El ministre de Transports, Óscar Puente, durant una compareixença al Congrés dels Diputats
El ministre de Transports, Óscar Puente, assegura que la manca d'inversions no està al darrere de les incidències de Rodalies (EFE)

Puente nega el caos ferroviari a Rodalies: "Les incidències s'estan reduint"

El ministre de Transports assegura que les interrupcions de servei de les darreres setmanes s'han produït per elements externs o a causa de les obres de millora

RedaccióActualitzat

El ministre de Transports, Óscar Puente, ha negat aquest dimecres que existeixi un caos ferroviari a Rodalies de Catalunya i ha desvinculat les incidències de la xarxa de la manca d'inversions: "Les incidències s'estan reduint, i el que és més important, també es redueix el nombre de trens afectats i l'endarreriment acumulat", ha assegurat.

Puente ho ha dit durant una compareixença al Congrés dels Diputats a petició d'ERC i EH Bildu, en la qual ha afirmat que les incidències que s'han registrat durant les darreres setmanes són producte d'elements externs o de les obres de millora que s'estan duent a terme.

"Deixant de banda les incidències d'agents externs, la gran majoria són la conseqüència de la confluència d'actuacions i posada en servei d'infraestructures recentment renovades", ha dit. D'aquesta manera, el ministre ha negat que la manca d'inversions sigui la causa dels problemes del servei: "Més aviat, podríem dir que es deuen a tot el contrari".

El ministre ha descrit la xarxa ferroviària com a "complexa", "sense parangó a Espanya i possiblement a Europa": "Parlem de 1.000 trens diaris que proporcionalment suposen el 15% del trànsit ferroviari de tota la xarxa espanyola". Ha assegurat que la situació "millorarà" i ha assenyalat la gran quantitat de "vandalisme" que diu que pateix la xarxa.

En el seu parlament, Puente ha fet un repàs de les interrupcions del servei durant el mes de març en localitats com Flaçà, Sitges, Roda de Berà, Ribes de Freser i l'estació de Sants, i les ha relacionat amb "la sensibilitat electrònica" dels nous aparells instal·lats, problemes de tensió, els errors dels maquinistes o els casos d'apedregades contra trens. En cap cas, però, per manca d'inversió.

A més, ha assenyalat la "falta de col·laboració d'alguns maquinistes" per explicar els retards i suspensions que es van produir el 17 de març, durant la vaga d'alguns sindicats minoritaris.


Esmena a l'uníson contra Puente

Durant el torn de rèplica, el ministre ha topat amb una esmena a l'uníson de Junts, ERC i Sumar. Els partits han denunciat una manca de finançament endèmic a la xarxa catalana que, asseguren, està al darrere dels constants problemes del servei.

La diputada republicana Inés Granollers ha negat que la majoria de problemes hagin estat a causa d'obres de millora, si no per "una mala gestió dels recursos": "No pot fer una llista d'incidències, perquè la gent té incidències cada dia".

Granollers ha assenyalat la manca d'execució pressupostària al servei ferroviari català, que ha xifrat en menys d'un 32%: "La ciutadania veu caos i andanes plenes de gent que arriba tard a la feina".

Per la seva banda, el diputat del grup de Junts per Catalunya Isidre Gavín ha acusat Puente de "tirar pilotes fora" i ha afirmat que les dades de l'execució pressupostària "castiguen" Catalunya: "Les dades són tan dolentes que no serà gaire difícil millorar-les". Unes desinversions que generen "un milió d'hores de feina perdudes", ha dit, citant dades de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Entre gener, febrer i març d'enguany, només hi ha hagut dotze dies de normalitat en el servei de Rodalies de Catalunya (3Cat)

A més, Gavin també ha recriminat al ministre no haver aprofundit en els possibles sabotatges executats per treballadors durant la jornada de vaga dels sindicats minoritaris que encara s'està investigant: "Aclareixin aquest tema."

Al centre de les rèpliques, també han situat el debat sobre el traspàs de Rodalies a una operadora participada majoritàriament per la Generalitat, una iniciativa que ha quedat en entredit després de l'acord del govern espanyol amb els sindicats: "No hi ha caos només en la gestió de Renfe, hi ha caos en la gestió política", deia Gavín. "Aquest traspàs no es pot convertir en una guerra entre treballadors de Renfe i Adif i els treballadors que agafen el tren", ha afegit Granollers.

Per la seva banda, el diputat de Sumar Alonso Cantón ha denunciat l'aposta històrica per l'alta velocitat per sobre del tren convencional, un fet que, segons Cantón, ha generat un dèficit d'inversions que provoca un total de 2,3 incidències diàries.

Cantón també ha assenyalat la necessitat de separar el transport de mercaderies i d'usuaris per no saturar les vies i ha demanat "accions immediates": "La gent no pot esperar dos anys."

El Partit Popular i Vox també s'han sumat a les reprovacions del ministre. El diputat popular Nacho Martín Blanco l'ha acusat de no assumir la seva responsabilitat: "Sembla que vostè és víctima d'una alineació astral que el perjudica com a ministre, però la seva incompareixença general a Catalunya en aquest mes 'horripilis' crida l'atenció", ha afirmat.

La diputada de Vox Carina Mejías ha retret al ministre que hagi presentat una "bateria d'excuses per justificar l'injustificable": "La situació de Rodalies a Catalunya és una vergonya nacional".

Dotze dies de normalitat en tres mesos

Entre gener, febrer i març, hi ha hagut un total de 78 dies amb problemes a la xarxa ferroviària, una xifra que suposa el 85% de les jornades, sigui per avaries, obres, vagues o altres incidències.

El caos a la xarxa va arribar al Parlament de Catalunya, amb un debat monogràfic en què el president Salvador Illa va prometre "millores progressives" i va assegurar que el traspàs del servei permetria una gestió més eficaç.

Dos dies després, el ple va demanar el cessament de la consellera Sílvia Paneque.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSOERenfeRodaliesSumar
Anar al contingut