Obama agraeix el papa el seu paper en les relacions amb Cuba i Francesc lloa la lluita contra el canvi climàtic del president dels EUA
El papa Francesc visita per primera vegada els Estats Units i ha mostrat bona sintonia amb el president nord-americà
El papa Francesc visita per primera vegada els Estats Units i ha mostrat bona sintonia amb el president Barack Obama en la trobada que tots dos líders han mantingut a Washington. Han parlat de la col·laboració del papa en el desglaç de les relacions entre els Estats Units i Cuba, però també han parlat sobre la lluita contra el canvi climàtic, la preocupació pels immigrants i els refugiats i sobre algunes qüestions en què no comparteixen el mateix punt de vista, com el matrimoni homosexual.
El president Obama ha lloat el papa com una figura inspiradora per a tothom i que ho aconsegueix no només per les seves paraules sinó per les seves accions cap als més desfavorits. Obama ha volgut agrair en públic "l'inestimable suport" de Francesc per afavorir l'aproximació dels EUA amb Cuba. Un nou inici, diu, que ofereix la "promesa" d'una millor relació bilateral, més cooperació a tot el continent i una millor vida per al poble cubà.
D'altra banda, el president nord-americà ha recordat el missatge de misericòrdia del pontífex, que abasta des "dels refugiats que escapen de terres en guerra als immigrants que deixen casa seva per buscar una vida millor".
Sense citar el cas cubà, en el seu discurs davant de Barack Obama, el papa ha agraït els esforços que ha fet per "reparar les relacions trencades" i "obrir noves portes de cooperació" en la humanitat. Presentant-se com a "fill d'una família d'immigrants", ha dit que se sentia beneït pel fet de ser en un país creat per immigrants, però ha admès que el "sistema" de vida vigent genera milions d'exclosos.
Pel que fa canvi climàtic, el papa ha agraït polítiques que ha portat Obama en els darrers temps sobre el canvi climàtic i l'ha qualificat com un dels problemes que no es pot deixar de cara a les generacions futures.
En el seu discurs davant de Barack Obama, Francesc no s'ha referit als casos d'abusos sexuals per part de capellans catòlics. Sí que ho ha fet, però, en la reunió que ha mantingut posteriorment amb els bisbes nord-americans, a qui ha instat a treballar perquè mai més no es tornin a cometre aquests delictes.
Hores abans, el cap de l'Església catòlica, en un gest inusual, ha estat rebut pel president dels EUA i per la seva dona, Michelle, acompanyats de les seves filles, Sasha i Malia, a la base aèria d'Andrews. El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha explicat que aquest gest és "símbol del respecte i admiració" cap al pontífex, no només dels Obama, sinó "de tot el país".
En el marc de la visita, el pontífex intervindrà a l'assemblea general de les Nacions Unides, aquest divendres. A part de les visites que farà a la Casa Blanca i al Congrés, un dels actes més esperats del viatge del papa és la missa de canonització del franciscà mallorquí Juníper Serra, fundador de les primeres missions a Califòrnia, al segle XVIII.
A banda de Washington i Nova York, el pontífex també anirà a Filadèlfia, on assistirà a la Trobada Mundial de les Famílies, i també es reunirà amb els presos d'un centre penitenciari.
El papa fa la segona etapa d'un viatge històric i estarà durant cinc dies territori nord-americà després d'haver passat per Cuba. La gira és el colofó final del seu paper clau en la represa de relacions entre totes dues nacions.