Pluges en un moment clau: per què fa dos estius que no hi ha grans incendis a Catalunya
Després d'anys d'enfrontar-nos amb greus incendis forestals, aquestes dues campanyes d'estiu han estat molt més benèvoles
A principis d'agost els Bombers s'activaven per combatre un incendi a Baldomar, dins del terme municipal d'Artesa de Segre. L'extinció va ser ràpida i el foc va calcinar una vintena d'hectàrees. Però va cremar una zona molt propera a l'afectada el 2022 per un gran incendi, que va arrasar 2.700 hectàrees, la majoria dins l'espai d'interès natural de la Serra del Montsec. Durant tot el 2022 es van cremar més de 5.800 hectàrees de superfície forestal. Aquest any, en portem 378.
Per què aquesta diferència? "El 2022 teníem, en primer lloc, més sequera estructural i en una zona molt més àmplia del país. I això volia dir que era probable tenir incendis grans a zones molt diferents del país al mateix temps." És la reflexió de Marta Miralles Bover, sotsinspectora dels Bombers de la Generalitat.
Un escenari, el del 2022, molt diferent del d'aquest any. Tot i que la sequera extrema continua, les pluges del mes de juny amaraven bona part del país en un moment clau: a les portes d'una campanya d'incendis que els bombers preveien difícil.
Les pluges canviaven les condicions de camps i boscos i donaven més marge d'actuació als Bombers a l'hora de combatre un incendi, segons explica Miralles: "Han estat precipitacions importants perquè han caigut en el moment adequat, que vol dir que han deixat el combustible més fi menys disponible durant uns quants dies.
"La vegetació viva que ha pogut agafar humitat i aguantar-la durant uns quants dies"
Tot plegat dona un espai de temps en el qual als incendis "encara els costa arrancar", explica Miralles
Unes pluges, que també van ajudar en la campanya forestal del 2023.
Menys dies de perill extrem
Un altre factor que destaquen els experts per entendre la diferència entre aquest estiu i el del 2022 és que enguany no s'han donat tants episodis de perill extrem d'incendis, perquè les condicions extremes com altes temperatures, baixes humitats i vent van quedar limitades a pocs dies.
"Són dies concrets que pots tenir un episodi de risc i en aquestes condicions és quan un incendi se't pot escapar de capacitat d'extinció", diu Miralles.
Són aquells dies en què el mapa del Pla Alfa s'omple de color vermell i es poden aplicar mesures excepcionals.
"Quan major és el risc i l'índex puja de nivell 3 a nivell 4, perfilem les zones exactes del territori on cal incrementar la vigilància i on cal fer arribar aquest missatge de risc." Són paraules de Jaume Torralba, cap de l'Àrea Regional de Barcelona dels Agents Rurals.
I és que quan els incendis poden créixer ràpidament i ho poden posar difícil als bombers, és quan més cal incidir en la prevenció per evitar que la ignició dels incendis. Una estratègia cada cop més coordinada entre les diferents administracions i que ha esdevingut clau per contenir els focs, i que pot passar pel tancament dels espais naturals.
Aviat per cantar victòria
Tant Bombers com Agents Rurals alerten que la campanya forestal d'incendis d'aquest any encara no s'ha acabat i que encara podríem veure el tancament d'espais naturals per prevenir incendis. Vigilen especialment les zones més seques del país, l'extrem nord i l'extrem sud.
Ens ho explica la sotsinspectora dels Bombers de la Generalitat Marta Miralles: "Encara tenim la possibilitat de tenir episodis de llamps que acostumen a anar acompanyats de vent de mestral i de tramuntana, i aquest és l'escenari que més ens preocupa ara."
- ARXIVAT A:
- Incendis