
Portugal torna a les urnes amb l'estabilitat en joc
Mesos després d'assumir el càrrec de primer ministre, el conservador Luís Montenegro s'ha vist abocat a convocar eleccions per un cas que barreja negocis familiars i ètica
Albert Manyà
Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio
10,8 milions de portuguesos estan cridats avui a les urnes. És la quarta vegada que escullen parlament en 5 anys, i en els mesos vinents hi hauran d'anar dos cops més, per les municipals i les presidencials.
El líder de la coalició de centredreta, Luís Montenegro, busca ampliar la victòria insuficient que va tenir el març de l'any passat i que el va deixar amb un govern dèbil.
Les enquestes dibuixen un escenari bastant semblant
Si fem cas dels sondejos, hi haurà pocs canvis a l'Assemblea Nacional. La coalició d'Aliança Democràtica seria la primera força, amb un 32% del suport, seguida a uns 5-6 punts pels socialistes de Pedro Nuno Santos, i, en tercer lloc, amb un 17-19% dels vots, l'extrema dreta d'André Ventura.
Com que Montenegro ha repetit del dret i del revés que no pensa pactar amb Chega (el partit ultradretà), l'estabilitat que desitja podria venir per la quarta formació, Iniciativa Liberal, però el dubte és saber si sumaran més de la meitat dels 230 diputats del Parlament.
En l'actual legislatura, s'ha recolzat en els socialistes, però es fa difícil pensar que ara li prestin els vots.
Els negocis opacs
El cas que ha precipitat l'avançament electoral és el descobriment d'una empresa creada el 2021 per Montenegro abans d'estar a la primera línia política, Spinumviva, gestionada ara pels seus fills. Aquesta companyia va rebre pagaments del grup hoteler i de casinos més important del país, per al qual ell havia treballat.
La Fiscalia investiga un cas destapat per una denúncia anònima que podria derivar en un conflicte d'interessos. Montenegro assegura que ell se'n va apartar i que des que dirigeix el partit no ha tingut cap contacte amb empreses que han facturat per a Spinumviva.
Defensa que ha actuat de bona fe, dins de la legalitat i l'ètica, però l'oposició li retreu que hagi donat tan poques explicacions.
La campanya
La corrupció, la crisi de l'habitatge, els serveis públics i la immigració, han estat temes centrals durant les dues setmanes de la campanya. Chega insisteix a culpar els nouvinguts de molts dels mals del país, en un moment en què per primera vegada els immigrants superen el 10% de la població.

Un racisme que té el seu origen en el rebuig a la minoria gitana. Això és una estratègia habitual en els moviments i partits d'aquesta ideologia, uns atacs basats en mentides, com explica el professor Joao Miguel Carvalho, del Centre d'Investigació i Estudis de Sociologia de Lisboa:
"Ventura ha intentat canviar tot aquest prejudici respecte als gitanos contra una part dels immigrants, que són els asiàtics. Però no ha tingut èxit perquè en l'estadística de la criminalitat no té cap veracitat l'associació entre immigració i crim a Portugal."
Diu Carvalho que el govern ha aplicat mà dura contra la immigració intentant captar els votants de Chega. De fet, l'inici de campanya va estar marcat per l'anunci que 18.000 estrangers serien expulsats pròximament. Per aquest expert, una absurditat:
"Van agafar mesures del programa de Chega i les van implementar amb l'objectiu d'atraure vots de Chega cap a AD. Amb tot, aquesta estratègia està destinada al fracàs, només la miopia política encara no ho sap."
La sanitat pública, a l'UCI
Malgrat la bona salut de l'economia, l'arribada d'aquest contingent de gent de fora no ha anat acompanyada d'una inversió equitativa en els serveis públics. Això ho pateix especialment la sanitat pública, col·lapsada, amb llistes d'espera, manca de metges de família, sous baixos, tancament d'urgències, embarassades parint en ambulàncies...
Davant d'això, l'esquerra aposta per reforçar aquest àmbit, i la dreta i, sobretot, l'extrema dreta, cap a la fusió amb la privada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la presidenta de la Federació Nacional de Metges, Joana Bordalo e Sá, s'hi oposa.
"No té sentit que paguem més anant cap a la privatització de la sanitat. Aquest no és el camí a seguir, ja que serà molt més car per al contribuent. El que hem de fer és millorar el Servei Nacional de Salut, valorant el seu personal i retenint més professionals."
Curiosament, Ventura ha estat atès en hospitals públics aquesta setmana, quan ha patit dos col·lapses enmig d'actes de campanya.
- ARXIVAT A:
- Portugal