Punts lila diürns i una xarxa de comerços per ajudar les víctimes de violència masclista
Treure el punt lila de l'oci nocturn ajuda a trencar amb l'imaginari que el problema únicament es troba en aquests espais nocturns
Els punts liles surten de l'àmbit de l'oci nocturn i s'estenen a places, carrers, equipaments urbans i comerços. D'aquesta manera, la intenció és poder arribar a un públic totalment diferent.
Els punts liles són uns espais per atendre i donar informació sobre violències contra les dones i persones del col·lectiu LGTBI.
Fa set anys que es van començar a posar en llocs massius i de nit, com festes populars, concerts i espais d'oci nocturn. Ara, també comencen a créixer els punts liles diürns, amb l'objectiu d'arribar a un públic totalment diferent.
"Venen persones grans, sobretot dones", explica Magaly Castillo, tècnica d'educació de la Cooperativa Cúrcuma:
"Tenen inquietuds, ganes d'identificar i de nombrar situacions de violència que han viscut en el passat, com seria l'entorn familiar o laboral."
Al punt lila diürn que es fa al costat del mercat de Sant Antoni de Barcelona, a més a més, es pregunta a la gent quines són les zones que consideren que són insegures, per tal d'elaborar un mapa del barri.
Segons Edurne Larracoechea, coordinadora de prevenció de violències masclistes de la Cooperativa Cúrcuma, treure el punt lila de l'oci nocturn ajuda a trencar amb l'imaginari que el problema únicament es troba en aquests espais nocturns:
"Portar el punt lila al mercat, a la plaça al carrer, al matí a la tarda i al migdia, és precisament posar sobre la taula que les violències masclistes, malauradament, es donen a tots els espais."
A la Garriga han anat un pas més enllà i han creat una xarxa de punts liles en diferents comerços, associacions i equipaments.
Núria Branzuela, tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de la Garriga, assenyala que és una xarxa que integra tota mena de comerços i perruqueries del municipi:
"En aquests moments, hi ha formades una trentena de persones de botigues diverses com perruqueries, un rebost de menjars, farmàcies... Fins i tot, hi ha conserges d'equipaments públics, per saber identificar, atendre i derivar persones que pateixen violències masclistes."
Tots aquests establiments tenen un distintiu lila a la porta. I, més enllà de donar ajuda en casos d'urgència, també poden detectar casos, tal com explica Valentí Correa, responsable de la perruqueria Valentí:
"La gent es deixa anar i et comenten la situació que viu, el que li ha passat o el que li està passant. Llavors, amb la informació que tu tens amb el curs que vas fer, pots aplicar-ho a la persona."
D'aquesta manera, des dels àmbits més quotidians també ajuden en la lluita contra aquestes violències.
On demanar ajuda
Si pateixes violència masclista o creus que algú en pot estar sent víctima, hi ha diversos recursos actius les 24 hores, cada dia de l'any, per demanar ajuda:
- El telèfon d'atenció i informació gratuït 900 200 120, que atén consultes i urgències, és confidencial i no queda registrat al mòbil.
- El 112, on es pot trucar en cas d'emergència davant d'una agressió.
- O el WhatsApp 601 00 11 22, que també ofereix informació i assessorament.