Primer estudi sobre l'efectivitat del distanciament físic i les mascaretes contra la Covid-19
Calculen que, amb un metre de distanciament, el risc de contagi baixa del 12,8% al 2,6%
Una distància de seguretat d'un metre redueix en un 82% el risc de contagi del coronavirus SARS-CoV-2, però cada metre addicional, fins a tres, rebaixa el risc a la meitat.
Aquesta és una de les conclusions d'un article publicat a The Lancet, en què es revisen 172 estudis sobre els efectes del distanciament físic, de l'ús de mascaretes i de la protecció ocular per prevenir el contagi de COVID-19, SARS i MERS.
Després d'analitzar tots aquests estudis i valorar-ne la metodologia i els resultats, els autors conclouen que el distanciament d'un metre o més, l'ús de mascaretes de diverses capes i la protecció ocular protegeixen de la infecció, tant la població en general com els treballadors sanitaris.
Però també remarquen que en alguns casos la fiabilitat de les dades és moderada o baixa i que, en tot cas, cal mantenir altres mesures, com la higiene de mans.
Els estudis analitzats són observacionals. És a dir, no es basen en assaigs clínics amb pacients dividits de manera aleatòria i establint un grup de control, sinó que fan referència a resultats observats directament.
Però la revisió proporciona, per primer cop, dades per avaluar l'eficàcia de les mesures i per adaptar les directrius de seguretat, com assenyala Holger Schünemann, de la Universitat McMaster, del Canadà, que ha codirigit l'estudi:
"Els nostres resultats són els primers que sintetitzen tota la informació directa sobre Covid-19, SARS i MERS i proporcionen les millors proves disponibles en aquest moment sobre l'ús òptim d'aquestes intervencions corrents i senzilles per ajudar a "aplanar la corba" i per informar sobre els esforços de resposta a la pandèmia en la comunitat."
Risc del 2,6% de contagi amb un distancament a un metre
El SARS-CoV-2 es transmet bàsicament per les gotetes expulsades per una persona infectada, sobretot quant tus o esternuda. El virus pot entrar a través dels ulls, el nas o la boca, tant de manera directa, amb les gotetes expulsades, com per haver tocat una superfície contaminada.
Per això, el distanciament físic i les proteccions són les mesures adequades, combinades amb altres precaucions.
Pel que fa al distanciament, els autors han analitzat nou estudis sobre Covid-19, SARS i MERS que inclouen vora 8.000 persones. La conclusió és que mantenir una distància d'un metre redueix molt el risc és un 2,6%, comparat amb un 12,8% sense separació-, però cada metre addicional, fins a tres metres, rebaixa molt més el perill.
En aquest cas, els autors donen al resultat una fiabilitat moderada. Però la consideren baixa, en els estudis revisats sobre mascaretes i protecció ocular.
Han trobat 13 estudis, amb vora 4.000 participants en total, sobre protecció ocular. Conclouen que amb ulleres o pantalles el risc és d'un 5,5%, comparat amb un 16% si no se'n fa servir cap.
La mascareta ideal: multicapa
Quant a les mascaretes, han analitzat deu estudis que inclouen més de 2.500 participants. La seva conclusió, un cop revisats, és que amb mascareta el risc de contagi és d'un 3,1%. Sense, el risc augmenta fins a un 17,4%.
En el cas de treballadors sanitaris, s'aconsegueix una gran protecció amb mascaretes del tipus N95. No se'n recomana l'ús per a la població en general, sobretot perquè disminuiria de manera important la quantitat disponible per als treballadors sanitaris. Així ho valora Derek Chu, de la Universitat McMaster i un dels autors de l'estudi:
"Amb la poca disponibilitat que hi ha de mascaretes com l'N95 i quirúrgiques o de proteccions oculars, i per la necessitat urgent que en tenen els treballadors sanitaris que tracten pacients amb Covid-19 en primera línia, cal incrementar-ne la fabricació per augmentar-ne la distribució arreu del món."
Els autors també destaquen que l'ús de mascaretes no és una alternativa, sinó una mesura complementària al distanciament i a la higiene de mans.
En un comentari que acompanya l'article, Raina MacIntyre, de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, d'Austràlia, destaca una de les conclusions de l'estudi sobre com han de ser les mascaretes:
"Les mascaretes de diverses capes protegeixen molt més que les d'una sola capa. Això és vital, atesa la proliferació de mascaretes fetes manualment, moltes de les quals només tenen una capa."
En tot cas, s'ha vist que una mascareta senzilla també redueix el risc de contagi, si bé la mascareta ideal ha de ser multicapa i resistent a l'aigua, i cal que encaixi bé a la cara.
Tant els autors com Raina MacIntyre coincideixen a subratllar que calen assaigs clínics per avaluar de manera més fiable l'efectivitat de totes aquestes mesures.
"Chu & colleagues reiterate that no single intervention is completely protective and that combinations of physical distancing, face mask use and other interventions are needed to mitigate the #COVID19 pandemic"
The Lancet (@TheLancet) June 2, 2020
C R MacIntyre & Q Wang write in a linked Comment https://t.co/XBQOVHaLkW pic.twitter.com/gGEUDNvRD5
I també insisteixen que, sense tractament farmacològic ni vacuna, la lluita contra la Covid-19 es basa en aquestes mesures preventives, que s'han d'aplicar de manera combinada, perquè cap, per si sola, no redueix prou el risc de contagi.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Recerca científica