Roda de premsa de Pedro Sánchez per anunciar els detalls del fons de reconstrucció (EFE/Mariscal)
Roda de premsa de Pedro Sánchez per anunciar els detalls del fons de reconstrucció (EFE/Mariscal)

Quatre trams i tres criteris per repartir el fons de 16.000 milions a les autonomies

El govern espanyol canvia el criteri en el repartiment dels 16.000 milions d'euros a les comunitats autònomes per lluitar contra els efectes de la pandèmia

RedaccióActualitzat

16.000 milions a repartir entre 17 autonomies. És el fons de reconstrucció que preveu el govern espanyol per combatre la crisi del coronavirus. El president espanyol, Pedro Sánchez, n'ha donat aquest diumenge al migdia més detalls i ha encès els ànims de molts presidents autonòmics, també del president Torra.

El mateix dia que Sánchez va anunciar el fons, la Generalitat va explicar que la pandèmia havia deixat una factura sanitària de 4.000 milions d'euros (que ara ja han pujat a 5.000). El fons de La Moncloa, segons el govern català, és insuficient. Una crítica que ara ha pujat d'intensitat en saber els criteris que es faran servir per repartir-lo. Hi ha el temor que al final els diners no vagin a les comunitat més afectades per la Covid-19 (Madrid i Catalunya, que són també dues de les tres amb més població).

El fons es dividirà en quatre trams:

- El primer serà de 6.000 milions d'euros per a inversió sanitària i es començarà a transferir al juliol.

- El segon també serà per a despesa sanitària  a partir de "criteris representatius" i es pagarà al novembre. Serà d'uns 3.000 milions.

La suma del primer i segon tram ha de ser l"'inici de reparació de les deficiències que s'han detectat al sistema de salut", segons Sánchez.

- El tercer tram s'abonarà al setembre i serà de fins a 2.000 milions d'euros en inversió en educació.

- L'últim, de fins a 5.000 milions, serà per compensar la caiguda d'ingressos de les autonomies i es repartirà entre les comunitats de règim comú (totes menys el País Basc i Navarra). D'aquests 5.000, se'n treuen 800 per compensar les pèrdues en la facturació dels transports.

En total,  són 16.000 milions que no s'hauran de tornar. El fons s'aprovarà el 16 de juny. La xifra és la que es va anunciar, però les quantitats s'han repartit diferent: s'ha eliminat un fons social de 1.000 milions, s'ha restat 1.000 milions més a la sanitat i se n'han destinat 2.000 a l'educació.

Els criteris també han canviat. Ara són tres: la despesa per la pandèmia, el descens d'ingressos i la població.


Satisfacció valenciana, indignació general

L'anunci del nou model de repartiment del fons autonòmic ha tornat a encendre la reunió de presidents, que últimament es feien amb una relativa calma. La confirmació de Pedro Sánchez que hi haurà una partida no prevista per a educació, en detriment d'altres conceptes, ha irritat molts líders territorials, independentistes, populars, però també socialistes, com l'aragonès Lambán o el manxec García-Page.

El socialista Emiliano García-Page ha reivindicat que tant la Rioja com Castella i Lleó i Castella-la Manxa han tingut percentualment més impacte pel coronavirus i han hagut de "deixar-hi la pell" molt més que altres regions.

Lambán avisa que l'Aragó -11a comunitat per població- critica que desaparegui el fons de mil milions per a política social i que es destinin 800 milions per a transport, que haurien de distribuir-se al marge d'aquestes despeses.

Múrcia i Cantàbria també es queixen com a comunitats petites i perquè el criteri de població no els beneficia prou, tot i que són dues de les comunitats que han tingut un menor impacte de casos pel coronavirus.

 

En canvi, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reconegut que els nous criteris beneficien el País Valencià i Andalusia. En concret, la introducció del criteri de població ha fet augmentar la partida per a aquestes dues comunitats. Andalusia és la comunitat més poblada i el País Valencià, la quarta, al darrere de Catalunya i Madrid.

Puig, però, ha advertit que encara hi pot haver canvis quan el fons autonòmic passi pel Congrés i s'hagin de buscar majories.


Torra parla d'asfíxia i Aragonès vol veure la "lletra petita"

El president Torra assegura que els "nous criteris suposen per a Catalunya una pèrdua de desenes de milions d'euros". Torra ha reclamat avui una despesa de 15.000 milions per la Covid-19. Una partida que, per si sola, és tan gran com el fons que promet Sánchez.

El vicepresident Pere Aragonès ha exigit saber immediatament quina quantitat correspon a la seva comunitat, "la lletra petita" de les assignacions.

 

Sánchez afirma que l'Estat farà una transferència de recursos "sense precedents" als governs autonòmics i ha assegurat que les característiques del fons es basen en "un gest de lleialtat".

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut