Preocupació per les retallades d'Ayuso en drets LGTBI que s'aprovaran aquesta setmana
Sota el lema "Ni un pas enrere, Madrid", unes 1.500 persones s'han manifestat contra la modificació de dues lleis LGTBI autonòmiques que retallen drets que recull la llei trans estatal
Més d'un miler de persones i 40 entitats del col·lectiu LGTBI s'han manifestat aquest diumenge al migdia contra la modificació de les lleis autonòmiques d'identitat de gènere i de protecció contra l'LGTBI-fòbia, que el Partit Popular -amb els vots de Vox- aprovarà la setmana que ve en un ple extraordinari de l'Assemblea de Madrid.
Aquests canvis els va prometre la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en el seu discurs d'investidura, com a resposta a la llei trans estatal, aprovada el febrer d'aquest any. Al novembre, el PP va registrar les dues proposicions de llei per la via d'urgència, un mecanisme que impedeix a l'oposició presentar esmenes.
"La llei estatal, per desgràcia, no ens pot protegir en dos àmbits essencials, que són la sanitat i l'educació, perquè estan transferides a les comunitats autònomes", explica Eva Pérez Nanclares, advocada i membre d'ANDIT, l'Associació Nacional LGTBIQ+ d'Advocacia.
Pèrdua de drets del col·lectiu LGTBI
Amb els canvis a les lleis autonòmiques es modificaran més de 30 articles i s'eliminen aspectes claus de les lleis vigents, aprovades el 2016 pel govern del PP, aleshores liderat per Cristina Cifuentes.
Per exemple, s'elimina la prohibició de les teràpies de conversió en el cas de les persones trans; se suprimeix el pla contra l'assetjament als alumnes LGTBI a les escoles i s'elimina la formació del professorat en aquesta matèria, entre altres.
"Són retallades en drets, en reconeixement i eliminació de tipus de discriminació que el que feien era igualar en drets aquest col·lectiu a la resta de la societat", explica Pérez Nanclares.
La situació preocupa les famílies de persones LGTBI, com Mamen Álamo Fernández, mare d'una persona no binària i membre de l'Associació Chrysallis, que explica que quan van saber els canvis que es volen aplicar "ens vam posar totes a plorar".
"Si no tenim una educació correcta a les escoles, tampoc al carrer", lamenta Samuel Rubio, que pateix perquè "el desconeixement genera perill".
Temen que els canvis legislatius afectaran el dia a dia dels menors trans. "Ara dependrà de la sort del nen", diu Álamo Fernández. I afegeix: "D'haver pogut viure allò a què qualsevol ésser humà té dret, a l'horror que ens ve a sobre."
Una de les seves pors és que Madrid sigui només el principi d'una retallada de drets que pugui estendre's a altres comunitats autònomes.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+TransfòbiaComunitat de Madrid