El Miguel Planas té una tetraplègia arran d'un accident
El Miguel Planas té una tetraplègia arran d'un accident i ha d'estar connectat a un respirador mecànic (3Cat)

Operació pionera a dos pacients amb tetraplegia perquè tornin a respirar pel seu compte

Un equip de l'Institut Guttmann i Can Ruti reconstrueix per primer cop el nervi frènic de dues persones amb tetraplegia alta perquè no necessitin respiració mecànica

RedaccióActualitzat

És el primer cop a Europa que es fa aquest tipus d'operació. Un equip mèdic de l'Institut Guttmann i de l'Hospital Germans Trias i Pujol ha reconstruït el nervi frènic de dos pacients amb tetraplegia alta.

L'objectiu és que puguin tornar a respirar sense estar connectats a un respirador mecànic.

Encara és d'hora per saber si els dos pacients intervinguts podran prescindir de la respiració assistida, però l'operació suposa un avenç important per implementar una tècnica que, segons un estudi del 2015, té un 93% de resultats positius.

Però què significa la reconstrucció del nervi frènic?

En Christian Siqués, un dels pacients operats, fa servir el respirador durant la nit per deixar descansar la musculatura (3Cat)

Una operació que millora la qualitat de vida

En els pacients amb tetraplegia o lesió medul·lar cervical alta, es produeix una fallada de l'autonomia ventilatòria que fa que sigui necessària la ventilació mecànica, normalment a través d'una traqueotomia.

El seu ús crònic s'associa amb factors que perjudiquen la qualitat de vida, com ara dificultat al parlar, pèrdua d'olfacte o augment de secrecions.

També comporta una alta taxa de complicacions mèdiques que redueixen l'esperança de vida, com pneumònies i col·lapse pulmonar.

"Estem parlant probablement de la discapacitat més important que una persona pot adquirir", ha apuntat Joan Vidal, cap de Lesió Medul·lar de l'Institut Guttmann. 

La intervenció estàndard és implantar un marcapassos, que ajuda el diafragma a respirar. Però a un 30% aproximadament dels pacients ni tan sols això els funciona, perquè també tenen lesionat el nervi diafragmàtic.

Alguns pacients amb lesions cervicals greus acaben sense poder respirar (3Cat)

Per a aquests casos, és especialment rellevant la tècnica emprada dijous passat a Can Ruti, que es basa a connectar un nervi sa o innervat del mateix pacient al nervi lesionat, amb l'objectiu de recuperar l'impuls nerviós.

Les dues operacions es van dur a terme sense incidències i els pacients, que tenen lesions a l'altura de les vèrtebres C1 i C2, es recuperen favorablement. L'objectiu és que d'aquí a un any tornin a respirar pel seu compte.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut