
Què és el fetge gras, una patologia difícil de detectar que s'ha triplicat en 10 anys
La patologia sol passar desapercebuda i va estretament lligada al sedentarisme i al menjar porqueria
La malaltia del fetge gras s'ha triplicat en l'última dècada a Espanya fins a arribar a deu milions d'afectats de totes les edats, amb especial incidència entre els adolescents amb obesitat. Entre aquest col·lectiu, vuit de cada deu pateixen la patologia.
L'augment significatiu de casos s'ha convertit en una preocupació per a la comunitat mèdica, sobretot aquells casos que afecten el segment de població més jove, que es troba en risc de desenvolupar una cirrosi en edat primerenca.
Malgrat que la malaltia es pot donar a qualsevol edat, l'habitual és que es diagnostiqui entre els 50 i els 70 anys.
Què és el fetge gras?
Com explica l'Hospital Clínic, el fetge gras o fetge gras no alcohòlic és l'acumulació de greix en els hepatòcits, la principal cèl·lula del fetge.
Aquest dipòsit de greix es pot produir per dos motius: o bé perquè se'n produeix en excés o bé perquè es disminueix la seva eliminació.
En tots dos casos es tracta de motius metabòlics (processos de l'organisme per fer les funcions internes), i està íntimament associat amb l'obesitat i la diabetis, però s'ha de diferenciar d'una altra causa molt freqüent d'acumulació de greix al fetge, que és el consum crònic d'alcohol.
El fetge gras, principalment en la joventut i l'adolescència, sol passar desapercebut a les consultes i revisions mèdiques rutinàries i és un mal, en la majoria dels casos, asimptomàtic.
Què pot provocar?
Els experts del Clínic expliquen que, amb el pas del temps, aquest dipòsit de greix pot danyar les cèl·lules del fetge i iniciar un procés d'inflamació i posteriorment de reparació, on les cèl·lules hepàtiques són substituïdes per cicatrius.
Aquestes cicatrius s'anomenen fibrosi i, a la llarga, l'acumulació de fibrosi i l'alteració de la forma i l'estructura normal del fetge dona lloc a la cirrosi, que és una alteració crònica que provoca una funció hepàtica insuficient.
Deu milions d'afectats
L'augment de casos de fetge gras preocupa entre els especialistes en patologies hepàtiques. Dels més de deu milions de persones de l'Estat que el pateixen, prop de dos milions presentarien inflamació del fetge (esteatohepatitis) i, d'aquests, 400.000 ja pateixen una cirrosi hepàtica, amb l'agreujant que encara no han estat diagnosticats.
En paraules del president de la Societat Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), Manuel Romero, es tracta d'"una pandèmia" de fetge gras que és especialment alarmant per la seva incidència sobre el càncer de fetge i pel seu impacte en adolescents i joves.
Com recull el Clínic, es calcula que fins a un 25% de la població general en els països occidentals té fetge gras, i estudis fets a Catalunya també confirmen aquestes xifres.
Sedentarisme, menjar porqueria i pobresa
L'afecció, va afirmar Romero en una entrevista a EFE, avança a mesura que augmenta la taxa de persones obeses, i el fenomen està estretament lligat al sedentarisme i al nivell socioeconòmic de les famílies.
"El menjar porqueria --en al·lusió als ultraprocessats-- és molt barat si un compara el que costa això amb una cistella per a la dieta mediterrània", conclou Romero.
La bona notícia, explica l'expert, és que els joves o adolescents amb fetge gras encara no han desenvolupat fibrosi hepàtica, que sol aparèixer quan no es tracta l'afecció amb el pas dels anys, i per això l'exercici físic, en un nivell "moderat" a "intens", juntament amb una dieta adequada, és la millor cura per a l'òrgan.
- ARXIVAT A:
- SalutEstils de vida