi internacional."
Pel doctor Soria, un dels valors afegits d'aquest estudi és que és fàcil, ràpid i barat d'implementar. I és que els especialistes podran demanar aquest indicador o "score" amb la resta de proves mèdiques, com explica doctor Andrés Muñoz, del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Gregorio Marañón, i coautor de l'estudi:
"Quan l'oncòleg demana una biòpsia, una analítica, un PET, un TAC o qualsevol altra bateria de proves diagnòstiques, també pot sol·licitar aquest 'score' per determinar el risc de trombosi. Per tant, quan comenci a tractar el pacient ja li podria indicar l'anticoagulant en cas de necessitar-ho."
Combina dades genètiques i clíniques
L'Oncothromb és un nou indicador que combina dades genètiques i clíniques del malalt per predir el risc de trombosi. Aquest "score" permet identificar el 34% dels pacients que patiran una trombosi i el 94% dels que no, als quals, per tant, no cal tractar amb anticoagulants que podrien provocar-los hemorràgies.
El mètode utilitzat fins ara permetia identificar, en el millor dels casos, fins al 17% dels pacients amb risc de patir una trombosi, la meitat dels quals amb la nova eina.
L'estudi ha analitzat els genotips de les 51 variants genètiques que se sap que estan associades amb la trombosi per establir el pes de cadascuna, fins a trobar les 9 més determinants que afecten els factors de coagulació.
Un algoritme combina aquestes nou variants genètiques amb tres factors de risc clínics clàssics de cada pacient oncològic: el tipus de tumor, l'estadi de la malaltia i l'índex de massa corporal. Això permet identificar els pacients amb un nivell de risc alt, moderat o baix de desenvolupar algun tipus de trombosi pel càncer que pateixen, com explica el doctor Andrés Muñoz, de l'hospital Gregorio Marañón:
"Amb la nova eina que proporciona aquest estudi s'estima que es poden reduir fins a un 70% els casos de trombosi en poder aplicar tractaments preventius que evitaran la seva aparició."
El doctor Muñoz afegeix que aquesta combinació és més pròpia d'una sèrie de càncers: pulmó, pàncrees, estómac, ronyó, ovàric, colorectal i tumor cerebral.
La quimioteràpia, entre els reptes pendents
L'estudi s'ha publicat a la revista Journal of Clinical Oncology L'"score" ja està validat a nivell internacional i ara s'ha de treballar perquè se n'estengui l'ús, segons destaca el doctor José Manuel Soria, que ha avançat que ja hi ha en marxa un assaig clínic per tractar malalts oncològics seguint aquest patró.
"Ara podem identificar el 34% dels malalts que patirà una trombosi. Amb l'eina que teníem ara a l'abast, en el millor dels casos n'identificàvem el 17%, per tant, hem duplicat la identificació del nombre de pacients oncològics que faran un esdeveniment trombòtic, però tenim molt camp per recórrer."
Entre els reptes més imminents que ara afronta aquest equip d'investigadors hi ha incorporar a l'estudi la genòmica del tumor (perquè algunes mutacions també s'associen amb la trombosi) i també el tractament oncològic dels pacients, "perquè la quimioteràpia també és un factor de risc de fer una trombosi".
L'any passat es van diagnosticar entorn de 280.000 nous càncers a Espanya, segons els últims registres publicats. "En base a aquestes dades", explica el doctor Soria, "s'estima que al voltant de 30.000 pacients oncològics patiran un esdeveniment tromboembòlic i prop de 2.500 podrien morir". L'aplicació d'aquesta eina, conclou el doctor Soria, "podria ajudar a millorar els resultats de supervivència dels pacients oncològics en prevenir la trombosi".