Incendis al Priorat: controlat el foc de Cabacés
El foc de Porrera, que també està controlat, ha cremat unes 15 hectàrees, mentre que el de Cabacés n'ha calcinat unes 110, segons el càlcul dels Agents Rurals
Els Bombers han aconseguit controlar aquest dissabte a la tarda l'incendi de Cabacés. Això després d'aconseguir-lo estabilitzar aquest divendres i de donar per controlat l'altre foc que afecta la comarca del Priorat, el de Porrera, com ha explicat Joan Rovira, cap d'intervenció dels Bombers.
Rovira ha explicat al migdia que el nombre d'hectàrees cremades en l'incendi de Cabacés es manté per sota de les 110 i ha destacat la bona feina que van fer els equips d'extinció durant la nit de dijous i durant tot el dia d'avui per evitar que les flames avancessin pel flanc dret.
La situació dels incendis declarats al Priorat ja era més optimista des d'aquest matí després que milloressin les condicions meteorològiques, sobretot de vent i humitat.
A Cabacés, s'han calcinat unes 110 hectàrees, segons l'últim càlcul dels Agents Rurals, de les quals 108 són forestals i 2 agrícoles.
El foc ha cremat unes quinze hectàrees a Porrera, la majoria de terreny forestal, i s'hi mantenen onze dotacions de bombers que continuen treballant per repassar el perímetre i evitar una revifada en possibles punts calents.
CONTROLAT l' incendi de Porrera. Mantenim el dispositiu amb 11 dotacions terrestres🚒#bomberscat pic.twitter.com/RR4sQlGxl7
Bombers (@bomberscat) September 13, 2024
Una línia elèctrica, possible causa del foc
Pel que fa a les causes dels incendis, els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que tant un foc com l'altre haurien començat en línies elèctriques. Sobre això, Endesa ha dit que encara està comprovant la situació a la zona, però apunta la possibilitat que el fort vent dels últims dies pugui "haver malmès alguna infraestructura elèctrica".
Els operaris de la companyia elèctrica han redreçat un pal de la llum que havia caigut i n'han portat un altre per substituir-lo. Aquest podria haver estat l'origen del foc, tot i que encara se n'investiguen les causes.
Una nit difícil amb desenes de dotacions treballant-hi
Durant la nit hi han treballat una seixantena de dotacions i 191 efectius dels Bombers, al foc de Cabacés. La situació és diferent d'ahir a la mitjanit, ja que les ratxes de vent han afluixat i ha pujat la humitat a la zona. Això ha permès als Bombers aturar l'avanç de les flames cap a la serra de Montsant.
Durant aquesta nit #Bomberscat hem estat treballant en l'extinció de l'#IFCabacés i #IFPorrera. La previsió és activar 6 helicòpters avui al matí. A Cabacés hi estem treballant 62 dotacions, 26 vehicles d'aigua i un total de 191 efectius.
Bombers (@bomberscat) September 13, 2024
?Imatge de Cabacés (07.14h): pic.twitter.com/iQlS7Y8Aq6
El cap d'intervenció dels Bombers de la Generalitat, Ricard Expósito, ha celebrat que no s'hagin complert les pitjors expectatives que es dibuixaven dijous al vespre, quan la situació recordava la de l'incendi de l'any 1982, que va cremar mitja serra de Montsant.
Expósito ha informat que el perímetre està pràcticament tancat: "Falten dos quilòmetres en una banda que no representa cap amenaça d'augmentar. La superfície perimetrada és ara de 107 hectàrees, de gairebé sis quilòmetres de perímetre", ha dit.
Imatge molt representativa on es pot apreciar la superfície que va cremar a la serra de Montsant l'any 1982 i la que s'ha cremat fins ara. #bomberscat pic.twitter.com/RySESZn49I
Bombers (@bomberscat) September 13, 2024
La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha recordat que es manté l'alerta Infocat de Protecció Civil i que cal que els ciutadans segueixin les recomanacions de seguretat. En aquest sentit, l'accés al parc natural de la Serra de Montsant s'ha reobert, tot i que es recomana no anar-hi.
?? Se suspèn la restricció d'accés al Parc natural de la Serra de Montsant, davant la millora del risc associat a l'incendi forestal de Cabacés, i d'acord amb la petició de @bomberscat
Protecció Civil (@emergenciescat) September 13, 2024
Igualment es recomana evitar la mobilitat a la zona de l'incendi, per facilitar la tasca dels efectius https://t.co/zRg3L5EtiZ
De tota manera, els Agents Rurals recorden als excursionistes com cal comportar-se en cas de perill per incendi forestal.
El #PlaAlfa és el procediment operatiu del cos d'#AgentsRurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc, davant les situacions de perill d'incendi forestal que hi pugui haver.
Agents Rurals (@agentsruralscat) May 10, 2024
? Saps què implica l'activació de cada nivell del Pla Alfa?
?? T'ho expliquem ? pic.twitter.com/WSsnHAKF7K
D'altra banda, també s'ha restablert el subministrament elèctric als 1.400 abonats de Porrera.
L'alcalde de Cabacés, Jaume Pujals, ha denunciat la greu falta d'aigua a les basses, que ha obligat a agafar l'aigua de les piscines, i reclama "mesures estructurals urgents" contra els incendis, davant de la sequera endèmica que pateix la zona.
L'alcalde Porrera, Joan Carles Garcia, ha apel·lat a la supervivència de la zona i de la seva "manera de viure".
"No estem parlant només del subministrament i de l'aigua de boca, sinó de tirar endavant el model prooductiu com el vi i l'oli de qualitat que degut al canvi climàtic es necessita un rec de suport per fer viable les produccions i fer viable una manera de viure. Sense una manera de viure els pobles no necessiten dipòsits d'aigua, perquè no hi seran."
La consellera d'interior Núria Parlon ha remès les reclamacions al govern de la Generalitat, ja que "és una qüestió de millora de les infraestructures" que depenen de les "decisions que el govern prendrà en els propers dies", ha dit.
La possible incidència se situaria en un tram limitat entre dos centres de transformació d'una mateixa línia de mitja tensió digitalitzada; una línia que data del 1953 i que, segons informa Endesa, es va revisar per últim cop tot just l'any passat.
Entre els dos incendis hi ha una distància de 9,5 quilòmetres i van començar amb una hora de diferència.